Всичко за витамините – 2-ра част

Резени от зеленчуци
4 четения
5 мин

Какво е „витамин F“?

„Витамин F“ е неправилно название, което понякога се използва за линолова киселина. Това е основна мастна киселина, съдържаща се в полиненаситени мазнини като слънчоглед и слънчогледови масла. Въпреки, че е важен диетичен компонент, линоловата киселина не е витамин.

Какво е бета-каротин?

Бета-каротинът принадлежи към групата вещества, наречени „каротеноиди“, които придават характерния цвят на оранжевите и жълтите  плодове и зеленчуци. Бета каротин се съдържа и в зеленчуците с тъмно зелени листа.

Понякога този витамин се нарича „провитамин A“, защото може да се преобразува в организма във витамин A (ретинол). Някои производители използват бета каротина като източник на витамин А при мултивитамините, защото за разлика от витамин А, бета каротинът не е токсичен.

В момента се провеждат изследвания, за да се определят други действия на бета каротина, несвързани с витамините, като предпазване от рак и други хронични болести.

Каква е разликата между водоразтворими и мастноразтворими витамини?

Витамините се разделят на две групи: водоразтворими и мастноразтворими. Водоразтворимите витамини (C и B-комплекс) се разтварят във вода. Те лесно се поемат и освобождават от телесните тъкани. Тъй като организмът не може да складира запаси от водоразтворими витамини,  е необходимо те да се приемат ежедневно.

Витамин B-12 е изключение от това  правило: при правилен прием, черният дроб  поддържа достатъчни запаси в продължение на няколко месеца.

Мастноразтворимите витамини (A, D, E, и K) се разтварят в хранителна и телесна мазнина. Те се абсорбират от храната заедно с мазнината в храната, която поемаме. Излишните мастноразтворими витамини може да се складират в черния дроб и в телесната мазнина, така че една доза или храна може да осигури запаси за няколко седмици.

Откъде произлиза думата „витамин“?

Полският учен, Казимир Функ (1884-1967), е въвел термина „витамин“ след като е открил, че определени съставки в храната са основни за поддържане на добро здраве. Думата „витамин“ произлиза от латинската дума vita (живот) и биохимичния термин амин (съдържащ азот) – въпреки че сега знаем, че не всички витамини съдържат азот.

Защо са важни витамините?

Нашите организми използват витамини ежедневно по време на редовните биохимични процеси, които поддържат жизнената дейност. При прием съгласно препоръчителните дози, витамините спомагат за отделяне на енергията от храната и са полезни за растежа, както и при лечение и възстановяване. Недостиг на витамини води до здравословни проблеми, отпадналост, податливост на болести и в краен случай може да причини смърт.

Защо бета-каротинът се смята за безопасна форма на витамин A?

Той се смята за „безопасна“ форма на витамин A, защото организмът го превръща във витамин А само в количествата, които са му необходими. Приемането на бета каротин в по-големи количества, обаче може да придаде оранжев или жълтеникав оттенък на кожата Ви (хиперкаротинемия). Това не е опасно и изчезва при намаляване на приема или при спирането му.

Още информация за витамините може да намерите в статията ни „Всичко за витамините – 1-ва част„.

© 2024 Всички права запазени.