Какво причинява липсата на витамин D

Витамин D на капсули.
3 четения
4 мин

Витамините са неизменна и съществена част от хранителните вещества, необходими на човешкия организъм, за да е здрав и в оптимална форма. Колкото по-разнообразна е диетата ни, толкова повече полезни микро- и макронутриенти приемаме, които поддържат равновесието на всички процеси в тялото.

В следващите редове ще си говорим за витамин D и за това какво се случва в тялото, ако е налице неговата липса. Разбира се, ще ви припомним някои основни факти за полезното вещество, за да разберете защо недостигът му може да бъде опасен.

Кратка информация за Витамин D


Витамин D e от групата витамини, разтворими в мазнини. Най-важните му форми са две – витамин D2, наречен още ергокалциферол, и витамин D3, известен също като холекалциферол. И витамин D2, и витамин D3 могат да се приемат както чрез храната, така и под формата на добавки. Най-големият естествен източник на витамин D е слънцето.

Тук е важно да добавим, че ергокалциферолът (D2) може да се набавя само от храната. Ако не сте почитател на слънчевите бани, витамин D3 също може да се набавя перорално. Разбира се, не забравяйте възможността за набавяне на нутриента като хранителна добавка. Това е един лесен и бърз начин да си осигурите оптималните дневни дози от витамина.

Витамин Д се набавя лесно чрез слънчеви бани.

Защо витамин D е толкова важен за организма


Защо витамин D е толкова важен за организма? Въпреки че името му леко подвежда, той всъщност не е просто витамин като останалите, а е стероиден хормон, който притежава определена химична структура, влияеща на около 2000 гена в човешкия организъм.
Благодарение на това влияние витамин D въздейства на способността на организма да се бори с инфекции и различни хронични възпаления. Отново заради витамин D организмът може да произведе над 200 пептида с антимикробно действие. Един добре познат сред тях е кателицидин, който се открива естествено от тялото и има функция на антибиотик с широк спектър. Ето защо витамин D е изключително ефикасен при борба срещу настинки и грип.

Най-известната полза от витамин D за човешкия организъм си остава грижата му за опорно-двигателната система и за поддържане на здрави кости и зъби. Много научни проучвания през годините доказват, че витаминът спомага за предпазването от болести като рак, диабет тип 1 и 2 и множествена склероза. Установено е още, че витамин D може да се използва за превенция срещу редица автоимунни, сърдечно-съдови и невромускулни заболявания, както и срещу диабет, високо кръвно налягане, остеопороза, хронични болки, настинка и др.

До какво води липсата на витамин D

Липсата на витамин D води до съществено намалено усвояване на важни микроелементи като калций, магнезий и фосфор. Продължителното му отсъствие от организма има неприятни поражения върху костите, възпрепятствайки процеса по тяхната минерализация. Дори и минимален дефицит на витамин D при децата предизвиква появата на рахит. Това е болестно състояние, което се характеризира с костни деформации и значително забавяне на растежа. Когато костите не са достатъчно минерализирани, те омекват, а това води до деформации на черепа, гръдния кош, изкривяване на костите на крайниците и др.

Липсата е на витамин D се свързва също и с други тежки болести, като рак на гърдата и дебелото черво, остеомалация и покачване на тегло, депресия и др.

Касули Витамин Д

Как да разпознаем липсата на витамин D

Липсата на който и да е витамин може да бъде най-лесно установена чрез кръвен тест. Всеки дефицит в тялото предизвиква конкретни симптоми. Ето някои от тях, свързани с Витамин D:

 • Хронична умора – ако сте перманентно уморени и усещате, че нямате сили, това може да е сигнал за ниски нива на витамин D;
 • Понижен имунитет и склонност към инфекции – ако често се разболявате или имате някакво здравословно неразположение, може би е време да посетите лекар, за да проверите дали нямате недостиг на витамин D;
 • Болки в костите и ставите – те най-често се появяват при на липса на витамин D, който участва в усвояването на калция в организма;
 • Мускулни крампи;
 • По-бавно зарастване на рани – при липса на витамин D епителната тъкан се възстановява по-бавно;
 • Изпадане в депресивни състояния, апатия;
 • Наличие на кожни проблеми;
 • Раздразнителност.


Витамин D от Jamieson: сигурният начин да си набавите точното количество от витамина

Както споменахме по-рано, набавянето на витамин D може да се осигури и под формата на хранителни добавки. Те са препоръчителни, ако имате проблем с усвояването или се притеснявате, че хранителната ви диета не е достатъчно богата на важния нутриент. От Jamieson сме се погрижили да ви предоставим различни начини за прием. При нас може да избирате от:

 • Витамин D таблетки: продуктът е подходящ за прием от всички над 3-годишна възраст. Витамин D таблетки на Jamieson не съдържат сол, захар, глутен или лактоза. Също така в продукта няма добавени оцветители, овкусители и консерванти. Само 1 таблетка дневно ви е необходима, за да поддържате оптималното количество на витамин D в организма си. В зависимост от необходимото ви количество, може да избирате от 400 или 1000 IU;
 • Витамин D дъвчащи таблетки с различни вкусове: количеството от 1000 IU витамин D може да ви бъде осигурено по приятен и по-вкусен начин – с дъвчащи таблетки с вкус на шоколад или на портокал. А за децата сме осигурили и вариант от 400 IU с вкус на ягода;
 • Витамин D капки: това е чудесна алтернатива на таблетните форми. Нашият вертикален капкомер пропуска по една капка, съдържаща точно 400 IU първокласен Витамин D. Можете да приемате капките директно върху езика или да ги добавите към храна или вода. Една капка от 400 IU на ден осигурява на възрастните над 12 години препоръчителната дневна доза оптимално здраве; само една капка за деца под 12 години отговаря на препоръките за дневен прием на Американското педиатрично дружество;
 • Витамин D3 спрей с вкус на портокал: за по-лесен и по-удобен начин на приемане, особено ако сте в движение, може да изберете и нашия спрей с вкус на портокал. Не забравяйте да впръскате веднъж дневно по време на основното ви хапване.

Вече знаете какво причинява липсата на витамин D, но също и как може да си го набавите. Не забравяйте да проверявате нивата на всичките си витамини поне веднъж годишно, за да предотвратите недостиг и развиване на различни болестни състояния. За още полезни статии не пропускайте да следите нашия блог.

© 2024 Всички права запазени.