Да надхитрим стреса, деца!

Да надхитрим стреса, деца!
4 четения
4 мин

Есента е вече тук, а тръгването отново на работа, училище или детска градина носи вълнения, но и стрес. Децата се уморяват повече, а често за жалост попиват и нервността на нас, възрастните. Как разумно и плавно да намалите собственото си напрежение и най-вече това върху децата? Решихме да посветим тази статия на това и да ви предложим няколко смислени подхода.

Стрес-детективи

Първата стъпка към по-доброто емоционално здраве на децата ви е вашата и тяхната собствена наблюдателност. От неимоверна полза е да ги научите да разпознават сигналите, които собственото тяло им дава. При децата и юношите симптомите на стреса се отразяват както физически, така и на емоциите, поведението и паметта. Важно е да следите например: колко спят и какво е качеството на съня им; дали се държат агресивно по-често от обичайно; прекаляват ли с т.нар. “comfort foods” (сладкиши и снаксове).

Освен това е важно навреме да забележите, ако се отдръпват от социални контакти и активности, изолират се от познати и приятели или пък твърде често изпадат в контрастни емоционални състояния. Не забравяйте да следите и дали умеят да си почиват пълноценно – особено от виртуалния живот! И разбира се, физически промени като: честа податливост на настинки и грипове, неизменно чувство на непонятна умора, загуба или покачване на тегло, резки промени в менструацията, проблеми с дишането като учестено дишане, усещане за “стискане” в гръдната област, панически атаки. И не на последно място, наблюдавайте способността за концентриране, организираност и запомняне у децата – често дефицитът там издава прекомерен стрес.

Сънят прави деня

Продължителният здрав сън е основа за психическото здраве на децата – сънят е директно отговорен за “изчистване” на стреса и тревожността. Постарайте са стаята, в която спят, да е с атмосфера, допринасяща за качеството на съня: плътни завеси/щори, никакви устройства, добра проветреност. Ако успеете заедно с тях да си създадете кратък ритуал за преди лягане – като четене на книга, което е успокояващо – ще подпомогнете много заспиването. Еднаквият час на лягане всяка вечер и на ставане сутрин също е много важен фактор за здравия сън. Добре е да се спазва същата рутина на лягане и ставане дори през уикендите. Тийнейджърите се нуждаят от поне 8-10 часа сън, по-малките ученици – от 9-11, а децата в детска градина – между 11-13 часа.

За още информация относно това колко важен е сънят, прочетете статията ни по темата, както и „Как да подобрим съня си?„.

Сутринта задава тона

Напрежението през деня се понася много по-лесно и плавно, ако сте си осигурили кротка сутрин. Колкото се може по-малко хаос, високи децибели и суматоха, а вместо тях питателна, но здравословна закуска. Сутринта задава тона на целия ден!

Огледалният ефект

Обикновено не осъзнаваме, че колкото по-спокойни сме ние самите, толкова е по-вероятно и децата ни да са такива. Неслучайно се казва, че стресът е заразен. Не е случайно също, че много често, отивайки при терапевт или психолог във връзка с емоционалното здраве на децата, се оказва, че самите родители са сериозно дестабилизирани и имат нужда от помощ. Така че – не е глезотия да се погрижите за собствената си стабилност. Уменията да се справяте със стреса и да си почивате пълноценно са важен урок, който трябва да демонстрирате, а не просто да разкажете на децата си.

Благотворният разговор

Едно от основните оръжия срещу стреса е приятелският, сериозен разговор, споделянето и възможността да се почувстваш приет и разбран. За децата и тийнейджърите това важи с особена сила. Намирайте време за разговори, които – макар и кратки, могат да са изпълнени с доверие, разбиране и топлота. Ако децата усещат, че могат да поговорят с вас – каквото и да се е случило, няма да ги стресира толкова.

Познание за тялото

Най-често и големите, и малките пренебрегват или изобщо не долавят сигналите, които тялото дава. А те са съществени, за да не се навлезе в етап на лечение, при положение че разполагаме със силата на превенцията. Образовайте децата си да се вслушват в тялото си, да разпознават знаците – емоционални и физически, да могат да ги формулират. От особена важност е децата да имат понятие за тънките нюанси: например главоболието след изморителен ден е нормално, но ако се повтаря всеки ден за две седмици – това вече е знак за нещо по-сериозно! Или пък болката в стомаха еднократно може да е причинена от лоша или набързо погълната храна, но постоянният дискомфорт в зоната на червата и корема “говори”, че трябва да обърнете по-специално внимание. Да се наблюдават – това е хем интересна, хем важна задача на децата.

Уютен дом

Понякога дори не подозираме колко важно е за децата усещането за сигурност и защитеност, което създава дома. Пространството у дома – със своята подреденост, приятни аромати и светлини, широта и топлина, създава своеобразен щит, който пази малките от и без това твърде хаотичното и непредвидимо ежедневие навън. Постарайте се да направите дома си жизнерадостен и сигурен – място, в което децата не ги е страх от тъмното.

Tech баланс

Технологиите, особено когато говорим за деца, са сложна тема. Най-вече защото хигиената на ползването им от децата е пряко отражение на контекста, в който живеят – семейството, приятелите им, училището. Няма как да постигнем траен баланс само със забрани. Затова е добре възрастните да си дават ясна сметка, че и в това отношение са ролеви модел за децата. Вашето балансирано ползване на смартфона е най-доброто обучение как децата да го ползват. Няма как да искате от тях педантизъм, ако в това време вие скролвате, докато гледате телевизия. Друг полезен съвет е: образовайте се! Младите днес знаят все повече за технологиите от по-възрастните, което автоматично означава, че им е по-лесно да ви манипулират. Трябва да разбирате опасностите, които крият технологиите, за да предпазите децата от тях.
Вместо да разчитате на забрани, просто създайте поводи, благодарение на които децата, а и цялото семейство, да сте далеч от устройствата: разходка в планината, игри в парка, среща с приятелско семейство… Така по естествен начин, без принуда, ще им издействате време офлайн. Или пък въведете ритуал, че последният час преди лягане вечер е “зона без интернет”. Друг вариант за такава зона е да определите кътчета у дома, в които не се толерират устройства – например дневната. Когато всички сме в дневната и вечеряме например, никой не цъка!

Антистрес хранене

Да не пропуснем и храната, която без съмнение може да ни пречи или съюзничи в битката със стреса. Има храни, които са доказани в разтоварването и релаксирането на тялото и ума. Такива са например зеленолистните зеленчуци, киселото мляко, боровинките, шам-фъстъкът и суровото кашу, черният шоколад, семената, авокадото, пр. Добра идея е да включите в диетата на децата и специализирани мултивитамини за деца като тези на канадската марка Джеймисън. Разработени на основата на концентрати от плодове и зеленчуци, те са обогатени с екстра калций за силни и здрави кости и зъби при децата.

Източници:

© 2024 Всички права запазени.