Липса на витамин B – симптоми, болести, причини и лечение

Храни богати на витамин B7 /биотин/
5 четения
10 мин

Едни от най-важните вещества за организма са витамините от група B, обединени под добре познатото наименование – витамини B-комплекс. Групата се състои от 8 витамина, които имат специфични функции. За всеки човек е важно в организма си да има нужните количества от всеки един от тях, тъй като те имат основна роля за правилното изграждане на клетките, сърцето, мозъка и черния дроб. Повечето витамини от B-групата обаче не се съхраняват в тялото. Това, от своя страна, налага редовния им прием чрез храната или под формата на хранителна добавка.

Ето защо в тази статия ще ви запознаем с това какво причинява липсата на витамин B, какви са последствията от нея и как може да се справите с дефицита.

Витамини от група B – същност

Витамините от група B са водоразтворими витамини, които играят изключително важна роля за клетъчния метаболизъм. Подобно на витамин C, първоначално витамините от тази група са смятани за един витамин, но по-късно изследвания показват, че това всъщност са различни химически съставки, които много често съществуват на едно и също място. Всеки витамин от групата B-комплекс има своя изключителна структура и изпълнява уникални функции в човешкото тяло. Витамини B1, B2, B3 и B7 имат различни роли в производството на енергия. B6 е от съществено значение за аминокиселинния метаболизъм, а B9 и B12 са главни участници в процеса по делене на клетките.

Интересен факт е, че нито един жизнен процес в човешкия организъм не изисква всички витамини от B-комплекс едновременно, но в същото време те са жизнено необходими за цялостната работа на тялото.

Видове витамин B

Витамините от група B са компелкс от 8 витамина, които работят заедно, но всеки един от тях поотделно си има и своите специфични функции за организма:

 • Витамин B1 /тиамин/ – Основен витамин от B групата, който помага за обмяната на веществата. Той се открива най-често в бобовите култури, млякото и яйчния жълтък.
 • Витамин B2 /рибофлавин/ – Един от най-разпространените витамини. Действието му е с доста широк спектър. Участва в окислителните процеси, подпомага действието на ензимите и играе много важна роля при обмяната на веществата.
 • Витамин B3 /ниацин/ – Подпомага действието на ензимите, които освобождават енергията от храната, която приемаме.
 • Витамин B5 /пантенол/ – Заедно с останалите витамини, помага за преобразуването на енергията от храната, подобрява синтеза на мазнините, облекчава болката при рани от изгаряния и помага за оздравителните процеси.
 • Витамин B6 /пиридоксин/ – Той е комбинация от три вещества – пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин. Подобно на витамин B2, B6 влиза като спомагателен коензим на повече от 50 ензима.
 • Витамин B7 /биотин/ – Играе важна роля в протеиновия синтез. Важен е за здравината на костите, ноктите и косата.
 • Витамин B9 /фолиева киселина/ – Участва в синтеза на аминокиселините, като това подпомага мускулния растеж.
 • Витамин B12 /цианкобаламин/ – С негова помощ се стимулира антианемичният фактор, който стимулира кръвообразуването.

Какви са симптомите при липса на витамин B

Ако в организма има липса на витамин B, тя се проявява по няколко начина. Най-често срещаният от тях е анемията, която се появява при липса на витамин B12 и витамин B6. В този случай кръвта губи способността да разнася достатъчно кислород по тялото. Тук рискът от недостиг е най-голям при хората, които следват веган диети. Причината за това е, че животинските продукти са основен източник на витамините от B-групата. Ето и останалите симптоми, които могат да се наблюдават при липса на витамин B:

Умора

Недостигът на много голяма част от В-витамините може да предизвика симптоми, свързани с умората. Мускулна слабост, липса на координация и загуба на мускулна маса са само част от тях. Може да се наблюдават също и болезненост или дискомфорт в мускулите, както и изтръпване или мравучкане на пръстите на ръцете и краката.

Нарушения на кожата

Много голяма част от B-витамините са необходими за поддържането на кожата здрава. Недостигът им може да предизвика симптоми, като дерматит, напукване в ъгълчетата на устата и цялостно изсушаване на кожата. Често се появяват синини и рани, които отнема дълго време да се излекуват и да изчезнат напълно.

