Джинджифил и куркума: магически в преходните сезони

Джинджифил и куркума: магически в преходните сезони
5 четения
3 мин

Джинджифилът струвал колкото цял кораб!

Историята на джинджифила е вече на над 5000 години. Той бил любим на древните китайски философи като Конфуций. Най-често античните хора го изсушавали, за да е траен при корабоплавания между Азия и Европа. Любопитно е, че по онова време само богатите можели да си го позволят – килограм джинджифил струвал колкото цял кораб!

В източната медицина – например китайската и традиционната иранска – джинджифилът бил най-предпочитаният лек срещу стомашни неразположения. И днес проучванията сочат, че той е много ефективен в освобождаването от газове и бързо облекчава подуването на корема. Освен това действа благотворно при запек. Ако имате подобни проблеми, Jamieson Ginger е хранителна добавка с екстракт от корен на джинджифил. Тя подобрява естествения баланс и комфорта на стомаха и червата. Полезно средство е и в случаи на гадене при пътуване.

По-малко известен факт е, че джинджифилът облекчава и менструални болки. Чаят от настърган пресен джинджър предпазва от грип и простуди, както и е добро средство срещу всякакъв вид възпаления. Из много острови в южния Пасифик са популярни джинджифиловите курабийки – те имат славата на афродизиак и събуждат сетивата. Индийците в стари времена пък винаги имали у дома изсушен джинджифил – те смятали коренът за дар от Създателя. Освен за медицински цели, го ползвали и като любима подправка. Неслучайно на древния език на индийците джинджифилът е известен като “великия лек”.

Жълтата фурия

Куркумата дължи наситения си жълт цвят на своята основна съставка със симпатично име – куркумин. Повечето й благотворни ефекти идват именно от него (впрочем, джинджифилът също съдържа куркумин, но в далеч по-оскъдни количества). Много народи я смятат за най-полезната подправка срещу хронични възпаления и простуди (на следващо място са чесънът и джинджифилът). Най-важните благотворни въздействия на куркумата са свързани със ставните и артритни болки, която тя облекчава. Куркумата на Jamieson помага за облекчаване на болките в ставите. Намалява възпалителната реакция на тялото при стрес и наранявания, като същевременно осигурява антиоксидантна защита за поддържане на добро здраве.

Освен това обаче куркумата има въздействие и върху емоциите и психическото здраве: ако се приема за по-дълъг период, тя помага срещу депресивни състояния и тревожност. В индийската и китайската медицина куркумата отдавна заема централно място: за лечения на очни възпаления, кожни заболявания, рани и ухапвания, както и като част от подсилващи напитки (с мляко и куркума на прах) след раждане.

© 2024 Всички права запазени.