Колко вида пробиотици познаваме?

парче хартия, на което пише пробиотик
3 четения

Сигурно ви се е случвало при оплакване от проблеми с храносмилането, вашият доктор да ви предложи да вземете пробиотик за стомаха. Често и когато ви предпишат антибиотик, пробиотиците са нещото, което винаги се изписва паралелно с него. Това е така, защото пробиотиците са „добрите“ бактерии, без които не можем.

Учените отдавна са забелязали, че хората, които консумират повече ферментирали храни, като киселото мляко например, живеят по-дълго и се радват на по-добро здраве. Идеята за борба между „добри“ и „лоши“ бактерии и заместването на вторите с полезни такива е представена още в далечната 1907 година от руския учен Илья Мечников.

Какво е пробиотик?

Пробиотикът е микроорганизъм, съставен предимно от бактерии и малко количество дрожди, чиято консумация има редица ползи за здравословното състояние на човек. Буквално думата идва от комбинацията между латинското „pro”, което означава „за“, и гръцкото „biotic“, което означава „живот“.

Както споменахме, приемът на различни видове пробиотици като превенция на заболявания и за подобряване на здравето се появява още от 1900 година.

Как действа пробиотикът?

Според последните проучвания в медицината, в червата ни има около 100 трилиона микроорганизми от повече от 500 различни вида. От точния баланс на тези бактерии зависи и нашето здраве. Едно малко разместване, причинено от стрес, прием на лекарства или болест, може да доведе до проблеми не само с храносмилателната система, но и с кожата, респираторната, половата система и др.

Тук се намесва и действието на различните видове пробиотици. Техният прием е от ключово значение, защото те влияят на процента полезни бактерии и подпомагат съществуващите бактерии в тялото. Чрез пробиотиците нараства броят на „добри“ и полезни бактерии, а размножаването на „вредните“ лоши такива се овладява и те се изхвърлят от организма.

Колко вида пробиотици познаваме?

Кана с мляко и две чаши с мляко на дъска

Всеки вид пробиотици има различен ефект върху човешкото тяло. При описанията на храните и пробиотичните добавки най-често може да срещнете седем основни и най-значими рода микробни организми: Лактобацилус (Lactobacillus), Бифидобактерии (Bifidobacterium), Сахаромицес (Saccharomyces), Стрептококи (Streptococcus), Ентерококи (Enterococcus), Ешерихия (Escherichia), Бацилус (Bacillus).
От тези седем, три са най-известни:

 • Лактобацилус – Tой произвежда млечна киселина чрез синтез на ензима лактаза. Среща се естествено в храносмилателната, пикочната и половата система;
 • Бифидобактерии – Tова са по-голямата част здрави бактерии в дебелото черво, които се формират в тази система до дни след раждането. Те са един от най-добрите маркери за здравето на чревния тракт;
 • Сахаромицес – Те отговарят за стимулиране на имунитета и особено за защита на храносмилателния тракт. Затова са много подходящи при проблеми на стомашно-чревния тракт.

Често имената на видовете пробиотици се изписват върху етикетите на добавки или храни в комбинация с името на рода. Например Бифидобактерии или Лактобацилус често се съкращава на B. или L., а след тях се изписва специфичното име на вида. Това може да е ацидофилус (acidophilus), което изписано на етикет ще изглежда така: L. acidophilus, т.е ще приемате Лактобацилус ацидофилус.

Ето и как може да срещнете изписани останалите видове пробиотици:

B.animalis

Подпомага процесите на храносмилане, бори се с вредните бактерии, пренасяни от храната, и подкрепя имунната система.

B.breve

Този вид живее в храносмилателния тракт и във вагината, като се бори с бактерии, предизвикващи инфекции. Бактериите помагат на тялото да абсорбира по-добре хранителните вещества и при разграждането на растителните фибри, превръщайки ги в по-лесни за храносмилане.

B.lactis

Този пробиотик идва от непреработено мляко и служи за стартерна култура за някои видове сирена или за популярното бътърмилк (buttermilk), наричано понякога “мътеница”.