Нарушено функциониране

Психични проявления, като главоболие, обърканост и раздразнителност са сред най-честите симптоми при недостиг на някой от витамините. Ако забележите наличието на някои от тези симптоматики, особено в комбинация с разстройства на съня, трудно заспиване, безсъние, сънуване на кошмари, то е задължително да се консултирате с медицинско лице.

Други симптоми

Необходимо е да се следи и за наличието на следните симптоми:

 • Повишена чувствителност към светлина;
 • Анемия (както споменахме, това е много често срещан симптом при недостиг на витамин B)
 • Стомашно-чревни симптоми – гадене, повръщане или диария;
 • Изтръпване и синдром на неспокойните крака;
 • Сърдечни проблеми;
 • Дефицит на фолиева киселина – такъв недостиг е особено опасен по време на бременност, най-вече в първите месеци, тъй като може да доведе до тежки неврологични увреждания на плода.

Липса на витамин B при деца

Недостигът на всеки вид от групата на витамин B може да се прояви чрез наличието на различни симптоми. Дете с чупливи нокти може да страда от недостиг на витамин B7, а при друго с дефицит на B3 може да се появи и косопад. При всеки тип обаче първоначалните симптоми са:

 • Афти в устата;
 • Мускулни болки и спазми;
 • Леки кожни обриви;
 • Умора и раздразнителност.

Но има някои по-притеснителни симптоми, които говорят за по-сериозен дефицит на витамин B:

 • Развиване на епилепсия;
 • Мегалобластна анемия;
 • Забавяне на развитието;
 • Затруднен растеж и слаби мускули.

При кого се наблюдава липса на витамин B

Липсата на витамин B се среща много по-често, отколкото ни е известно. Дефицит на витамин B се среща най-често при хора:

 • С небалансирано хранене;
 • Приемащи големи количества захар, полуфабрикати, бърза храна (fast food);
 • Консумиращи често кофеин и алкохол;
 • Които имат прекомерен прием на лекарства;
 • Подложени на системен стрес, натоварване и недоспиване;
 • Преминаващи през химиотерапия;
 • Провеждащи хормонално-заместителна терапия.

Признаци и последици от липсата на витамини от група B

Липсата на витамини от B-комплекс може да доведе до проблеми с храносмилането, кожни нарушения, болки в костите и дори деменция. Ако тази липса не се овладее навреме, може да се появят много сериозни последици. Ето и какви признаци и последици се наблюдават при недостига на всеки един от витамините от групата B:

Недостиг на витамин B1

Витамин B1 е от изключителна важност за човешкото тяло. Липсата на тиамин отключва много неврологични и сърдечно-съдови заболявания. Един от най-честите признаци за недостиг на витамин B1 е мозъчната аномалия. Често, при злоупотреба с алкохолни напитки, се развива енцефалопатия на Вернике – синдром, който се отразява на правилното функциониране на паметта и други аспекти на мозъка.

Недостиг на витамин B2

Витамин B2, познат още като рибофлавин, играе изключително важна роля при обмяната на веществата и правилното протичане на процесите в човешкото тяло. Недостигът му може да се прояви в поражения на лигавицата на устните, но най-ясен признак за липсата му са пораженията върху лигавицата на езика. Той се зачервява, а повърхността му става дребнозърнеста. Ако не се вземат мерки навреме, подобно състояние може да доведе до атрофия на лигавицата на гълтача и хранопровода.

Недостиг на витамин B3

Ниацин, известен още като витамин B3, е един от най-стабилните витамини. Значителната и продължителна липса на ниацин в организма може да доведе до сериозни последици, като хипертироидизъм, артрит, шизофрения, безсъние, дезориентация, душевно униние, пелагра. Основните признаци за липса на витамин B3 са:

 • Недоимъчно хранене;
 • Хроничен алкохолизъм;
 • Хранителни разстройства;
 • Карциноидни тумори;
 • Чернодробна цироза.

Недостиг на витамин B5

Витамин B5 е необходим за освобождаването на енергия от въглехидрати и мазнини. Това е и причината неговият дефицит да е често свързан с липса на енергия. Признаци на недостиг са раздразнителност и безпокойство. При определени рискови групи – бременни жени, пушачи, хора, изложени на стрес, хора, злоупотребяващи с алкохол и други – симптомите могат да бъдат по-чести и изявени.

