15-те храни с най-богато съдържание на витамин К
Съдържание
За да можем да съществуваме и да сме здрави всекидневно, имаме нужда от разнообразна и балансирана хранителна диета.
Витамин К е едно от най-важните вещества за организма и нормалното функциониране, както на сърдечно-съдовата система, така и на опорно-двигателната. Затова е изключително важно редовно да си го набавяме. В тази статия ще ви запознаем с това как може да приемате витамин К по естествен начин и в кои храни той има най-високо съдържание.
Какво представлява витамин К и за какво помага в човешкия организъм
Витамин К е от групата на мастноразтворимите витамини. Той е отговорен за съсирването на кръвта и за транспортирането и отлагането на калций по костите. Това го прави незаменим в грижата за сърцето, кръвоносните съдове, костите и зъбите. Като всеки мастноразтворим витамин, препоръчително е витамин К да бъде усвояван с повече мазнина – това ще подпомогне неговата функция. Разбира се, това крие известен риск от предозиране, защото за разлика от водноразтворимите витамини от група В и витамин С, витамин К не може да бъде изведен с урината.
Витамин К има 2 основни и естествени форми, като едната – К1, отговаря основно за кръвосъсирването и той се усвоява чрез храните, в които се съдържа. Витамин К2 от своя страна се грижи за правилното транспортиране на калций в тялото и се секретира в стомашно-чревния тракт от полезната микрофлора в него. За да научите повече по темата, може да прочетете статията ни, в която сме обобщили всичко, което трябва да знаете за витамин К. Тъй като този така важен витамин можем да си набавяме най-вече чрез правилна, разнообразна и балансирана диета, е важно да включваме храни с високо съдържание на витамин К. Нека видим и кои са те:
Кои храни са най-богати на витамин К
Както казахме по-горе, витамин К, особено единият му вид, може да се набавя чрез храната. Ето защо е важно тя да бъде така подбрана, че оптималният дневен прием да бъде достиган редовно. Подготвихме класация на 15-те храни, които имат най-богато съдържание в себе си на витамин К. Подредили сме списъка в низходящ ред, което означава, че първо сме ви разказали за храните с по-високо съдържание и постепенно преминаваме към тези с по-ниско. Нека видим и кои са те:
1. Пресни и сушени билки
Абсолютно всяка билка, независимо дали е прясна или сушена, съдържа витамин К. Абсолютните шампиони по съдържание на витамина. Босилекът, но повече в сушена форма, салвията и мащерката съдържат над 1700 микрограма на 100 г, което надвишава в пъти дневния оптимален прием на витамина. Други подправки с доста високо съдържание на витамин К са кориандър и риган;
2. Боб и соя
Тези бобови култури заемат почетната втора позиция по най-високо съдържание на витамин К. Може да ги консумирате като кълнове, когато имат най-много хранителни вещества, включително и витамин К. Но дори след термична обработка количеството от полезното вещество е достатъчно голямо. В 100 г соя се съдържат над 1000 мкг витамин К;
3. Зеленолистни зеленчуци
Зеленолистните зеленчуци са едновременно с високо съдържание както на витамин К, така и на калций, което им отрежда третото място в нашата класация. Най-богат на витамин К е кейла, който е вид зеле. В него има 882 мкг на 100 г. Други зеленолистни зеленчуци с високо количество от витамин К, които може да хапвате, са листа от глухарче, спанак, коприва, листа от ряпа, листа от синап и маруля;
4. Броколи
Броколите са трети по съдържание на витамин К. Това е неслучайно, защото в 100 г от тях може да откриете цели 220 мкг от витамина. Добрата новина е, че този зеленчук също има съдържание на калций, също и на витамин C – повече, отколкото в портокали за същия грамаж;
5. Пресен лук
Пресният лук също има високо съдържание на витамин К, макар и значително по-малко от билките. Все пак е достатъчно, за да е на пето място в класацията на храни с най-богато съдържание на витамин К. В 100 грама от зеленчука може да откриете 207 мкг от незаменимото вещество;
6. Брюкселско зеле
В 100 г от този дребен зеленчук се съдържат 194 мкг от важния витамин, което го нарежда на шесто място. Препоръчваме да сготвите брюкселското зеле на пара и с малко мазнина, с която да подсилите усвояването на витамин К;
7. Кисели краставички