B.longum

Този вид бактерии, който обитава стомашно-чревния тракт, подпомага разпада на въглехидратите и има ролята на антиоксидант.

L.acidophilus

Този вид се среща в тънките черва и вагината и, логично, подпомага храносмилането и борбата с „лошите“ бактерии при вагинални проблеми. В храните може да го откриете в киселото мляко и във ферментирали соеви продукти, като мисо.

L.reuteri

Среща се в червата и устата. При скорошно изследване е намерена връзка между този вид и способността му да намалява оралните бактерии, които предизвикват кариеси.

Какви са ползите от пробиотиците за организма?

Пробиотиците всъщност са естествена част от нашето тяло. Най-често местата, в които могат да се открият в тялото, са устата, белите дробове, червата, пикочните пътища, вагината и кожата.

Най-голям брой „добри“ бактерии има в нашите черва и те играят главна роля в храносмилането. Но имат отношение и към имунната система и синтеза на витамини.

Има голям брой медицински проучвания, които се занимават с темата какъв е ефектът на различните видове пробиотици върху организма.
До момента редовната употреба на пробиотици е показала положителен резултат при:

 • храносмилателни проблеми;
 • кожни заболявания, като атопичен дерматит, розацея, акне;
 • тревожност;
 • при инфекции на горните дихателни пътища;
 • запек или диария;
 • автоимунни заболявания;
 • синдром на раздразнените черва;
 • възпалителни процеси в организма;
 • вагинални инфекции;
 • уринарни инфекции.

Могат ли да се приемат пробиотици всеки ден и имат ли странични ефекти?

Чест въпрос, свързан с приема на пробиотици, е могат ли да се приемат всеки ден. Дали нямат някакви странични ефекти, които да навредят на тялото?

Въпросът за ежедневния прием и дали това няма да направи нашите черва „мързеливи“, както при някои препарати, спира хората да се възползват от тези „полезни“ бактерии.

Макар да има изключения, като цяло, пробиотиците могат да бъдат приемани всекидневно в препоръчаните дневни дози. Те са хранителна добавка с естествен произход, а не медицински препарат или подобен на лаксативите продукт, който прави организма зависим от него.
Все пак, ферментирали храни, характерни за различни региони, както киселото зеле е за България, са се приемали всекидневно от хората от векове насам.

Така че няма причина да не приемате различен вид пробиотици ежедневно или периодично, когато сметнете, че тялото ви има нужда от тяхната подкрепа. Нашата чревна микрофлора е подложена на постоянни изменения и фактът, че сега е в оптимално състояние, не означава, че няма да има нужда от малко помощ в бъдещ момент. Различни фактори, като стрес, хранителни промени и прием на антибиотици, могат да нарушат баланса във всеки един момент.

Как пробиотиците помагат след антибиотик?

Специфично при прием на антибиотици е, че балансът на бактериите в тялото се нарушава. Все пак антибиотиците няма как да различат полезни от вредни бактерии в тялото, а действат цялостно и унищожават всички колонии от тях. Понякога, дори и да не приемаме антибиотици, такива може да се съдържат в храни, особено в месото и други животински продукти. Така, макар и несъзнателно, вредим на чревния микробиом.

Други фактори, които могат да нарушат този крехък баланс, са:

 • прекалена консумация на захар;
 • прием на контрацептиви;
 • провеждане на хормонално-заместителна терапия.

Както и с витамините, нашето тяло не може да произвежда пробиотици, а трябва да си ги набавя от външни източници. Затова приемът на качествени хранителни добавки, без съдържание на оцветители, консерванти и ГМО съставки, е жизненоважен за доброто здраве на тялото.

Има ли опасност от прекомерен прием на пробиотици?

Пробиотиците са едни от най-безопасните натурални добавки и до момента няма доказани рискове от тях. Прием на прекалено много пробиотик може да стане изключително трудно. Някои симптоми, които показват, че прекалявате с пробиотици, са газове, подуване, разстроен стомах и стомашен дискомфорт.

