Какво означава понятието витамин?

Жена си закрива едното око с резен портокал
4 четения
2 мин

Понятието витамин се заражда през 1912г., когато американският биохимик Казимир Функ извлича от оризови люспи, вещество съдържащо витамин B1, небходимо за лекуване на болестта бери-бери, като по-късно му дава името „витамин“. Витамините представляват нискомолекулни вещества от органичен характер, спомагащи за пълноценната жизнена дейност на човека и животните.

Руският учен Н. И. Лунин още през 1880г. обяснява в своя труд нуждата от витамини. До ден днешен ние познаваме около 30 витамина, които активно действат върху растежа, обмяната на веществата, имунната, нервната, ендокринната система, кръвообращението, съсирването на кръвта и др. Най-голямо съдържание на витамин има предимно в растенията.

Голяма потребност от витамини има при бременност, по време на кърмене, физически и умствен труд, инфекциозните болести и много други аспекти от живота на човека. Липсата на витамини в организма води до болести, познати като: хиповитаминоза, авитаминоза, а прекомерното им използване до хипервитаминоза.

Произход на витамините

Голяма част от витамините използвани в лекарствата, се образуват от химичен и микробиологичен синтез. Едната група витамини са мастноразтворими витамини, съдържащити се най-често в храната, към тях принадлежат групите А,D,E и К. Също и техните сборна групи А1, А2, D1, D2, D3, D4, D5, D6 и др. Мастноразтворимите витамини от групи D, Е, К се съдържат в плодовете и зеленчуците, а от в продуктите от животински произход можем да намерим тези от А група.

Витамин А спомага за растежа, съдържа се в продуктите: черен дроб, яйчен жълтък, мляко, масло и др.

Противорахитичният витамин е от група D, полезен е за растежа на костите, зъбите, калциите и фосфора в организма.

Витамин Е е полезен за правилното функциониране на жлезите с вътрешна секреция, половите жлези, обмяната на веществата, мазнините, водата в организма, нервната, мускулната система и др.

Витамин К е важен при съсирването на кръвта и правилната сърдечна дейност.

Важно е да знаете че:

  • Витамините са жизнено важни за здравето на човека и са катализатор на много жизнени процеси.
  • Не бива да прекалявате с тях и да ги предозирате
  • Безопасен при предозиране е само витамин С – той не се задържа в организма и се изхвърля с урината
  • Ако прекалявате с витамини това може да е вредно за вашето здраве, някои от тях са дори отровни в големи дози!

Витамините Jamieson са специално подбрани и разработени балансирани формули за вашето здраве.

© 2024 Всички права запазени.