Слаба имунна система – симптоми и подсилване

Имунитет - полезни плодове и зеленчуци
2 четения

Побиват ви тръпки, кихате често, очите ви смъдят и се чувствате уморени? Това биха могли да бъдат сигнали на организма, че в момента имате слаба имунна система, която има нужда от вашата помощ.

В статията ще разгледаме какви други симптоми ви дава тялото при отслабен имунитет и как можете да му помогнете, за да възстановите здравето и силите си възможно най-бързо.

Силна или слаба имунна система

Човешкото тяло ежедневно е изложено на потенциални нашественици като вируси и бактерии, които са навсякъде в заобикалящата ни среда. Чрез вдишване, раничка или при докосване на лицето и устата те могат да навлязат в организма. Тогава започваме да кихаме, очите ни смъдят и нещо сякаш ни дразни. Това са само част от неприятните усещания, които имаме, когато се активира първата защита на нашия организъм.

Първите бариери за защита на тялото са кожа, кашличен рефлекс и активиране на лигавицата на носа и гърлото.

Целта на кашлицата е да се изхвърлят дразнители и потенциални зарази от дихателните пътища, а на засиленото образуване на мукус (слузест секрет) в лигавицата да улавя бактерии и да спомага изхвърлянето им от носоглътката. Другите защити на тялото включват и телесни течности като кожна мазнина, слюнка и сълзи, които съдържат антибактериални ензими, спомагащи за намаляване на риска от инфекция.

Възможно е навлизането и на микроби с поети храна и течности, но в този случай ключова роля има стомашната киселина, която помага за тяхното елиминиране.

Ако вредните за нас частици са преминали всички тези бариери, въпреки опитите на тялото да ги изхвърли или елиминира в храносмилателния процес, се налага по-сериозна намеса от имунната система.

Имунната система е съставена от клетки като белите кръвни телца, тъкани и органи, които работят заедно в крехък баланс, и е свързана с другите системи в тялото. Тя може да се раздели на две тясно свързани подсистеми, вродена и адаптивна, които работят заедно, когато вредно вещество предизвика имунен отговор и трябва да бъде елиминирано. Кожата и първите бариери за защита на тялото са част от вродената имунна система, а придобитата отговаря за разпознаване на вредния нашественик, запаметяване, за да бъде разпознаваем в бъдеще, и неговото унищожаване.

Една от основните системи, свързани с имунната, е лимфната, която чрез мрежа от възли и съдове, простиращи се по цялото тяло, пренася лимфа, отпадъчни продукти и клетки на имунната система. В лимфните възли се съдържат бели кръвни клетки, чиято роля е да улавят вирусите и бактериите, както и други нашественици (като ракови клетки) и чрез лимфните съдове да ги изхвърлят от тялото.

Бърз прочит: Имунната система е изключително сложна и изградена от множество компоненти. Дали ще имаме силна или слаба имунна система и бързи реакции по изграждане на антитела и бели кръвни телца зависи от много елементи – от другите системи в нашето тяло и от нашия начин на живот.

Причини за слаба имунна система

Имунна система - полдове и зеленчуци за силен имунитет

Хората е възможно да имат по-активна или слабо активна имунна система. Свръхактивност може да се появи при алергична реакция, която предизвиква силен отговор на имунната система. Такива случаи са алергична реакция към храна, лекарство, животни, сенна хрема, астма, екзема и други.

Основни фактори за слаба имунна система са естественият процес на стареене и липсата на сън. Други, които могат да доведат до по-леко или по-сериозно отслабване на имунната система, могат да са генетично заложени или да са причинени от околната среда.  

Пример за генетично заложен фактор е първичният имунен дефицит, с който човек се ражда.

Други причини за слаба имунна система са:

 • Бедна на полезни вещества диета – според последни изследвания, прием на прекалено много захар и обработени вредни храни, известни като джънк фуд, водят до слаба имунна система и по-голяма податливост към инфекции;
 • Автоимунни заболявания, при които тялото неправилно смята собствени клетки за потенциална заплаха и ги атакува. Такива са болест на Крон, множествена склероза, ревматоиден артрит, диабет тип I;
 • Състояния, причинени от друго заболяване, които отслабват имунитета – СПИН, левкемия;
 • Възникнали в резултат на медицински лечения състояния – например, при химиотерапия, прием на антибиотици или кортикостероиди. Последните често са използвани за лечение на алергии, астма и възпалителни заболявания;
 • Вредни навици като тютюнопушене и прием на алкохол – дихателните пътища са една от първите бариери, които спират навлизане на вируси и бактерии, налични във въздуха. Увреждането, което пушенето създава в тези тъкани, може да доведе до възпаление и затрудняване на работата на имунната система. Алкохолът в прекомерни и чести количества уврежда лигавицата на стомашно-чревния тракт и до нарушение във функцията на чревната бариера;
 • Вирусен хепатит;
 • Недохранване;
 • Някои видове рак;
 • Постоянни високи нива на стрес.

