Най-добрите витамини за бременни

Бременна жена
2 четения

Бременността е един изключително важен и вълнуващ период от живота на жената. Всяко момиче си мечтае един ден да бъде майка. Майка, която ще даде най-доброто за своето дете. Представете си колко божествено е женското тяло. Цели девет месеца то отглежда и развива живо същество. От втората чертичка на теста за бременност през ембрион с големината на гроздова семка до превръщането му в едно здраво бебе, развило всички свои органи и системи и готово да се напусне вътреутробния живот.

Най-важните неща, които трябва да правите през бременността, за да се чувствате добре, е да се храните редовно и здравословно, да си почивате, да спите качествено и, разбира се, да приемате някои основни витамини. Те имат много важна роля както за вашето здраве, така и за здравето на вашето мъниче, затова не бива да ги подценявате.

В днешната статия ще ви запознаем с най-важните витамини, които трябва да приемате по време на бременността си. Благодарение на тях ще се чувствате добре, ще бъдете спокойни и няма да се притеснявате за здравето на вашето бебе.

Кои са най-добрите витамини за бременни

Бременна жена с хапче в ръка

Има някои основни витамини, които са ключови за здравето на майката и бебето. Най-общо казано, витамините за бременни са създадени, за да отговорят на нуждите на организма на всяка бъдеща майка. Независимо дали правите опити да забременеете, или вече носите своята рожба, пренаталните витамини са необходими на вашия организъм. Благодарение на тях ще създадете една здравословна среда, в която вашето бебе да се развива пълноценно.

Освен витамините, от много голямо значение е и храната, която консумирате по време на бременността. Тя трябва да бъде възможно най-разнообразна, пълна с витамини и минерали. Но не всеки сезон предлага храни, богати на безброй ценни вещества, затова витамините за бременни са най-добрата алтернатива, за да се снабдите с необходимите запаси от микронутриенти. Също така, по време на бременността тялото увеличава нуждата от тези вещества. Един от начините да си ги набавите е чрез допълнителния им прием под формата на хранителни добавки за бременни.

Останете с нас до края на статията, защото предстои да разгледаме ключовите витамини, които трябва да приемате по време на бременността. Не забравяйте, че преди всичко е важно да се консултирате с вашия акушер-гинеколог, който ще ви даде най-правилните съвети и ще ви предпише необходимите витамини.

1. Фолиева киселина

Независимо от това дали се опитвате да забременеете, или вече сте забременели, фолиевата киселина е първият витамин, които вашия лекар ще ви предпише. Тя спада към витамините от група B. Фолиевата киселина има много важна роля за ДНК и червените кръвни клетки, които са необходими за развитието и растежа на плода. Поради тази причина е важно да я приемате през цялото време. Фолиевата киселина се среща в тялото, но, както споменахме, в този период, организмът се нуждае от по-големи количества.

Редовното приемане на фолиева киселина може да предотврати появата на вродени дефекти у бебето. Едни от най-опасните са свързани с изменения на нервната система. Също така, при наличие на дефицит на фолиева киселина, майката може да развие анемия или периферна невропатия. Освен чрез приема на хранителна добавка, можете да си набавите фолиева киселина и чрез някои храни. Необходимо е в менюто ви да присъстват зеленолистни салати, аспержи, броколи, карфиол, авокадо, брюкселско зеле, чушки, бобови култури и ядки. Запознайте се подробно със значението на фолиевата киселина по време на бременност.

Количеството фолиева киселина, от което се нуждаете по време на бременността, е 400 mcg дневно. Ако правите опити да забременеете, е необходимо да си набавяте същото количество, за да натрупате запаси в организма. Най-добрият начин да постигнете това е, като се храните балансирано с храни, богати на този ценен витамин и чрез допълнителен прием на фолиева киселина под формата на хранителна добавка.

2. Витамин D

Хранителни продукти - риба, яйца, кашкавал и зеленчуци

Витамин D има много важна роля за изграждането на имунната функция, здравината на костите и зъбите. По време на бременността много жени са склонни към дефицит на този витамин, особено през зимните месеци. При тези обстоятелства е необходимо бъдещите майки да приемат витамин D, тъй като той може да намали риска от развитие на прееклампсия, преждевременно раждане или гестационен диабет. Разберете повече за важността на витамин D по време на бременност.

Препоръчителният дневен прием на витамин D по време на бременност е 400 IU. Но има случаи, в които майката може да се нуждае от по-голяма доза, затова е препоръчително да се обърнете към вашия лекар, който следи бременността, за да ви назначи необходимото количество от „слънчевия витамин”. Разбира се, най-добрият начин за набавяне на витамин D e комплексният. Той включва редовно излагане на слънце, балансирана диета и допълнителен прием на витамин D, под формата на хранителни добавкa.

3. Витамин B12

Витамин В12 е най-сложният по структура от всички останали витамини. Той е от ключово значение за бебешката нервна система – предпазва я от деформации. Също така той спомага образуването на червените кръвни клетки. Това е особено важно за правилното функциониране на тялото на бременната и развитието на бебето.

