Каква е връзката между фолиева киселина, фолат и витамин B9?

Храна богата на фолиева киселина - плодове, зеленчуци, боб
3 четения

Витамин B9 е водоразтворим витамин, който участва в протичането на множество жизненоважни за човешкото тяло процеси.

Често фолиевата киселина и фолатът са смятани погрешно за еквивалентни форми на витамин B9. Всъщност фолат е естествената форма на витамин B9, който се среща в много храни. Фолатът участва в множество витални метаболитни процеси и неговият недостиг води до редица негативни последици за здравето, включително анемия, повишен риск от сърдечни заболявания, някои видове рак и вродени дефекти при бебета, чиито майки са страдали от дефицит на витамин B9 по време на бременността.

Фолиевата киселина е синтетично създаден витамин B9. Структурно погледнато фолиевата киселина е малко по-различна от фолата и има друго въздействие върху тялото. Смята се, че тя се усвоява по-добре, подобрява диетичния режим и има благоприятно действие върху организма.

С богата и пълноценна диета е възможно да си набавите витамин B9 от различни хранителни групи. Веществото се открива основно в тъмнозелените листни зеленчуци като спанак, кейл и маруля, както и в авокадо, карфиол, аспержи и броколи. От плодовете фолат може да се приема от банани, ягоди, пъпеш, както и от цитруси – портокали, лимони, грейпфрути. Витамин B9 се съдържа и в ядки, твърдо сварени яйца и дроб. В тази статията може да намерите още храни богати на фолиева киселина.

Домати, портокал, целина, карфиол, спанак, броколи, копър

Дали заради особености в диетата, или поради наличието на различни заболявания, понякога тялото не успява да си набави нужното количество витамин B9. Особено повишен риск от недостатъчен прием на фолат имат:

 • Бременни жени или жени в детеродна възраст;
 • Хора, страдащи от заболявания, които засягат абсорбцията на витамини и минерали като синдром на раздразненото черво или целиакия;
 • Хора, страдащи от ахлорхидрия (липса на солна киселина в стомаха) и хипохлорхидрия (ниски нива на солна киселина в стомаха);
 • Хора, приемащи определени лекарствени препарати, които пречат на абсорбцията на фолиева киселина. Това може да са медикаменти за лечение на автоимунни заболявания, лечение на болест на Крон, лечение на язва и колити, ревматоиден артрит и други;
 • Хора с алкохолна зависимост поради факта, че алкохолът пречи на усвояването на фолата, ускорява неговия разпад и изхвърляне от тялото.

За да се подобри приемът на фолиева киселина, освен хранителни добавки, в някои държави се предлагат и обогатени с витамин B храни. В САЩ, например, от 1998 година храни като зърнени закуски, паста, ориз, брашно, хляб, солени и сладки бисквити, се обогатяват с фолиева киселина за превенция на ниски нива от този витамин. Смята се, че откакто е започнало това обогатяване, средният прием на фолиева киселина се е увеличил с около 100 mcg дневно. Други държави, в които може да откриете обогатени с фолиева киселина храни, са Англия, Австралия и Германия.

Защо е важно да приемаме фолиева киселина?

Усмихваща се млада жена по пижама, държаща чаша с портокалов сок.

Както споменахме, фолиевата киселина участва в правилното протичане на множество процеси в тялото. Най-честите симптоми, които може да имате при нейния недостиг, са:

 • Липса на апетит; 
 • Умора; 
 • Когнитивни проблеми; 
 • Силно главоболие; 
 • Загуба на памет; 
 • Кървене на венците; 
 • Изтръпване на крайниците и др.

Затова се препоръчва приемът на добавки с фолиева киселина, които се абсорбират изключително бързо и подпомагат нормалното функциониране на тялото. Прочетете повече какви са причините за дефицитът на фолиева киселина.

Фолиевата киселина е синтетично създадена, усвоява се по-лесно от организма и така всички ползи от нея не се губят.

А ето и някои от ползите от прием на фолиева киселина:

Подпомага функционирането на сърдечно-съдовата система

Редовният прием на фолиева киселина намалява риска от различни сърдечно-съдови заболявания. Заедно с другите витамини от група B, B6 и B12, фолиевата киселина контролира високите нива на хомоцистеин в кръвта. Последни проучвания в медицината откриват връзка между високия хомоцистеин и увреждания на централната нервна система, както и когнитивни нарушения, деменция и др.

Подобрява функциите на кръвоносната система

Фолиевата киселина участва в метаболизирането на протеините и в създаването на здрави червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки извършват преноса на кислород в тялото. Ако тяхната работа е нарушена и кислородът в кръвта не достига, може да се стигне до анемия и чести съпровождащи анемията оплаквания като слабост, умора и бледост. Подпомага и контрола на нивото на кръвната захар, поради което често я дават на пациенти с диабет. Скорошни проучвания показват, че фолиевата киселина може да има превантивна роля при заболявания, като диабет тип 2, аутизъм и ревматоиден артрит.

Понижава риска от развитие на ракови заболявания

Добавки с фолиева киселина и фолат подпомагат снижаването на маркерите за възпаление в тялото, като CRP (C-реактивен протеин). Това се наблюдава включително и при жени страдащи от PCOS (Синдром на поликистозните яйчници) и деца с епилепсия. Фолиевата киселина понижава риска от развитие на различни видове ракови заболявания.

Подобрява настроението

При хора с по-ниски нива на витамин B9 се наблюдава по-голяма склонност към депресия. Установено е, че редовен прием на добавки с фолиева киселина не само помага да се избегне състояние на депресия, но и се подпомага действието на други медикаменти против депресия.

