10 симптома, които подсказват, че имате липса на желязо

Продукти, съдържащи желязо
3 четения
4 мин

Един от жизнено необходимите микроелементи за човешкия организъм е желязото. То е част от състава на два важни елемента в сърдечно-съдовата система. Това са хемоглобинът – пигментът в еритроцитите, даващ наситено червения им цвят, а оттам и на кръвта, който също така е и транспортьор на кислород в кръвния поток, и миоглобинът, който участва в структурата на мускулните клетки и редица незаменими ензими, които са с особена важност за имунната система.

В тази статия ще ви разкажем какво се случва, когато настъпи липса на желязо, а също и по кои симптоми може да разберете, че имате дефицит на важния микроелемент.

Липсата на желязо – болестно или временно състояние

Основен източник на желязо за човешкия организъм е храната, като най-често това са месото (най-вече червеното), яйцата, рибата, някои плодове (кайсии, фурми), зеленолистните зеленчуци (спанак, коприва, лапад), а също така броколите и различни бобови растения. Дневните нужди от желязо се различават спрямо възраст, пол и здравословно състояние. Например, при децата, бременните и кърмещите жени нуждите са по-големи. За сравнение – мъжете в активна възраст имат нужда от около 8мг желязо на ден, а жените от 18мг.

Липсата на желязо може да възникне по различни причини. Ако приемът на този микроелемент чрез храната е намалял, дефицитът на желязо не е изключен. Друг пример може да бъде временно повишение на нуждата от желязо в организма. Вече споменахме, че при бременни, кърмачки и малки деца необходимостта е увеличена. Като фактор, причиняващ недостиг на микроелемента, трябва да посочим и сериозната загуба на кръв като кръвоизливи от гастроинтестиналния или уринарния тракт, гинекологично заболяване и други.

Първоначално настъпва т.нар. латентен дефицит, който остава скрит. Докато той трае, се изчерпват запасите от желязо в тялото. Той може да бъде открит чрез не много забележими симптоми, но най-вече чрез изследване на кръвта. Лабораторните показатели, по които може да бъде диагностицирана липсата на желязо, са намален желязосвързващ капацитет, съкратено ЖСК, както и намалено серумно желязо. Ако латентният дефицит не бъде открит навреме, развивате желязодефицитна анемия, която се характеризира с ниски нива на хемоглобин и хематокрит.

Накратко, липсата на желязо може да бъде временно състояние, ако бъде открита навреме. В този случай реакцията ви трябва да бъде бърза, защото рискувате да развиете болестно състояние с наименование желязодефицитната анемия.

10 симптома, по които да познаете, че ви липсва желязо

Сигурно вече се чудите по какво може да разберете, че страдате от недостиг на желязо. Ето кои са симптомите при липсата му в организма:

1. Умора

Желязото влиза в състава на хемоглобина и играе основна роля в транспортирането на кислород в кръвта. Този факт логично дава обяснение за лесната уморяемост при железен дефицит. Недостигът на кислород в различни тъкани и органи нарушава тяхната оптимална работа и води до по-бързо и лесно изтощение. Умората обаче е от онези симптоми, които не са достатъчни, за да се досетите, че ви липсва желязо, защото тя може да се дължи на много и различни други заболявания и състояния. Все пак е и един от признаците, на които е редно да обърнете внимание.

2. Нарушена способност за концентрация

Мозъкът има нужда от кислород, за да осъществява основните си функции, и е изключително чувствителен към недоимъка му. При недостиг на желязо, кислородът също не е достатъчен и това води до нарушения на мисловната дейност и способността за концентрация. Разсеяността и невъзможността за запаметяване на нова информация може да е показател за различни заболявания, едно от които е и желязодефицитната анемия.

3. Бледост на кожата и лигавиците

Някои хора са с по-светъл цвят на кожата по рождение. Когато обаче бледостта е новопоявил се признак, особено ако е съпроводена с обезцветяване на видимите лигавици като конюнктивите, устните и устната кухина, всичко това може да е сигнал за недостиг на желязо и анемия. Хемоглобинът е този пигмент, който придава червения цвят на кръвта и когато количеството му намалее, избледнява и цялостният розов цвят на лигавиците и кожата.