Недостиг на витамин B6

Витамин B6 отговаря за имунитета и нервната система, а недостигът му може да застраши човешкото здраве. Признаците за липсата му в организма се изразяват чрез отоци, мигрена, гниене на зъбите, а в по-тежки случаи се наблюдава увреждане на панкреаса и възпаление на дебелото черво. Вследствие на продължителен недостиг на витамин B6, може да се развие клинична депресия, гърчове, втвърдяване на кръвоносните съдове и увреждане на вътрешните стени на коронарните артерии.

Недостиг на витамин B7

Биотин, или витамин B7, има съществена роля при метаболитните процеси – той сваля нервното напрежение и успокоява стреса. Недостигът му има забележим ефект, при който е необходимо да се вземат мерки. Обикновено е съпроводен от кожни проблеми, обриви и косопад. Наблюдават се и смущения в нервната система, под формата на депресии и халюцинации.

Недостиг на витамин B9

Витамин B9, или фолиева киселина, е сред най-важните за здравето витамини. Дефицитът му е сериозен здравословен проблем, който се среща при бременните жени, кърмещите майки, а също и при по-възрастните хора. Когато нивата на фолиева киселина са ниски, то тогава говорим за сериозен недостиг на червени кръвни клетки (анемия). При децата това може да доведе до спиране на растежа. А ако желаете да прочетете допълнителна информация за този важен витамин, а също и защо е необходимо да се приема от всички бременни жени, то натиснете тук.

Недостиг на витамин B12

Витамин B12 е важен за производството на енергия, необходима за синтеза на мастни киселини. Някои от признаците за липса на витамин B12 са подобни на тези при дефицит на фолиева киселина. Най-честите признаци са подут език, жълтеница, злокачествена анемия. Продължителната липса може да доведе до деменция, психични заболявания и заболявания на костния мозък. За по-изчерпателна информация по темата, вижте тази статия.

Как да възстановим нивата на витамин B

За да се набави необходимото за всеки организъм количество витамин B, е важно да се следват няколко стъпки:

 • Заложете на балансирано хранене с продукти от екологично чисти райони. За повече информация относно храните, които са богати източници на витамини от група B, прочетете повече по темата.
 • Борете се със стреса, като увеличите движението и физически упражнения.
 • Намалете токсичните натоварвания върху тялото си. Проверете всички препарати и почистващи продукти, които използвате у дома, и преценете дали е необходимо да се заменят с по-безопасни както за околната среда, така и за вас самите.
 • Грижете се за себе си, като си доставяте пълноценна почивка и пълноценен нощен сън.
 • Приемайте витамин B под формата на хранителна добавка – това е също алтернативен и бърз начин да си набавите необходимите количества витамини от групата B. (Повече информация как и в какви количества се приема витамин B ще откриете в нашата статия “Как се приема витамин B. Колко време се пие. Противопоказания”)

Хранителна добавка витамин B от Jamieson

Ако сте избрали да си набавите витамин B с помощта на хранителни добавки, то заложете на такива с доказан произход, като добавките на Jamieson.

В нашия онлайн магазин ще откриете витамин B комплекс в комбинация с витамин C, който да се погрижи за нервната ви система и за поддържането на жизнеността и енергията в организма ви. Ако пък сте в началото на своята бременност, то ние можем да ви предложим фолиева киселина. Тя е сред задължителните витамини в този период, тъй като помага за ембрионалното и зародишното развитие. Хранителните добавки с витамин B не съдържат консерванти, овкусители и оцветители. При нас ще намерите винамините, които са ви нужни, включително и витамин B12, който преобразува въглехидратите, протеините и мазнините в енергия.

Витамините от групата B са от изключително значение за нормалното протичане на процесите в човешкия организъм. Надяваме се, че в статията сте открили изчерпателна информация за това какви са симптомите, причините и последиците от липсата на витамин B в човешкото тяло. Всеки един от витамините B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12 може да се набави чрез балансирано хранене или прием на хранителни добавки. Предозирането с витамин B е почти невъзможно, но въпреки това е препоръчително, ако имате съмнения, че страдате от недостиг на някой от витамините от групата, да се консултирате с лекар. Самолечението и самодиагностицирането могат да доведат до редица усложнения и нежелани реакции!

А ако други теми, свързани със здравето, са ви интересни, то не пропускайте да разгледате блога ни, където ще откриете полезна информация по различни здравни въпроси.

© 2024 Всички права запазени.