Киселите краставички, които са типична зимнина, която приготвяме по нашите ширини, са друг интересен източник на витамин К. На всеки 100 г може да очаквате 130 мкг от необходимото вещество, което ги превръща в седмата храна с най-богато съдържание на витамин К;
8. Черен дроб и яйца
Тези два животински продукта са пълни не само с витамин К – 106 мкг за 100 г, но и са богати на също толкова полезните омега-3 и омега-6 мазнини, както и на витамини от група В. Затова може да ги консумирате свободно, за да си набавите всички тези необходими вещества;
9. Аспержи
Аспержите са деветата “звезда”, която може да ви набави необходимото количество витамин К. Наричани суперхрана заслужено, те са богати и на витамин А, С, на микроелементите желязо, мед, калий, цинк и още много други. Само със 100 г получавате пълната си средна дневна препоръчителна доза от него, която е 80 мкг;
10. Зеле
Независимо дали харесвате този зеленчук пресен под формата на салата или сготвен, чрез него може да си осигурите почти целия необходим дневен прием от витамин К само срещу 100 г;
11. Чили на прах, къри, червен пипер
Познатите на всички подправки, използвани в много традиционни кухни, имат както високо съдържание на витамин С и Е, но също и на витамин К. Само с 1 супена лъжица от всяка си осигурявате между 4 и 6 мкг от дневната препоръчителна доза;
12. Сини сливи
Сините сливи са полезен плод, който няма да загуби от качествата си, независимо дали остават пресни или сушени. Освен богати на витамин К, са и също така на фибри, цинк и желязо. На всеки 100 г от плода имате възможност да си набавите повече от 56 мкг витамин К.
13. Киви
Този екзотичен плод е друг добър източник на витамин К. Той съдържа в себе си 28 мкг за 100 г и е богат също така на витамин С, но и има по-ниско съдържание на холестерол, което го прави подходящ за диабетици;
14. Краставици
Краставиците са любим на мнозина зеленчук, поради своето високо съдържание на вода. Това ги прави предпочитани и в домашните козметични процедури. Те съдържат и 17 мкг витамин К за 100 г, което ги отвежда на четиринайсето място;
15. Домати
Последни в списъка са доматите със своите 14 мкг на 100 г витамин К. Освен на него те са богати още и на каротен, калий и антиоксиданти, което ги превръща е незаменим източник на полезни вещества.
Правилна дозировка на витамин К
И тъй като е вещество, с което не бива да се прекалява, витамин К има дневен препоръчителен прием, но той варира в различните държави според възрастовите групи и пола. Жените имат нужда от по-малко количество, сравнено с мъжете, като за тях се препоръчва дозировка, варираща между 60 и 100 мкг на ден. При мъжете, разбира се, необходимият дневен прием се покачва на между 80 и 120 мкг. Важно е да кажем, че тези стойности са относно витамин К1, който се усвоява чрез храната. Към настоящия момент дневен препоръчителен прием на витамин К2 не може да бъде установен, поради липса на достатъчно проучвания.
Друго важно нещо, което е нужно да отбележим, е, че недостигът му може да доведе до сериозни последствия за организма, като остеопороза, различни сърдечно-съдови нарушения и дори развитие на тумори. Ако искате да научите повече по въпроса, прочетете статия, свързана с недостиг на витамин К.
Понякога обаче дефицит на калций също може да се прояви по сходен начин, както и важния витамин. За да сте сигурни, че приемът ви и на калций е оптимален, може да изберете вариант да си го набавяте на таблетки. Jamieson има точното предложение за вас.
Калций на таблетки от Jamieson
Mega Cal™ Калций 650 mg от Jamieson е комплекс от карбонат, цитрат, малеат, фумарат, източници на сукцинат и осигурява най-високата ефикасност на усвоим калций в един източник. В сравнение с други формули, необходимите количества калций могат да се набавят само с две таблетки Mega Cal™.
Mega Cal™ Калций 650 mg от Jamieson е създаден от естествени източници без изкуствени аромати, оцветители или консерванти. Калцият е основен минерал в тялото, който е може би най-известен със своята роля във формирането и поддържане на силни, здрави кости и зъбния емайл, но малка част се намира също и в кръвния поток.
В тази статия научихте кои са храните с най-богато съдържание на витамин К, както и каква е правилната дозировка, с която да се съобразявате. Важно е да поддържате оптимални количества от него, за да сте в добро здравословно състояние. Надяваме се информацията да ви е била полезна! А за повече подобни статии, може да следите блога ни.