6 полезни съвета за емоционалното здраве на децата

6 полезни съвета за емоционалното здраве на децата
4 четения
6 мин

Според редица нови проучвания в САЩ, Канада и Европа децата и младежите са сред най-застрашените от прекомерен стрес и тревожност групи. Затова на прага на есента ви припомняне кои са отликите на доброто емоционално здраве и с какви полезни подходи можете да подпомогнете психическата стабилност на децата си.

1. Научете се да разпознавате доброто емоционално здраве.

Как изглежда детето със стабилен емоционален свят? Добре е да знаете, за да забележите по-бързо, ако нещо не е наред. Ето някои от основните признаци на здраве:

 • радва се на живота
 • любопитно е и учи
 • има здравословно самочувствие и самооценка
 • изгражда стабилни връзки в семейството и с приятели
 • умее да се справя с чувства като гняв, тъга и тревожност
 • има сили да се възстанови емоционално след преживяна трудност

2. Емоционалните връзки са ключови за здравето на детето.

Да се чувства прието, разбрано, сигурно и обичано са без съмнение най-значимите фактори за емоционалната стабилност на детето. Разбира се, това важи най-вече в рамките на семейството.

 • Отделяйте достатъчно време за разговор с децата, а когато ги слушате, не правете и други неща – посветете им цялото си внимание.
 • Насърчавайте детето да общува – например да помогне на съседите, да се включи в местния фестивал, да посрещне куриера… Това ще му даде усещане за по-голяма увереност и ще го тренира да създава здравословни отношения.

3. Учете ги от малки да разрешават конфликти и проблеми.

Проучвания на университета Йейл от 2011 година показват, че хората, които са свикнали да приемат негативните усещания и случки без драматизъм, а като част от живота, са далеч по-малко изложени на депресия. Затова е важно да показваме на децата подходи за справяне с негативни емоции, както и да им помагаме да разрешават проблеми и да излизат от конфликти.

 • Една добра тренировка за децата е да наблюдават как собствените им родители се справят в конфликт. Вашият пример е важен.
 • Друго важно е да съобразявате предизвикателствата пред детето с възрастта и развитието му – тоест да го приучите да си поставя високи, но задължително реалистични цели, иначе то би било много често разочаровано.

4. Сънят и физическата активност са винаги на фокус.

 • Eжедневната физическа активност не само откъсва децата от устройствата и редуцира екранното време, но има пряко отношение към развитието на мозъка и отделянето на хормони на щастието. Освен това да бъдат във физическа форма е полезно за децата и емоционално, защото им помага да имат по-добро самочувствие за начина, по който изглеждат. Провокирайте ги да изпробват различни активности и спортове, за да намерят “своето нещо” и да приемат раздвижването с удоволствие.
 • Изследвания на университета Johns Hopkins показват, че достатъчното количество сън (то е различно за различните възрастови групи деца) се свързва пряко с: по-добрата концентрация, памет, способност за учене, поведение. Най-честите негативни влияния, които липсата на сън носи при децата, са: високо кръвно, депресия и затлъстяване. За децата между 3 и 5 години се препоръчват: 10-13 часа сън; за тези между 6 и 12: 9-12 часа сън; за 13-18-годишните: 8-10 часа сън.

5. Думите са мост към емоциите.

За емоционалното развитие на децата голяма роля има езиковият багаж. Защо? Защото емоциите и чувствата, които остават неназовани, обикновено остават и неразпознати, и неразбрани. От съществена важност е детето ви да трупа лексика, с която прецизно да изразява емоциите си. Добре е например да знае не просто думата “щастлив”, а и многото нейни фини нюанси: радостен, развълнуван, очарован, вдъхновен, горд, пр. Да умее да се изрази правилно и уместно спомага не просто да разбере себе си, а да разбира и другите в общуването и така да изгражда здрави връзки.

6. Храната влияе на емоционалната стабилност.

Хранителните навици доказано влияят не само на физическото здраве, но и на настроението на децата. Редовното хранене, закуската, по-умерените, но чести порции, по-малкото количество захар в дневното меню – всичко това помага на децата и да се чувстват по-добре, енергични и ведри. Да не забравяме и добрата хидратация – между 6 и 8 чаши вода на ден. Към здравословната диета е добре да добавите и дъвчащи Мултивитамини за деца – тези на Jamieson са хранителна добавка, специално предназначена да подсили детския имунитет и да осигури всички необходими витамини и минерали за растящия организъм.

Прочетете статията ни „Да надхитрим стреса, деца!„, в случай, че искате да се запознаете още по-обстойно с факторите, които влияят на нивото на стрес при малчуганите.

© 2024 Всички права запазени.