Недостиг на витамин К – Причини и симптоми

Буквата К изписана със салата
4 четения
6 мин

Витамините са важни групи съединения, без които нормалното протичане на жизнените функции е невъзможно. Секретирани в човешкото тяло, или набавяни чрез храната, техният оптимален прием е необходим, за да не изпадне организмът в дефицити. Това се отнася и за витамин К.

Витамин К е по-малко познат, но много важен витамин. Той е с изключителна важност за организма и е незаменим по много причини. В тази статия ще разберете какво се случва в организма, ако има недостиг на витамин К, и от какво всъщност се причинява този дефицит.

Защо е важно да си набавяме витамин К

Витамин К е отговорникът по съсирването на кръвта и транспортирането на калций от меките тъкани към костите, за да бъдат те плътни и здрави. Този витамин е от групата на мастноразтворимите, каквито са още витамин А, D и Е. При липса на важното вещество могат да се случат редица нарушения най-вече в сърдечно-съдовата и опорно-двигателната системи, но и на други по-малко очаквани места.

Витамин К извършва много важната функция да променя структурата на белтъците в кръвта при различни рани, за да може организмът да не изпадне в кръвозагуба. Транспортната му функция на калций се извършва посредством няколко ензима, чиято работа стимулира той. А за да има достатъчно от тези ензими, е необходимо приемът на друг важен витамин – D, да бъде също оптимален. Може да научите как витамин К и витамин D са свързани като функции, като прочетете статията ни, в която ви разказваме всичко, което трябва да знаете за витамин К.

Какви са причините за недостиг на витамин К

Недостиг на някой витамин е често срещано състояние, когато не се храним разнообразно и балансирано, или имаме временно нарушение в някоя от системите, а това оказва влияние върху нормалното протичане на всички процеси в тялото. Витамин К също не прави изключение. Тъй като той има 2 вида – витамин К1 и К2, а те са с различен произход, недостигът на един от двата има различна природа. Нека видим и причините за техния дефицит.

Недостатъчен прием на витамин К

Витамините най-често биват приемани чрез храната, която консумираме. Различните групи храни, а понякога дори различните видове от тези групи имат разлика в стойностите на веществата, които са ни жизнено необходими. Ако имате бедна на полезни вещества, неразнообразна хранителна диета, вероятността да развиете недостиг на витамин К е голям. С храната най-често приемаме витамин К1 и само с малко на брой зеленчуци приемаме К2. В статията ни за 15-те храни с най-богато съдържание на витамин К може да се запознаете по-подробно с това каква храна е препоръчително да приемате, за да не развиете дефицит, а също и какви стойности на витамина се съдържат в тях.

Проблеми с храносмилателния тракт

Витамин К2 много трудно може да бъде набавен чрез храна, поради отсъствието му от повечето плодове, зеленчуци и др., в които се съдържа неговият братовчед К1. Това е така, тъй като витамин К2 основно се синтезира от самия организъм в стомашно-чревния тракт, благодарение на полезната микрофлора в него. Нарушения в храносмилателната система могат до доведат до занижена полезна микрофлора, а оттам и занижено синтезиране на витамина.

Болести и медикаменти, причиняващи липса на витамин К

Понякога състоянието на дефицит на витамин К може да е следствие от някакво заболяване, или ако използвате определени медикаменти, това да е техният страничен ефект. Болестите, чийто симптом се превръща недостигът на витамин К, са: улцерозен колит, цьолиакия, чревна малабсорбция, рак на черния дроб, различни заболявания на жлъчката, болест на Крон.

Прием на медикаменти, като антибиотици, сулфонамиди, понижаващи холестерола лекарства или антикоагуланти (противосъсирващи лекарства), също могат да доведат до дефицит на витамин К.