Дори смяната на сезоните може да доведе до слаба имунна система. С идването на студените месеци започват постоянни температурни изменения между сух въздух в отопляемите помещения и студен влажен външен въздух. Това има цялостно отрицателно влияние върху организма и особено върху лигавицата на носа и гърлото, които са част от първата бариера за защита на тялото.

Бърз прочит: Може да има много причини за слаба имунна система, поради комплексното ѝ устройство и свързаност с другите системи в тялото. Тези причини може да са генетични или предизвикани от външен източник. 

Симптоми на слаба имунна система

Млада жена със слаба имунна система страда от грип и хрема.

Честото и по-продължително боледуване е едни от основните симптоми за слаба имунна система, но определено не е единствено.

Нека видим и какви други сигнали дава тялото, когато има нужда от помощ:

 • Липса на енергия – ниските нива на енергия, въпреки че се наспивате добре и смятате, че получавате нужната ви почивка, са сигнал за отслабен имунитет. Когато имунната ви система се бори с нещо активно, тялото ви има нужда от повече енергия и логично нивата спадат.
 • Стрес –  краткосрочен стрес като закъснение за работа, например, помага на тялото да активира защитните си механизми и да засили работата на имунната система. Но хроничният стрес, при който има високи нива на стрес за дълъг период, всъщност изостря различни заболявания като Синдром на раздразненото черво, ревматоиден артрит и дори може да обостри алергични реакции като атопичен дерматит и астма.
 • Настинки – макар да е нормално и на всеки да се случва да страда от тях два-три пъти годишно, ако постоянно сте с настинка или тя продължава прекалено дълъг период, а не около седмица, може би имунната ви система дава знак, че е отслабена.
 • Стомашно неразположение – всички системи в тялото са свързани и това не прави изключение и за имунната и храносмилателната. Смята се, че чревната микробиота има ключово значение за здравето на човек. Двете системи са тясно свързани, а според последни проучвания близо 70% от имунната система е локализирана в храносмилателния тракт. Ако в момента имунитетът е леко отслабен, може да имате стомашни неразположения като запек, диария, газове.
 • Рани – стартиране на процесите по зарастване на различни наранявания на кожата и нейното регенериране зависят от здрави имунни клетки. Ако забележите, че ранички, независимо дали от порязване, изгаряне, или синина, преминават по-бавно и трудно, това може да се сигнал, че имунната система е отслабена.
 • Инфекции – честа поява на инфекции може да е сигнал за слаба имунна система. Възможно е да са ушни инфекции, бактериален синузит или развитие на хроничен синузит. Независимо от вида, ако често се налага антибиотичен курс в рамките на една година, имунната система може би е отслабена.
 • Поява на херпесни вируси – херпесните вируси причиняват херпес и херпес зостер. Веднъж попаднали в организма, те могат да са в спящо състояние много дълъг период и да се проявят, когато сте подложени на стрес и имунитетът ви отслабне. Чести оплаквания от този вид вируси е показател, че е време за подсилване на имунната система.

Обикновено хора със спад в имунитета имат проблеми с кожата като обриви, дразнене, контактен дерматит и псориазис. Те по-често боледуват от бронхит и пневмония. При тези хора е по-вероятно да има възпаление в тялото, анемия, храносмилателни проблеми и липса на апетит.

Бърз прочит: Тялото дава различни симптоми за слаба имунна система, основни сред които са лесна умора, стомашни проблеми и податливост на вируси и настинки. Добре е още при тяхната първоначална проява да обърнете внимание и да вземете мерки.

Възстановяване на имунната система

Работещ в офис мъж, страдащ от отпадналост и умора.

Колкото по-рано забележите, че имунната ви система има нужда от вашата подкрепа, толкова по-бързо ще може да възвърнете нормалните ѝ нива на работа.

