Фолиева киселина при бременност – Защо е полезна

Балансирано хранене по време на бременността
5 четения
5 мин

Бременността на всяка жена е свързана с най-красивите и смислени моменти – появата на нов живот. Всеки родител иска да даде най-доброто на своето дете – най-доброто възпитание, най-качествените играчки, най-вкусната храна и какво ли още не. Преди това обаче всяка бъдеща майка трябва да спазва някои лекарски препоръки, за да може да се радва на здраво бебче. Една от тези препоръки е приемът на фолиева киселина преди бременност, а и по време на нея. Това е причината в днешната статия да обърнем специално внимание на това какво е фолиевата киселина и защо е толкова важна за развитието на плода. Ще засегнем и темата за това до кой месец се пие фолиева киселина и необходимо ли е приемът ѝ да продължи и след раждането. Ако тази тема е дошла на дневен ред в живота ви и силно ви интересува, то не спирайте да четете!

Какво представлява фолиевата киселина

Преди да преминем към ползите от приема на фолиева киселина за бременни, нека накратко ви разкажем какво всъщност представлява тя. Фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин B9, която има ключова роля в изграждането на ДНК. Защо е синтетична? Създава се по изкуствен начин, за да се абсорбира по-лесно от организма. Важно е да знаете, че тя има своя естествен аналог, носещ името фолат. Него можете да откриете в редица храни, сред които листни зеленчуци, ядки, цитрусови плодове и други. Количеството, което може да си набавите по естествен начин обаче, не може да се равнява на това, което ще получите с прием на фолиева киселина. Тялото много по-добре абсорбира витамин B9 с помощта на добавки, отколкото през естествените източници. Ето защо бременните жени се налага да приемат фолиевата киселина отделно.

В блога ни имаме цяла статия, в която подробно сме разяснили трите понятия – витамин B9, фолат и фолиева киселина. Обяснили сме и за неподозираните ползи на фолиевата киселина, както и за възможните страничните ефекти от нейния прием. В случай, че искате да обогатите знанията си, можете да достигнете статията само с едно кликване.

Разберете също, кои са най-добрите витамини за бременни в тази статия.

Защо е важно да се приема от бременни

Щастлива бременна жена сред природата

Приемът на добавки преди и по време на бременността намалява риска от вродени увреждания на плода с до 70%! Това е много висок процент, който далеч не е за пренебрегване. Защо обаче фолиевата киселина е съществена за правилното развитие на плода? Киселината играе изключително важна роля във формирането на невралната тръба. Функцията на тръбата сама по себе си е жизнено важна, защото благодарение на нея, през бременността се формира не само гръбначният стълб, но и гръбначният мозък на ембриона. Тръбата се формира и затваря още в самото начало на бременността, около 3-та и 4-та гестационна седмица.

Неправилното формиране на невралната тръба води до дефекти и вродени увреждания на плода. Имайте предвид, че не само фолиевата киселина може да е ключова за настъпването на дефекти с тръбата. Редица причини, сред които различни хромозомни аномалии, захарен диабет, продължително гладуване, фетален алкохолен синдром и някои генетични заболявания, също могат да окажат негативно влияние върху формирането на тръбата.

Статистиките показват, че най-често настъпващите усложнения са аненцефалия и спина бифида. Съществуват обаче и други малформации, всяка от които проявяваща се с различна симптоматика и ниво на обремененост.

  • Аненцефалия – Следствие е от незатварянето на горния край на невралната тръба. Повечето бременности с тази малформация завършват с аборт. От родените деца може да се заключи, че аненцефалията се среща повече при момичета, отколкото при момчета. След раждането се установява частична или пълна липса на главен мозък. Точно там се намират ключови за функционирането на един човек зони, като зрително и слухово поле, центровете за говор и координация и други.
  • Спина бифида – Получава се вследствие от непълно затваряне на гръбначния канал, най-често в долния ѝ край. През отвора е възможно да се подава част от гръбначния мозък. При това състояние прешлените му не се сключват правилно. Гръбначният стълб е силно уязвим на инфекции и механични въздействия. В някои ситуации дефектът може да бъде коригиран с хирургическа операция, но преди да настъпи подходящият момент за нея, вече може да са възникнали необратими усложнения, като загуба на сетивност и дори частична или пълна парализа на долните крайници.

Кога да започнете приема на фолиева киселина

Бременна жена приготвя салата богата на фолиева киселина.

