Витамин B12 – за какво помага, симптоми при дефицит, дозировка

Меса и риба богати на витамин B12
5 четения

Ако храната е гориво на тялото, то нейното съдържание, разбито на съставните му части, е горивото за различните видове клетки и за случването на множеството процеси в организма. Ето защо витамините и минералите са неизменна част от нашето съществуване, защото без тях никой обмен в човешкия организъм не би протичал нормално, а в някои случаи – животът дори би бил невъзможен. Затова е важно да знаем функцията на витамините, за какво са ни необходими, но също и да можем да разпознаваме кога приемът им е в по-малки или по-големи от нужното количества.

Едни от най-важните витамини, за да сме здрави, са тези от група В. В тази статия ще ви запознаем с един от тях – кобаламина, или по-познат като витамин В12. Ще научите защо е важен той, за какви процеси в тялото е отговорен, как да си го набавяте, какви са симптомите при дефицита му и какво се случва с тялото ви, ако прекалите с дозировката.

Какво представлява витамин B комплекс?
Витамин B12 като част от витамините от тази група

Витамините от група В са водоразтворими. Те са изключително важни за нормалното и правилно протичане на клетъчния метаболизъм. Преди време са се смятали за 1 витамин, докато не се откриват спецификите на всеки един в по-късни научни проучвания. При хранителни добавки и лекарствени продукти, съдържащи всичките 8 витамина, те биват означавани като витамин В комплекс. За да научите повече за витамините от група В, може да прочетете тази статия.

Витамин В12, също като останалите 7 витамина от комплекса, е разтворим във вода. Той е най-сложната молекула, която постъпва в човешкия организъм, докато се храним. Това я прави и най-трудно усвоимата, независимо дали е с естествен, или изкуствен произход. Също така играе съществена роля в изграждането на миелиновата защитна обвивка, в която се намира всеки един неврон, както и в създаването на онези клетки, сигнализиращи на невротрансмитерите, за да предадат информацията нататък по веригата.

Това прави витамин В12 изключително полезен в защитата на централната и периферната нервна система както и вещество, повишаващо значително имунната система на целия организъм. На практика то е незаменимо средство, което е храна за мозъка.

Друг интересен факт около витамин В12 е, че е единственият, съдържащ кобалт и неговите разновидности. Затова и е познат под наименованието кобаламин. Човешкото тяло може да го складира до 4 години при високи нива на прием в черния дроб в случай на нужда, а когато е в излишък, го освобождава чрез урината.

За какво помага витамин B12 и как можем да си го набавим

Тъй като изгражда важни части от нервната система в човешкия организъм, витамин В12 е много ценен в различни насоки за общото здравословно състояние. Тялото има нужда от фолиева киселина, ето защо витамин В12 е изключително важен за нейната абсорбация, а това подсилва метаболизма на клетъчно ниво.

Кобаламинът също така отговаря за доброто здраве на невроните, а оттам и за концентрацията, за доброто ви настроение, за високия тонус и енергичността през деня, от която имате нужда, за да сте ефективни през цялото време от светлата част на денонощието.

Витамин В12 се грижи да уравновесява нивата на една много важна аминокиселина в човешкото тяло, наречена хомоцистеин. Колкото по-високи са нейните нива, толкова е по-голяма опасността от развиване на някакво сърдечно-съдово нарушение. Ето защо оптималното количество на витамин В12 е повече от важно за крепкото здраве на вашето сърце.

Необходимо е да знаете, че организмът на човек не е създаден така, че да може сам да произвежда нужния обем от кобаламин, затова e важно да си го набавяте с храната или чрез хранителни добавки под формата на таблетки. В хапчетата В12 може да се срещне както с естествен, така и със синтетичен произход. Цианокобаламинът е формата на изкуствено създадения вариант на витамина, а и метилкобаламинът е естествената му биологична форма.

Понеже витамин В12 се произвежда натурално от бактерии, съдържащи се в стомашно-чревния тракт най-вече на преживни животни, храните, в които най-много го има като количество, са от животински произход – различни видове меса, риба и мекотели, млечни и яйца. Все пак, ако сте с веганска диета, добрата новина е, че има и храни на растителна основа, естествено богати на витамин В12.

Повечето от тях са претърпели някакъв вид ферментация: индонезийското темпе (контролирано ферментирали соеви зърна), традиционната японска подправка за овкусяване мисо, екстракт от бирена мая за мазане, както и в обогатените с витамина тофу и зърнени закуски като мюсли.

Симптоми при дефицит на витамин В12

Дефицитът на витамин В12 води до сериозни нарушения в почти всички органи и системи, но, разбира се, най-много до увреждания на нервната система и проблеми, свързани с нея. Когато е налице липсата му, се случва процес, в който се разгражда миелиновата обвивка, за която говорихме по-рано, или т.нар. демиелинизация. Дефицит на В12 води до по-леки проблеми, като схващане, изтръпване или болки в крайниците, но и до загуба на равновесие, понякога на зрение, може да предизвика импотентност.