Единствено следните групи хора трябва да се консултират с лекар относно приема на живи бактерии и да обръщат по-голямо внимание на пробиотиците:

 • Хора, които са на имуносупресираща терапия или с компрометирана имунна система;
 • Хора, които имат тъмна кръв в изпражненията.

Как се приема пробиотик?

В последните години пробиотиците и техните здравословни ползи са толкова популярни, че освен в храни и напитки, те могат да се открият като хранителни добавки и в различни козметични продукти за външно приложение.

Приемът на различните видове пробиотици може да стане чрез храни, напитки или добавки.

Прием на пробиотик чрез храната

Буркани със мариновани зеленчуци, кисели краставички, кисело зеле, различни туршии

Един от най-добрите начини да си набавите различни „полезни“ бактерии е да имате разнообразна диета, в която са включени добро количество ферментирали храни, като:

 • Кисело мляко;
 • Някои видове сирена, като гауда, чедър и пармезан, при които има процес на ферментация;
 • Мариновани зеленчуци, като кисели краставички, кисело зеле, различни туршии, мисо (традиционна японска подправка).

Други храни с голямо количество растителни фибри, което храни „добрите“ бактерии, са банани, чесън, аспержи, пълнозърнести храни, като пшеница, овес, ечемик и др.

Прием на пробиотици чрез напитки

Може да използвате и различни ферментирали напитки, които да приготвите сами или да вземете готови и с тях да си набавите нужните видове пробиотици. Бонус на готовите напитки е, че са бърз и лесен начин да приемате пробиотик, дори и в движение, и често са с добавени други полезни вещества, като протеини, калций и витамин D. Просто търсете на етикета „с добавени живи култури“ или различните щамове, директно изписани, като Lactobacillus или Bifidobacterium.

Ферментирали напитки, които може да приемате, за да си набавите пробиотици са кефир, айрян и напитки, направени на основата на кисело мляко. Ако не можете да консумирате млечни продукти, но все още искате да си набавите в движение пробиотици, изберете комбуча, която е напитка от чай и различни видове бактерии и дрожди.

Добре е да наблюдавате как ви се отразява приемът на ферментиралите храни и напитки, и да прецените кои от тях имат по-добро въздействие върху вашия организъм, и кои не са подходящи.

А може да ги приемате и под формата на хранителни добавки.

Защо да изберете прием на пробиотици чрез хранителни добавки

Хранителни добавки, пробиотик таблетки

Чрез хранителни добавки може лесно да контролирате приема на пробиотици, без да се чудите дали сте приели достатъчно количество храни, или напитки.

Ако приемате пробиотиците паралелно с антибиотик, е препоръчително това да се случи два часа след антибиотика. А ако приемате пробиотиците с добавка или препарат, който има антибактериални или антигъбични свойства (като добавка с чесън например), е препоръчително да ги приемате с два-три часа разлика, за да не навредите на полезните бактерии и дрожди в тях.

Предимство на хранителните добавки, създадени в последните години, е че можем да изберем точно определени видове пробиотици, за да излекуваме конкретен проблем.

Може да изберете пробиотик като хранителна добавка от Jamieson, за да получите малко в поддържане на здраве и тонус. Всички добавки, които ще откриете на нашия сайт, са с натурални съставки и по естествен начин подкрепят организма и ви помагат да бъдете здрави и жизнени.

Приемът на хранителни добавки с пробиотици е лесен, като са налични дори и пробиотици за деца с вкус, за да може консумацията им да не се превръща в изпитание на волята. Вижте пробиотикът за деца на Jamieson с вкус на череша. Тоест не само може да давате пробиотик на бебе или дете лесно, а както обяснихме, това би имало редица ползи за тяхното здраве.

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията и се запознахте подробно с ползите от пробиотиците за организма. Добавките на Jamieson са без консерванти, оцветители и ГМО продукти и могат да бъдат открити в по-големите аптечни мрежи. Може да прочетете повече за пробиотиците и други полезни хранителни добавки в нашия блог.

© 2024 Всички права запазени.