За възстановяване на имунна система може да започнете с малки промени в ежедневието, които по-естествен начин да я укрепят:

Редовна физическа активност 

Физическа активност, независимо дали е спорт, или просто разходка, за поне 30 минути до час дневно помага за силна имунна система. Движението води до раздвижване на лимфната система и за изхвърляне на вече ненужни на тялото вещества, спомага за производството на ендорфини в тялото, което редуцира нивата на стрес, и помага на мускулите и ставите да са във форма. Препоръчително е хората с много слаба имунна система да избягват твърде високо интензивни движения, практикувани често и за продължителни периоди без почивка. Но редовните упражнения с нисък до нормален интензитет са ползотворни за тялото.

Минимизиране на стрес 

Стресът, независимо от причината за неговата поява, е свързан с дисфункция и отслабване на имунната система. Затова е важно при високи нива на стрес да предприемете действия, с които да го минимизирате. Това може да са различни източни практики като йога и медитация, известни с благотворното си влияние върху стреса. Друг подходящ начин е посещение на масажи или отделяне на време за откриване на хоби, което носи успокоение и релаксация.

Сън 

Липсата на достатъчно и качествен сън пречи на работата на имунната система, защото предизвиква смущения в производството на един от нейните основни компоненти – белите кръвни телца. Всъщност липсата на сън има много сходни ефекти върху имунитета с причинените от високи нива на стрес. Сънят засилва образуването на антитела срещу вредните нашественици и така спомага за изграждане на силна имунна система в бъдеще. Докато тялото почива, клетките на имунната система могат да атакуват вируси и бактерии. Затова хроничното недоспиване е свързано с по-чести инфекции и възникване на възпаления в тялото, а ролята на съня за здравето е основна.

Ако искате да възстановите имунната си система, се препоръчват поне 7 часа сън, като часовете са дори повече, ако става въпрос за малко дете или бебе – между 8 и 17 часа зависимост от възрастта.

Спазване на добра хигиена 

Когато докосваме замърсени предмети като банкноти, дръжка в превозно средство или копче в асансьор, частици с вируси и бактерии попадат по ръцете и навлизат в организма. Затова поддържането на добра хигиена и редовното измиване с вода и сапун също има роля за силна имунна система.

Полезни храни 

Чрез храната можем да възстановим имунната система и да подпомогнем нейните процеси. Недохранване, бедна диета и поднормено тегло, както и прекаляване с храната, нездравословни храни и затлъстяване могат да окажат влияние на имунитета.

Затова баланс в диетата и прием на полезни храни като плодове и зеленчуци, може да помогне на имунната система. Както споменахме, нейната работа е тясно свързана с работата на храносмилателната система, затова диетата е от особена важност за вашето здраве. Колкото повече цветни и пълни с витамини плодове и зеленчуци включите във вашата диета, толкова по добре работеща и силна имунна система ще имате.

Грижа за перисталтиката

В храносмилателния тракт живеят милиони полезни бактерии и микроорганизми, които ежедневно подпомагат храносмилането, защитават червата от инфекции и спомагат за поддържане на силна имунна система.

Ниски нива на тези полезни бактерии и нарушаване на чревния баланс може да изложи тялото на повишен риск от вируси, хронични възпаления и дори автоимунни заболявания. 

Приемането на достатъчно течности и редовно проветряване на помещението, в което прекарвате време, са също малки, но важни стъпки за добро здраве. Може да направите всички тези промени в ежедневието си и така да помогнете за добрата работа и възстановяването на имунната система на вашето тяло.

Бърз прочит: Нужни са множество малки промени в начина на живот, за да възстановите имунната си система. Основните са почивка, добре балансирана диета и по-малко стрес.

Как да подсилим имунната система

Витамини за силна имунна система - надпис

Определени витамини и минерали имат по-голяма роля за работата на имунната система от други и техният дефицит може да засегна сериозно нейните функции.

Витамините, които имат най-голяма роля за имунитета, са витамини A, E, C и B6, а минералите – цинк, селен и желязо. Липсата на всички тези елементи нарушава устойчивостта на организма към различните заболявания, затова трябва да следите за техния редовен прием в диетата ви, както и да обмислите прием на хранителни добавки.

Витамин C и ролята му за силна имунна система

Витамин C е ключов витамин, когато става въпрос за здраве и имунитет.

Витамин C е мощен антиоксидант, който допринася за имунната защита, като поддържа различни клетъчни функции както на вродената, така и на адаптивната имунна система. Той поддържа функцията на епителната бариера срещу патогени и насърчава окислителната активност на кожата, като по този начин потенциално предпазва от оксидативен стрес. Дефицитът на витамин С води до отслабване на имунитета и повишена чувствителност към инфекции. На свой ред инфекциите оказват значително влияние върху нивата на витамин С поради засилено възпаление и метаболитни нужди.

