Всичко за витамините – 1-ва част

Всичко за витамините - 1-ва част
4 четения
3 мин

Пълнее ли се от витамини? Витамините нямат калорийна стойност и не са източник на енергия. Трябва да се има предвид, че витамините наистина помагат на тялото Ви да използва или освобождава енергията, съдържаща се в храната. Някои витаминни добавки може да имат захар в покритието на таблетките, което може да добави 1-2 калории.

Могат ли нашите тела да произвеждат витамини?

В няколко случая, да. Витамин K се произвежда в необходимото количество от безвредната бактерия (микрофлора), която живее в червата на възрастните. Новородените бебета, обаче, имат незряло черво и нямат тази бактерия. Затова, те се нуждаят от допълнително количество витамин K, докато бактерията се размножи. Витамин D и ниацин също могат да се произвеждат в телата ни. Въпреки това, нито един от тях не се произвежда в количествата, необходими за здравето. По тази причина, тези витамини трябва да се получават от храната или чрез добавки.

Могат ли витамините да бъдат заменени с други съставки на храната като например минерали или биофлавоноиди?

Витамините не могат да бъдат заменени с нито една друга съставка на храната.

Витамините дават ли „стимул“ или енергия?

Витамините спомагат за превръщането на храната в енергия, от която организмът ви има нужда, за да поддържа топлината, активността и доброто здраве на Вашето тяло. Но хората, които се хранят добре, не могат да увеличат физическия си капацитет просто чрез приемане на допълнителни витамини. Хората с небалансиран дневен режим е възможно да страдат от умора. В този случай, вземането на витаминни добавки може да спомогне за възстановяване на енергията.

Колко витамина съществуват?

Идентифицирани са тринадесет витамина: A, C, D, E, K и осем от групата B. Витамините „B-комплекс“ са тиамин (B1), рибофлавин (B2), пантотенова киселина (B5), пиридоксин (B6), цианокабаламин (B12), ниацин (B3), фолиева киселина (фолацин, фолат) и биотин (H).

„B17“ витамин ли е?

„Витамин B17“ е заблуждаващо название, дадено на лаетрила – оспорвано вещество, което се използва при лечение на рак. В организма лаетрила се разпада до цианид, който е силна отрова. Поради тази причина, му е приписана и способността да разрушава раковите клетки, като не въздейства върху здравите клетки. „Витамин B17“ не се приема за витамин.

„Витамин B15“ витамин ли е наистина?

Пангамовата киселина (пангамат) се нарича неправилно „витамин В 15”. Пангамовата киселина в Канада не се класифицира като хранителна съставка или витамин за хората, въпреки че се твърди, че помага при много състояния, включително сърдечни заболявания, стареене и рак. Клинични изследвания не могат да се предприемат, преди да се установи химическата идентичност на пангамата.

„Витамин P“ истински витамин ли е?

„Витамин P“ не е витамин, а биофлавоноид. Над 3000 са биофлавоноидите, идентифицирани при растенията. Едни от най-често срещаните при плодовете и зеленчуците са хесперидин и нарингин. Изследванията показват, че биофлавоноидите спомагат за подсилване на капилярите.

Съществува ли „витамин U“?

„Витамин U“ е погрешно наименование на мравчената киселина, която се съдържа в зелето и други зелени зеленчуци. Някои вярват, че тя може да намали риска от развитие на язва на храносмилателната система, но това не е доказано.

Какво представляват витамините?

Витамините са естествени вещества, съдържащи се в повечето храни. В малки количества те са важни за нормалната дейност на организма, в това число растеж, възстановяване на тъкани и поддържане на добро здраве.

Още информация за витамините може да намерите в статията ни „Всичко за витамините – 2-ра част„.

© 2024 Всички права запазени.