Участва в създаването на генетичен материал

Фолиевата киселина има главна роля в синтеза на ДНК и РНК – човешкият генетичен материал. Важната роля в образуването на клетъчния материал е правилното суплементиране по време на бременност, поради което се препоръчва прием на фолиева киселина.

Защо е важен приемът на фолиева киселина при бременност?

Приемът на фолиева киселина има ключово значение за бременността. Тя се смята за един от ключовите витамини, които трябва да си набавяте при планиране на бременност, както и по време на износването на плода. Витаминът е от особено значение за нормалния растеж и развитие на бебето.

Фолиевата киселина участва във формирането на невралната тръба, от която на по-късен етап се образуват гръбначният стълб и гръбначният мозък на ембриона. Недостиг на фолиева киселина и проблеми с невралната тръба биха могли да доведат до дефекти на гръбнака (спина бифида) и на мозъка (аненцефалия).

При спина бифида има непълно затваряне, най-често в долния край, на гръбначния канал. Това пречи прешлените да се сключат правилно и прави гръбначният стълб уязвим към инфекции и механични въздействия. При аненцефалия долният край на невралната тръба не се затваря. Много често бременност, при която е установено това заболяване, завършва с аборт.

Освен превенция на определени вродени дефекти, приемът на фолиева киселина по време на бременност може да подобри и неврологичното развитие и мозъчните функции при децата, както и да ги предпази от развитие на заболявания от аутистичния спектър.

Какъв е необходимият дневен прием фолиева киселина?

Жена вземаща таблетка хапче.

Препоръчителна дозировка на фолиева киселина се определя от възрастта и пола.

Необходимата дневна доза започва от 65 mcg за новородено и би следвало да се приема до 6-месечна възраст. За деца от 7 до 12 месеца се препоръчват 80 mcg, а от 1 до 3 години – 150 mcg. Между 4 и 8 години се препоръчва доза до 200 mcg. За деца от 9 до 13 години дозата е 300 mcg дневно.

Разбира се, най-добре е да се определи точна доза от педиатър, съобразена с детето и неговите нужди.

За жени, които са бременни, планират бременност или са в детеродна възраст, се препоръчва между 400 mcg и 800 mcg фолиева киселина дневно. За жени, които кърмят, се препоръчва дневен прием на фолиева киселина около 500 mcg.

За мъже над 19 години препоръчителната дневна доза е 400 mcg.

Как да приемаме фолиева киселина?

Препоръчва се приемът на добавки с фолиева киселина да става сутрин, преди хранене и с повече течност за по-добро усвояване. Тъй като храносмилането се забавя вечер, се счита, че приемът на витамини сутрин би бил по-ефикасен и би довел до по-добра абсорбция в тялото.

Друг фактор, който също обуславя приема на фолиевата киселина вечер е, че витамините от група B стимулират метаболизма и мозъчната дейност. Приемани в по-късен час от деня, биха могли да доведат до проблеми със съня.

До кога трябва да приемаме фолиева киселина?

Дневен прием на фолиева киселина до 1000 mcg не би трябвало да има вреден ефект върху организма. Както споменахме, фолиевата киселина е синтетично създаден витамин B9, който е от групата на водоразтворимите витамини. Излишните количества се изхвърлят от тялото чрез урината.

В началото на статията разгледахме защо е важен приемът на фолиева киселина, дори и да не планирате бременност. Но в случай че искате да забременеете, е добре приемът на фолиева киселина да започне поне три до шест месеца преди зачеване. След това е препоръчително да приемате веществото и през първите дванадесет седмици от бременността. Ако желаете, и след консулт с вашия лекар, може да я приемате и по време на цялата бременност, както и след раждането.

Кога не трябва да приемате фолиева киселина?

Макар фолиевата киселина да има много ползи за здравето, в определени случаи нейният прием може да доведе до повече негативи, отколкото позитиви.

Диета с много мазнини и повишен прием на фолиева киселина би могла да доведе до покачване на теглото и натрупване на голям процент подкожни мазнини, които водят до образуване на възпалителни процеси в тялото.

При предозиране с фолиева киселина може да има оплаквания от стомашно-чревния тракт, като болки в стомаха, газове, диария, повръщане. Може да се забележат и обриви, склонност към раздразнение и неспокоен сън.

Като цяло, последни проучвания показват, че приемана самостоятелно или с мултивитамини, фолиевата киселина не само няма да навреди, а би имала положителен ефект при някои заболявания и при хора, които не приемат достатъчно витамини с начина си на хранене.

Фолиева киселина като хранителна добавка от Jamieson

При избор на хранителни добавки, с които да си набавите нужното количество фолиева киселина, винаги избирайте доказани производители. Добър знак, по който да се ориентирате при избора си, е добавките да нямат изкуствени оцветители, овкусители и консерванти, и да се предлагат в аптечната мрежа.

Фолиевата киселина на Jamieson е продукт с доказан произход, ясен състав и отлични качества, който лесно може да откриете в аптечната мрежа. Препоръчителната дневна доза е 1 таблетка, приемана с храна.

Благодарим ви, че отделихте време за нашата статия. Надяваме се, че след прочитането ѝ сте научили най-важното за приема, продължителността и дозировката на добавките с фолиева киселина. Ако желаете да разберете повече за витамин B9 и другите витамини от тази група, може да посетите блога ни и да се запознаете с изчерпателните статии по темата.

© 2024 Всички права запазени.