Той изпълнява и защитна роля за митохондриите, които представляват основна част от клетката и отговарят за енергията в нея. Витаминът подпомага клетките на имунната система и е много важен за защита на лигавиците на носоглътката и дихателната система. Както споменахме, те са първата защита на тялото и ако са в добро състояние, е по-вероятно човек да има по-силна имунна система.

За набавянето му се препоръчва консумацията на боровинки, шипка и цитрусови плодове, както и зеленчуци като броколи и зеле. Тъй като той е чувствителен към висока температура, се препоръчва да се консумират пресни и без термична обработка.

Често при хора с отслабен имунитет има дефицит на витамин C. Витаминът е жизненоважен за здравето и трябва да се следи да се получават нужните количества от него целогодишно. 

Според Наредба  № 1 за физиологичните нужди на населението от 2018 година е необходим следният прием на витамин C:

 • За мъже над 19 години – 110 мг дневно
 • За жени над 19 години – 95 мг дневно

Възможно е да има периоди, в които се изисква по-голям прием от него. Например при голямо физическо натоварване, при смяна на сезон или настъпване на периоди с повишени грипни инфекции.

Ако по някаква причина в тези периоди не е възможно да се набавят достатъчни количества от този витамин чрез диетата, се препоръчва прием на хранителни добавки.

Други витамини и минерали за силна имунна система

Полезна храна, която съдържа необходимите витамини за силен имунитет

Витамин А е друг витамин с важна роля за нормалната работа на имунната система. Той помага за здравето на кожата и на лигавицата на дихателните пътища. Може да се набави по естествен път от плодове и зеленчуци като моркови, тиква, спанак, както и от млечни продукти и риба.

Ниски нива на витамин D, който тялото само синтезира, поради което се смята, че действа повече като хормон, са рисков фактор за слаба имунна система. Последни проучвания показват, че той има значителна роля за нормалната работа на имунната система.  Само 15 минутки на ден, прекарани на слънчева светлина, могат да подобрят настроението ви и количествата на витамин D, който е ключов за силна имунна система. Поради по-малкото часове слънцегреене през зимните месеци може да е по-трудно да се набави по естествен път и тогава е препоръчителен прием на добавки със слънчевия витамин. Повече за него и ролята му за здравето може да прочетете в нашата статия „Какво причинява липсата на витамин D“.

Винаги е препоръчително необходимите витамини и минерали да се набавят първо от храните, но понякога това е невъзможно. Тогава е необходим допълнителен прием чрез хранителни добавки.

Ако обмисляте допълнителен прием на витамини и минерали чрез хранителни добавки, трябва да се консултирате с лекар, който да определи подходящ ли е за вас даден витамин или минерал според вашите нужди и евентуални здравословни проблеми.

Освен витамин A, C и D за силна имунна система може да ви помогнат и витамин E, цинк, селен, фолиева киселина, желязо и Омега-3. Макар витамините и минералите да не могат да предотвратят изцяло заболяване, ако тялото получава адекватни количества от тях, ще може по-леко и бързо да се справи с възникнали неразположения.

Всички препоръчителни дневни дози за витамините и минералите може да видите в Наредба № 1 за физиологичните нужди на населението от 2018 година.

Силна имунна система с качествени хранителни добавки от Jamieson

Хранителните добавки Jamieson са с най-високо качество, винаги от натурални източници за по-добро усвояване и без излишни съставки като ГМО, оцветители, консерванти.

При нас може да откриете следните важни витамини за подсилване на имунната система:

 1. Витамин C с вкус на грозде с дъвчаща формула, ако имате трудности с прием на таблетки;
 2. Витамин C с удължено освобождаване;
 3. Витамин D с портокал с дъвчаща формула при трудности с прием на таблетки;
 4. Витамин D
 5. Витамин E

От решаващо значение за здравето на тялото е поддържане на деликатен баланс в имунната система. Тя трябва да е достатъчно силна, за да елиминира нахлуващи патогенни организми от външната среда, но не прекалено, за да се избегне поява на автоимунитет. 

Вече знаете кои са първите сигнали на тялото ви за слаба имунна система, която има нужда от вашата помощ, за да се възстанови. С почивка, добра диета и прием на витамини може да ѝ помогнете и да се справите по-леко с неприятните неразположения.

© 2024 Всички права запазени.