Витамин B12 се съдържа в храни като месо, риба, яйца и млечни продукти. Невъзможно е да бъде набавен от растителни храни или слънчева светлина. Поради тази причина, много жени, които не ядат месни и млечни продукти, са изложени на риск от дефицит на витамин В12.
В случай, че попадате в тази рискова група е необходимо да обсъдите хранителните си навици с лекаря, който наблюдава бременността ви. Той ще прецени каква е препоръчителната доза за вас и ще ви назначи допълнителен прием на витамин В12 под формата на хранителна добавка. По този начин ще си осигурите една здрава и безпроблемна бременност.

4. Желязо

Сурови хранителни продукти

Желязото е изключително важно за производството на хемоглобина, който пренася кислорода в кръвта. По време на бременността обемът на кръвта се увеличава, съответно и производството на хемоглобин. Поради тази причина бременната се нуждае от повече желязо. Ако възникне недостиг на желязо, е възможно да се развие желязо-дефицитна анемия. Също така, желязото е необходимо, за да поддържа правилната функция на плацентата.

Можете да си набавите желязо и чрез храната. Продуктите, богати на желязо, са: месо риба, яйца, бобови култури, пълнозърнест хляб, листни зеленчуци, чесън, лук. Важно е да се храните балансирано и здравословно, но въпреки това понякога е възможно да имате дефицит на желязо в организма. Тогава наблюдаващият бременността ви лекар ще ви назначи допълнителен прием на Желязо чрез хранителна добавка.

5. Пренатални витамини

Пренаталните витамини са създадени по специална формула, за да удовлетворяват всички нужни на бременната жена. Хубаво е тези витамини да се приемат както преди бременността, така и по време на нея.

Обикновено пренаталните витамини представляват съвкупност от всички най-важни витамини и минерали като: В12, D, C, A, E и, разбира се, фолиева киселина (В9). Също така, по-голямата част от тях съдържат магнезий, цинк, желязо и мед, а те често са в дефицит при бременните жени.

Защо трябва да приемате витамини по време на бременността

Бременността е вълнуващ период, но той е свързан с множество отговорности. На първо място, бъдещата майка трябва да се храни здравословно, приемайки всички онези полезни вещества, които могат да ѝ гарантират здрава бременност.

Витамините за бременни за създадени, за да удовлетворят нуждите на организма на всяка бъдеща майка. Може да започнете да ги приемате и преди да забременеете, тъй като те биха подпомогнали фертилитета и процеса по зачеване. Ако вече сте бременна, трябва да знаете, че благодарение на витамините за бременни ще си набавите необходимата доза витамини и минерали, които са необходими за развитието на вашето бебе. Те са важни за правилното функциониране на множеството системи и метаболитни процеси.

При наличие на дефицит на някои от витамините преди забременяване е възможно, настъпилата впоследствие бременност да прочете тежко и с развитие на редица усложнения. Недостигът на витамини по време на бременността крие големи рискове предимно за плода. Възможно е да настъпят различни по тежест увреждания, вариращи от тежки малформации до леки метаболитни аномалии.

Редовният прием на необходимите витамини повишава защитните сили на жената, осигурява нормално развитие на плода и допринася за бързото възстановяване след раждане. Също така, следродилната депресия, която се развива при някои жени, често се дължи именно на определен витаминен дефицит.

От кога започват да се приемат витамините за бременни

Бременна вена при доктор

Няма еднозначен отговор на въпроса. Всеки организъм е строго индивидуален и има определени нужди. Обикновено се препоръчва витамини за бременни да се пият още пред забременяване (по време на опитите за зачеване). Често се случва жени да започнат прием на добавки веднага, след като разберат, че са бременни, а други отлагат този момент за по-късен етап (след третия месец, когато гаденето им намали).

Задължително е да направите консултация с наблюдаващия бременността ви лекар. Той ще прецени какви добавки за бременни трябва да приемате и кои са най-добрите според вашето състояние. Понякога е необходимо да се направят и кръвни изследвания, които да покажат кои витамини и минерали, трябва да приемате в повече, поради рикс от дефицит или вече съществуващ такъв. Прочетете допълнително за полезните навици и витамини за бременни.

При някои условия приемът на витамини за бременни е задължителен. Ето кои са те :

  • Ако спазвате веган или вегетарианска диета, в която приемът на витамин В12 е силно занижен;
  • Ограничили сте консумацията на млечни продукти и не получавате достатъчно калций;
  • Имате доказан чрез кръвни изследвания дефицит на желязо, магнезий, фолат, витамин D и др.

Витамини за бременни под формата на хранителни добавки от Jamieson

Jamieson предлага богато разнообразие от хранителни добавки за бременни. Най-добрите витамини за бременни може да откриете в сайта на Jamieson. Те са необходими на вашия организъм, за да имате здрава и спокойна бременност, а малкото човече да се развива правилно и без усложнения.

В статията разгледахме, кои са най-добрите витамини за бременни, защо са толкова важни и каква е дневната им препоръчителна доза. Не забравяйте, че всичко е строго индивидуално и преди да започнете да приемате витамини за бременни, е необходимо да направите консултация с вашия акушер-гинеколог. Намерете още полезна информация в блога на Jamieson.

© 2024 Всички права запазени.