Как да разберем, че имаме липса на витамин К

Липсата на витамин К невинаги може да бъде хваната от самото начало, защото може такава да няма, но симптомите да маскират други дефицити и да създават впечатлението, че все едно имате недостиг точно на този витамин. Липсата на достатъчно калций и произтичащите от нея смущения е една от причините за заблуда. Нуждата от калций на дневна база е доста висока, и ако имате проблеми да си го набавяте чрез храната, може да опитате с калций на таблетки.

Ако все пак сте сигурни, че нивото ви на прием на калций е оптимално, но имате различни неразположения и се съмнявате в недостиг на витамин К, разгледайте симптомите по-долу. Те са белег именно за тази липса.

Симптоми на хиповитаминоза К

При наличие на недостиг на витамин К, наречен още хиповитаминоза К, може да забележите следните промени в състоянието на тялото ви:

 • Трудно зарастващи рани
  Като отговорен за съсирването на кръвта, витамин К в недостиг води до трудно зарастващи рани, които кървят продължително с невъзможност да се получи съсирване, което да прекрати кървенето;
 • Лесно кървящи венци и неприятен дъх
  Когато миете зъбите си, независимо колко е мека четката, кървенето е обилно и продължително, когато имате дефицит на витамин К. Поради тази причина дъхът ви може да се влоши, както при пародонтоза, защото кръвта от венците в контакт със слюнката причинява неприятната миризма;
 • Удължена и обилна менструация
  Всички жени, които имат ежемесечна менструация, при липса на витамин К могат да забележат, че тя се проточва значително и се отделя много по-голямо количество кръв от обичайното. Това е отново е, защото организмът няма възможност да съсирва кръвта си;
 • Кръв в урината
  При по-тежък дефицит на витамин К е възможно дори да има наличие на кръв в урината;
 • Лесна поява на подкожни кръвоизливи и синини
  При най-малкия натиск или удар, когато има дефицит на витамин К, е възможно да се появят подкожни кръвоизливи и множество синини;
 • По-чупливи кости и зъби
  Заради невъзможността на тялото да му бъде осигурявано транспортиране на калций до костите и зъбите, което отслабва минерализацията им. Така при липса на витамин К е напълно възможно да сте по-склонни към фрактури, отчупване на парчета от зъбите и др.;
 • Калциране на кръвоносни съдове и сърдечни клапи
  При недостатъчно количество на витамин К калцият не се отвежда на правилните места, а именно до костите, което води до отлагания на минерала по кръвоносните пътища и сърдечните отвори. Това калциране води до стесняване както на съдове, така и на клапите. Това състояние може да се дължи и на недостатъчно количество витамин D, което приемате, затова този симптом не е изцяло свързан с недостиг на витамин К. Ако искате да увеличите здравословния прием на витамин D, може да се доверите на Jamieson за таблетки витамин D.

Какви болести може да развием при дефицит на витамин К

При продължителен дефицит на витамин К, симптомите започват да се влошават и може да развиете редица болести. Нека видим и кои са те:

 • Развитие на туморни образувания
  При най-новите проучвания е доказано, че витамин К успешно се бори с потискането на развитие на анормални клетки в тялото. Съответно при недостига му, вероятността да развиете карциномни образувания нараства значително;
 • Различни сърдечно-съдови заболявания
  Атеросклероза, стеснение на кръвоносните съдове поради тяхното калциране, ренална анемия и различни възпалителни процеси на сърцето са само част от заболяванията, които може да развиете вследствие на продължителна липса на витамин К;
 • Остеопороза
  Благодарение на витамин К, плътността и здравината на костите са в оптимално състояние. При продължителен дефицит обаче вероятността да развиете остеопороза става все по-голяма;

Недостигът на витамин К е състояние, което не бива да бъде подценявано. То може да причини неприятни странични ефекти, а при продължителна липса на лечение, може да развиете сериозни болестни състояния, които могат да доведат до фатален изход. Не подценявайте липсата на витамин К – потърсете начин да се справите с нея и не неглижирайте проблема!

© 2024 Всички права запазени.