Тъй като психичното състояние на всеки индивид зависи изцяло от мозъка и нервната му система, демиелинизацията, предизвикана от дефицит на В12, може да създаде и още сериозни нарушения, като загуба на паметта, неподредено мислене, изменения на характера, депресия и дори психоза или деменция. Увреждането при децата може да бъде още по-сериозно, тъй като детският мозък продължава да се изгражда и има нужда от достатъчно количество В12, за да се развива правилно. Ето и подробен списък с допълнителни болестни състояния и проблеми, предизвикани от дефицит на витамин В12:

 • Психични изменения заради витаминен дефицит на В12: раздразнителност, апатия, сънливост, параноя, промени в характера, депресия, загуба на памет, деменция и влошаване на интелектуалните способности, халюцинации, склонност към насилие, изоставане в развитието и/или аутистично поведение при децата;
 • Неврологични симптоми при недостиг на витамин В12: аномални усещания (болки, изтръпване и/или схващане на ръцете, краката, торса и др.), понижена чувствителност на допир, болка и/или температура, загуба на чувството за местоположение на тялото, слабост в ръцете, краката, торса и др., непохватност – сковани или тромави движения, тремори, симптоми, имитиращи болестта на Паркинсон, или множествена склероза, спазми в мускулите, инконтиненция на урина и/или изпражнения, парализа, промени в зрението – намаляване или пълна загуба, увреждане на зрителния нерв – зрителен неврит, възпаление или атрофия на зрителния нерв, микроинсулт, инсулт;
 • Сърдечно-съдови проблеми при липса на оптимални количества на кобаламин: коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, конгестивна сърдечна недостатъчност, сърцебиене и „прескачане на сърцето“, ортостатична хипотензия (ниско кръвно налягане в изправено положение, което може да доведе до припадъци и падания); дълбока венозна тромбоза – запушване на вена в крака или ръката, белодробна тромбоемболия;
 • Други признаци и симптоми, свързани с дефицит на витамин В12: недостиг на въздух, обща слабост, хронична умора, загуба на апетит, загуба на тегло, развиване на анорексия, гастритна болка, дължаща се на лошо храносмилане, усещане за препълване или подуване след консумация на малки или нормални порции, диария, констипация, остеопороза, повишена податливост на инфекции, тинитус (шум или бучене в ушите), витилиго (бели петна по кожата) или обратното, хиперпигментация на кожата, преждевременно посивяване на косата.

Правилна дозировка и странични ефекти

Въпреки че, когато се натрупа излишък от витамин В12 в организма, той може да бъде изведен чрез урината навън, все пак има малка група от хора, при които могат да се проявят странични ефекти. Може да бъдат образувани кръвни съсиреци, да се предизвика алергична реакция с различна степен на тежест, да се появи сърбеж по кожата или диария.

Други, по-тежки нарушения, които могат да бъдат развити при по-висок прием на В12, са: различни бъбречни и чернодробни заболявания; увеличен риск от сърдечно-съдови инциденти при хора с диабетна нефропатия. Увеличени дози на кобаламин могат да предизвикат негативни последствия при неродени деца, най-вече от аутистичния спектър. Въпреки наличието на известен процент заболели от споменатите състояния, няма научни данни витамин В12 да е токсичен.


Дори рискът от усложнения да е малък при предозиране с витамин В12, е хубаво да не прекалявате с дозировката на това така важно за живота химично съединение, за да се избегнат възможни нежелани реакции. Тъй като изследванията не са категорични колко витамин В12 е твърде много, най-лесният начин да установите дали приемате опитмално количество от него, е чрез изследване. Със сигурност не бива да изпадате и в дефицит, защото при наличие на такъв продължително време, последиците могат да са необратими. В зависимост от възрастта, минималният дневен препоръчителен прием е, както следва:

 • Новородени (0-6 мес) – 0,4 мкг
 • Бебета (7-12 мес) – 0,5 мкг
 • Деца (1-3 год) – 0,9 мкг
 • Деца (4-8 год) – 1,2 мкг
 • Деца (9-13 год) – 1,8 мкг
 • Юноши, младежи, възрастни (независимо от пола) – 2,4 мкг
 • Бременни – 2,6 мкг
 • Кърмачки – 2,8 мкг

Витамин В12 е незаменим източник на здраве. Животът и нормалното съществуване биха били невъзможни без него, затова е нужно на ежедневна база да сте сигурни, че си го набавяте в достатъчни, но балансирани количества. Освен че спомага за извършване на важни физиологични процеси в организма, той помага и за изграждането на имунната ви система. Освен това витамин В12 е верен спътник в борбата с депресията и лошото настроение.

Това значително подобрява качеството на живот на всеки. Независимо дали ще изберете да го приемате от естествени, или синтетични източници, дали да е под формата на храна, или добавки, като таблетки, не забравяйте да включвате витамин В12 в менюто или в здравната ви ежедневна рутина.

© 2024 Всички права запазени.