Пробиотик за деца – Кои са най-подходящите пробиотици за вашето дете

Майка даваща храна на детето си
2 четения

Пробиотиците могат да се дефинират като живи организми, чиято употреба в здравословни дози дава предимства за здравето – силна имунна система, мозъчно здраве, добро храносмилане и пълноценно усвояване на полезни вещества.

Идеята за подобряване на здравето на чревната флора на децата с пробиотик е много разпространена в наши дни. Като родител сигурно и вие искате вашите деца да са здрави и щастливи и в определени периоди сте се замисляли за даване на пробиотик за деца.

В статията ще разгледаме какво представляват пробиотиците за деца, както и кога техният прием е особено полезен за тях.

Пробиотици

Още от древността хората са разбрали, че поддържането на стомашно-чревния баланс чрез определени храни води до добро здраве и дълголетие.

Храносмилателната система е съставена от група от органи, които работят заедно, за да може приетата храна да се превърне в енергия, както и да се усвоят основни хранителни вещества, поддържащи тялото здраво.

В тази система живеят различни бактерии, добри и лоши, които трябва да са в определен баланс, за да работи организмът нормално.

Пробиотиците представляват добри бактерии, които са жизненоважни за здравето на човек. Тяхна основна цел е да спират растежа на лошите бактерии и да поддържат здравето на храносмилателната система, като така се елиминират проблеми като запек, диария, лошо храносмилане, газове и подуване на корема. Пробиотиците помагат за поддържане на добър баланс в тялото, който води не само до здрава имунна система, но и до по-добро цялостно здраве.

Пробиотик за деца – ползи

Наливане на мляко от кана

И при възрастните, и при децата пробиотиците могат да помогнат за поддържането на добро храносмилане и имунна система, както и при специфични проблеми като запек и рефлукс. Доброто храносмилане и ефективното усвояване на жизненоважни за тялото нутриенти спомагат и за здравето на сърцето, доброто настроение, пълноцения сън и мозъчното здраве.

При един здрав възрастен състоянието на чревната микрофлора зависи много от това какви храни и лекарства приема, както и от неговия начин на живот – подложен ли е на стрес и има ли вредни навици.

При децата микробиомът започва своето развитие от момента на раждането, като преди това е бил абсолютно стерилен. Часове след раждането започва колонизиране на различни микроорганизми, идващи от околната среда.

Затова състоянието на техния чревен микробиом е сравнително нестабилно до около 2-годишна възраст, като зависи много от:

 • начин на раждане на детето – при раждането детето преминава през родовия канал, откъдето в неговия организъм се населват лактобацили от влагалището. Децата, родени със секцио, нямат досег с тези полезни бактерии;
 • кърмене – стомашно-чревната система на бебето се развива чрез приета кърма, а по-късно и от храните. При кърмене в неговия организъм се заселват полезните бактерии, като лактобацили и бифидус бактерии;
 • промяна в хранителния режим – всяка промяна в диетата на детето, при която има прием на нова за него храна, може да предизвика стомашни проблеми, докато организмът се адаптира към нея. Такава значителна промяна представлява захранването, в което започва поетапно включване на много плодове, зеленчуци, зърнени храни, полезни мазнини, месо, ферментирали храни;
 • прием на антибиотици от ранна възраст;
 • прекалено стерилна среда – прекалената хигиена ще попречи на детския организъм да има досег с различни бактерии от външна среда и да изгради защита срещу тях.

След около 3-годишна възраст детският организъм започва да укрепва и стомашно-чревният микробиом да се стабилизира.

В кои случаи е подходящ прием на добър пробиотик за децата

Дете сипва мляко в чаша

Децата често може да страдат от колики, запек или диария в по-ранна възраст, когато организмът им още свиква с новите храни.

В някои случаи тези проблеми са породени от непоносимост към определена храна, прием на антибиотици от ранна възраст или заболяване.

Когато балансът на чревния микробиом се нарушава и вредните бактерии в него се повишават, може да има:

 • стомашно-чревни проблеми – газове, запек, подуване;
 • развитие на гъбички;
 • дихателни проблеми;
 • кожни проблеми;
 • алергии.

Чревният микробиом би могъл да се възстанови сам, чрез прием на полезни ферментирали храни като киселото мляко. Но понякога прием на такива храни не достатъчен и се налага прием на пробиотици, за да се вкарат нови полезни бактерии, които да се борят с лошите.

Ако обмисляте даване на пробиотици на детето, но ви притеснява определянето на доза и продължителността на прием, най-добре да направите консултация с неговия лекуващ лекар. Той най-добре може да прецени дневния прием, защото е запознат със здравословното състояние на детето.

Затова преди даване на каквито и да е добавки на детето, е добре да правите консултация с лекар.

1. Пробиотик за деца при антибиотик

Когато се налага прием на антибиотик още от ранна детска възраст, за да се спре развитието на инфекция, е добре да се включи и прием на пробиотик.

Антибиотикът помага на детския организъм да се справи с инфекцията, като убива бактериите в организма, които я причиняват. Поради факта, че няма как да се изолират само добри или само лоши бактерии, които антибиотикът да елиминира, по време на неговия прием и дълго време след него в стомашно-чревния тракт има дисбаланс и той е като прочистен и от полезните, и от вредните си бактерии.

Заради това при прием на антибиотик често се появяват неприятни странични ефекти като запек или диария.

За възстановяването на баланса на микробиома в детския организъм могат да помогнат пробиотиците за деца, приемани по време на антибиотичното лечение и за определен период след него. Определянето на приема и продължителността трябва да стане от лекар, който най-добре може да прецени според нуждите на детето.