Чували сте съвети за прием на фолиева киселина преди бременност и се чудите дали са достоверни? Абсолютно да! Както вече споменахме, дефектите на невралната тръба и малформациите се появяват през първите 28 дни от бременността. На този етап все още голяма част от жените не знаят, че са бременни. Ето защо специалистите съветват приемът на фолиева киселина за забременяване да започне поне 3 месеца преди зачеването. Това звучи добре на теория, но на практика е трудно изпълнимо, освен ако двойката не прави осъзнати опити за забременяване. Тъй като немалка част от зачеванията се случват непланирано, лекарската препоръка е фолиева киселина да приемат всички жени в детеродна възраст, при които има реален шанс от забременяване.

Освен всичко изброено до момента, приемът на фолиева киселина за забременяване е препоръчителен, защото фолатът подобрява качеството на яйцеклетката и улеснява узряването ѝ. Действа също и благоприятно върху качеството на сперматозоидите.

До кой месец се пие фолиева киселина

Дойде време да отговорим и на въпроса до кой месец се пие фолиева киселина. Приемът на фолиева киселина за бременни е задължителен през първите 12 седмици от бременността. При наличие на непланирана бременност, когато не е приемана предварително фолиева киселина, приемът трябва да започне веднага. Препоръчителните дози в нормалния случай са 400 mcg дневно, като в някои ситуации се налага дозата да бъде увеличена. Консултацията с лекар е абсолютно задължителна, както и спазването на указанията и препоръките му.

В случай че съществува опасност от рискова бременност и дефекти на невралната тръба, дозата се увеличава. Рискови фактори, които се вземат предвид в такива ситуации, могат да бъдат:

  • Диабет при единия от родителите;
  • Предишна бременност с дефект на невралната тръба;
  • Фамилна обремененост и история в семействата на родителите с малформации на невралната тръба.

След 12-та гестационна седмица приемът на фолиева киселина за бременни продължава както през втория, така и през третия триместър. Тук ползите от пиенето на киселината вече са други и са свързани с плацентата. Вероятно знаете, че благодарение на нея, се доставят всички жизненоважни вещества, необходими за развитието на плода. Знаехте ли обаче, че ниските нива на витамин B9 са предпоставка за развитие на т.нар съдово легло? Това е мрежа от кръвоносни съдове, която може да повлияе на развитието на крайниците и сърдечните клапи на плода. В най-лошия случай може да предизвика и спонтанен аборт. През този етап от бременността количеството на фолиевата киселина в общия случай се увеличава между 500-600 mcg дневно.

Необходимо ли е да приемате фолиева киселина след раждането

Млада жена се радва на бебето си.

Вече сте пили фолиева киселина за забременяване и по време на цялата бременност, но какво да правите след като родите? Отговорът ни е – не спирайте. Кърмещите жени също се нуждаят от по-големи количества фолиева киселина в кръвта. Освен че участва в производството на еритроцити (червените кръвни клетки), част от приетата фолиева киселина ще се достави до бебето чрез кърмата. По този начин ще се погрижите не само за вашето здраве, но и за нуждите за растежа на вашето дете. Препоръчителната дневна доза в случая често е около 500 mcg. Ако сте имали проблеми през бременността, ви препоръчваме да се консултирате с вашия лекуващ лекар за това дали е редно да продължите приема и по време на кърменето.

Фолиева киселина под формата на хранителна добавка от Jamieson

Когато става дума за прием на лекарства и добавки от всякакъв вид, е важно да се доверявате само на доказани производители и на продукти с регламентиран състав. Всичко друго може да бъде потенциално опасно както за вас, така и за плода. Фолиевата киселина на Jamieson е доказан продукт, който може да ви набави необходимата дневна доза, за да се радвате на здраво тяло и на здраво бебе. Таблетките са подходящи за бременни жени, защото не съдържат консерванти, овкусители и изкуствени оцветители. Те са лесни за поглъщане, като препоръчителната доза е 1 таблетка дневно по време на хранене. Съветваме ви да не превишавате дневната доза, освен ако не сте изрично посъветвани от специалист.

Заключение

Благодарим ви, че стигнахте до финала на нашата статия. Надяваме се, че сме отговорили на въпросите, които са се въртели в съзнанието ви, и сме обогатили знанията ви с полезна и интересна информация. След като вече знаете причините защо приемът на фолиева киселина за бременни е толкова важен, вярваме, че няма да пропускате пиенето на добавките. А ако намирате теми от този вид за интересни, то тогава можете да прегледате блога ни, където ще откриете още много такива.

© 2024 Всички права запазени.