4. Студени крайници

Студените ръце и крака са един неприятен симптом, който не винаги прави впечатление, защото понякога се дължи на прекалената зиморничавост. Въпреки това трябва да знаете, че този симптом често се свързва с недостиг на желязо и анемия. Той е следствие от намаления капацитет на хемоглобина да се свързва с кислорода. Ако това е нещо ново за вас, горещо ви препоръчваме да се свържете с вашия лекар, за да обсъдите състоянието си.

5. Главоболие и замаяност

Липсата на кислород в невроните предизвиква свиване на мозъчните кръвоносни съдове и оток на клетките. Всичко това води до повишаване на вътречерепното налягане и съответно главоболие и замаяност. Желязонедоимъчната анемия не е единствената причина за главоболие, но в съчетание с останалите признаци може да сигнализира на лекаря ви за това заболяване.

6. Повишен апетит към необичайни храни

Когато в организма има недостиг на определено вещество или микроелемент, може да развиете апетит към необичайни храни или дори към нехранителни продукти като вар, тебешир, хартия, боя, метал. Този симптом се нарича пика и е често срещан при бременни жени, тъй като нуждите им от желязо са много по-високи.

7. Сърцебиене

Недостигът на кислород в тъканите и органите активира различни компенсаторни механизми. Единият от тях е ускорената сърдечна дейност. Последната може да доведе до екстрасистоли (преждевременни съкращения на сърцето), които се усещат от пациентите като прескачане. Освен това при прегледа е възможно да се установят сърдечни шумове, които могат да са резултат на напреднала анемия.

8. Недостиг на въздух

Задухът е симптом, който се среща при различни болести или състояния, и също като умората трудно може да се досетите, че причината е липса на желязо. Причината задухът да е симптом се дължи на ниските нива на хемоглобин. Това води до нарушена доставка на кислород до клетките и тъканите и може да се прояви с недостиг на въздух при ежедневни физически усилия – изкачване на стълби, домакинска работа или при по-тежки физически натоварвания.

9. Чупливи нокти и коса

Ниските нива на желязо, респективно на хемоглобин, причиняват нарушения в структурата на косата и ноктите. Те стават значително по-крехки и чупливи. Ноктите придобиват специфична за липсата на желязо форма – плочката на нокътя става плоска или вдлъбната. Косата пада повече от обичайното и постепенно започва да оредява. Този симптом в комбинация с останалите изброени може да е знак, че страдате от липса на желязо.

10. Сухи и напукани устни

Сухите и напукани устни са често срещано явление в студените и ветровити месеци, особено когато имаме вредния навик да ги облизваме. При хора, засегнати от липса на желязо обаче, е характерен т. нар. ангуларен или ъглов хейлит, който се характеризира с напукване на ъгълчетата на устните. Напуканите ъгълчета на устата пречат на нормалното хранене, но също и при изразяване на емоции чрез мимики. В едно проучване на близо 100 души, които страдат от ангуларен хейлит, се открива, че 35% от тях имат липса на желязо. Тъй като това неприятно и болезнено състояние е просто симптом, е безсмислено да се опитвате да лекувате само него чрез различни мехлеми и мазила. Всъщност е нужно е да лекувате скрития недостиг на желязо, за да потушите напълно появата на ъгловия хейлит и да предотвратите повторната му поява.

Хранителна добавка с желязо от Jamieson

Ако смятате, че страдате от дефицит на желязо, съдейки по гореизброените симптоми, е време да предприемете необходимите действия. Независимо каква е причината да сте развили липса на желязо, хранителната добавка Желязо КОМПЛЕКС от Jamieson ще ви помогне да се справите с нея. Jamieson е световен лидер със 100-годишен опит в сферата на хранителните добавки с натурален произход.

Нашите експерти в областта са изготвили най-подходящата за лесно усвояване комбинация между 4 витамина и желязо. Необходима ви е само половин таблетка, за да задоволите напълно дневната си нужда от важния макроелемент. Меките капсули са не само нежни към стомаха, но и се усвояват изключително бързо. Желязо КОМПЛЕКС е добавка, подходяща за вегетарианци. Нашите продукти са с гарантирани естествен произход и високо качество на производство. Ето защо можете напълно да се доверите на Jamieson в грижата за своето здраве.

© 2024 Всички права запазени.