2. Пробиотик за деца преди море

Жена с деца на море плаж

Прекрасното лятно прекарване край морето често може да бъде развалено от типичните летни инфекции, предизвикани от високите температури. Характерни за тези инфекции са стомашно-чревните проблеми, които могат да включват повръщане или диария.

Този тип инфекции се понасят трудно от възрастни, но децата, които все още изграждат пълноценна защитна система, могат да бъдат по-силно засегнати.

Преди лятната почивка на море може да направите консултация с лекуващия лекар на детето за подходящ пробиотик.

Прием на пробиотик за деца преди морето може да има редица ползи, сред които да подсили имунитета им и да намали шанса от летни заболявания.

3. Пробиотик за деца при диария

Съществуват различни причини за диария. Тя може да се дължи на прием на антибиотици или да е инфекциозна.

Пробиотиците биха могли да предотвратят диария, предизвикана от употреба на антибиотик. Успешното лечение е силно зависимо от щама и от дозата, която се прилага. Според проведени проучвания и при възрастни, и при деца, особено ефективни щамове при диария са Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii и Bifidobacterium lactis.

При диария, както и при повръщане, е особено важно бързо да се възстанови балансът в тялото и да се спре загубата на течности, която може да доведе до обезводняване.

При бебета и деца обезводняването става много бързо, затова винаги трябва повишено внимание и консултация с лекуващия лекар, който да предпише нужните лекарства в правилна дозировка.

Видове пробиотици и ползи от техния прием

Различните видове пробиотици съдържат определени щамове бактерии в оптимални съотношения.

Най-често използваните пробиотични микроорганизми в пробиотиците са Лактобацилус, Бифидобактерии и Сахаромицес, Стрептококи, Ентерококи, Ешерихия, Бацилус.

Всеки вид носи различни ползи на организма. Например, Бифидобактериите, които са част от здравите бактерии в дебелото черво, започват да се формират там до дни след раждане на детето,и са едни от най-добрите показатели за здрав чревен тракт. Сахаромицес защитават храносмилателния тракт и подпомагат стимулирането на имунитета.

Повече за различните видове пробиотици може да прочетете в нашата статия „Колко вида пробиотици познаваме?

Сред ползите от прием на пробиотик са:

 1. поддържане на баланс в микробиома на тялото;
 2. подпомагане на имунната, нервната и храносмилателната система;
 3. успокояване на стомашно-чревния тракт при синдром на раздразнените черва;
 4. справяне със стомашно-чревни проблеми като подуване, диария и запек;
 5. при различни кожни проблеми;
 6. при алергии.

Избор на подходящи пробиотици за вашето дете

Жена хранеща малко дете

Изборът на най-подходящ пробиотик за вашето дете зависи от неговите специфични нужди. Като пример можем да дадем случай, в който, независимо по какви причини, се налага замяна на кърмата с адаптирано мляко. Тогава допълнителен прием на пробиотици би могъл да помогне за по-бързо балансиране на стомашно-чревния микробиом.

Препоръчително е първо да направите консултация с лекуващия лекар на детето, за най-точно определяне на доза и продължителност на прием, за да постигнете максимално добър ефект.

При избор на пробиотик могат да ви помогнат следните показатели, които да гарантират, че подбраният продукт е качествен:

 • пробиотикът да е специално създаден за деца, с подходящи за тях щамове, които да имат максимални ползи за тяхното здраве;
 • съставките да са с най-високо качество;
 • в състава на продукта да няма изкуствени оцветители, консерванти, ГМО, ароматизанти, и други вредни пълнители;
 • дозировката да е подходяща за деца – повечето добри пробиотици съдържат между 500 милиона и 5 милиарда единици, образуващи колонии (CFU) на порция.

Какви пробиотици за деца може да откриете в гамата продукти на Jamieson

Преди да започнете да давате пробиотици на вашето дете, трябва да направите консултация с неговия лекуващ лекар.

В гамата продукти на Jamieson може да откриете различни видове пробиотици, подходящи за бебета и деца, които да подпомогнат балансирането на тяхната чревна микрофлора.

Висококачествените продукти на бранда са изработени от естествени съставки под най-строг контрол на качеството, без изкуствени и вредни добавки като ГМО, оцветители, овкусители.

Пробиотик за бебе

Подходящ за даване от първия месец до три годинки, пробиотик Бебе подпомага имунитета, подпомага защитни сили на организма и поддържане на здрав стомашно-чревен тракт, особено при проблеми като колики, запек и рефлукс. С неутрален вкус и формула на капки, той може лесно да бъде добавен към млечна формула, без да промени вкуса.

Пробиотик за деца

Над 3 годинки може да изберете Пробиотик за деца с вкус на череша, който подпомага храносмилателния процес и има благоприятно действие върху имунитета на детето. Съдържа 5 уникални щама, осигуряващи 5 милиарда активни клетки. Ако се притеснявате как ще накарате детето да приема пробиотик, поради неприятен за него вкус или аромат, с този е малко вероятно да имате такъв проблем. Лесните за сдъвкване таблетки в естествено постигнат розов цвят, чрез концентрат от сок на цвекло, са с приятен аромат на череша.

Надяваме се статията ни за пробиотици за деца да ви е била полезна и да ви е разяснила кога може да е от полза прием на пробиотик за деца, разбира се, след консултация с лекуващ лекар.

Може да откриете и други полезни информативни статии за здравето на цялото семейство в нашия блог.

© 2024 Всички права запазени.