Пробиотик за бебе – колко дълго се дава, как действа и защо е полезен

млада майка с бебе
3 четения

Изключително важно е да се поддържа балансът на стомашно – чревната микрофлора. Когато е здрава и балансирана, тя създава условия за силна имунната система, здраво сърце, подобряване на настроението, здравословен сън, мозъчно здраве, ефективно храносмилане и усвояване на полезни вещества. Смята се, че доброто здравословно състояние на червата може да помогне за превенция на някои видове рак и автоимунни заболявания. Това добро състояние може да бъде подпомогнато чрез прием на пробиотик за бебета и за възрастни.

Стомашно-чревната микрофлора на един здрав възрастен е изградена от един балансиран микробиом – добри, и лоши бактерии в правилни пропорции. Бебетата, от друга страна, се раждат с абсолютна стерилна стомашно-чревна система. До няколко часа след раждането им започва колонизиране на различни микроорганизми, идващи от околната среда. След това тяхната стомашно чревна-система продължава да се развива чрез приетата кърма или бебешки формули, а по-късно и от храните, които детето започва да консумира.

През първите си три години децата укрепват своя организъм. От изключителна важност е през този период те да изградят добър имунитет и балансирана чревна флора, за да са здрави занапред. Понякога те страдат от колики, запек или диария, поради ранен прием на антибиотици, непоносимост към храни или някои заболявания. Тогава балансът в стомашно-чревна им микрофлора се нарушава и се появява логичният въпрос: “Може ли да се дават пробиотици на бебета и деца?”

В тази статия ще разледаме този въпрос и ще ви запознаем с това как действат пробиотиците при бебетата и може ли да давате пробиотик на бебето от първия ден. Ще разгледаме и защо пробиотиците могат да са полезни и кога трябва да се консултирате с педиатър относно техния прием.

Какво са пробиотиците

Във всеки организъм живеят както добри, така и лоши бактерии. Най-често полезните микроби се намират в чревния тракт, особено в дебелото черво, но могат да се намерят и в устата, кожата, пикочните пътища, белите дробове и вагината. Проблемът идва когато тялото е нападнато от болест и вредните бактерии се увеличат. Пробиотиците идват на помощ, когато в тялото настъпи дисбаланс в микрофлората на червата. Те носят така наречените “добри бактерии,” които я поддържат и се борят с лошите.

Още от древни времена хората са разбрали, че им трябват естествени пробиотици за добър и здравословен живот. Те могат да се срещнат в някои храни като киселото мляко и сиренето от непастьоризирано мляко. За съжаление, тези храни сами по себе си трудно могат да се справят, когато приемате антибиотици. За това са създадени редица хранителни добавки пробиотици, които да надвият ефекта на антибиотиците в организма.

Понякога по медицинска причина се налага прием на антибиотик, дори от бебета и малки деца. Въпреки че той помага на организма да се справи с определени видове инфекции, той носи със себе си и някои негативни ефекти. Най-често срещаните са запек и диария, поради нарушаване на чревния микробиом. Все пак главната цел на всеки антибиотик е да намали бактериите в организма. С това действие той унищожава както вредните, така и полезните – или по-точно казано, променя съотношенията им в организма и съответно повлиява на техните функции.

В такива случаи на помощ идват пробиотиците, които помагат за запазване на вътрешния микробен баланс при едновременен прием с антибиотика. Могат да помогнат и за възстановяването му след това, като приемът им се продължи и след приключване на лечението. Разберете как се пият правилно пробиотици в тази статия на Jamieson.

Антибиотиците не винаги са единствената причина, заради която е нужно да се приемат допълнително пробиотици. В организма може да настъпи дисбаланс от стрес, нездравословен начин на живот или други заболявания.

Ето и някои от ползите на пробиотиците:

  • успокояват чревния тракт при синдрома на раздразненото дебело черво;
  • предпазват нормалния микробиом;
  • помагат при диария и запек;
  • подпомагат храносмилателната, нервната и имунната система;
  • помагат за произвеждането на минерали и витамини;
  • помагат при различни кожни проблеми (акне и екземи).

Видове пробиотици

Съществуват различни видове пробиотици с преобладаващи в тях определен вид бактерии, имащи различен ефект върху организма. Например, една от най-често срещаните бактерии в пробиотиците е Лактобацилус, която подпомага здравето на жените, като регулира и допринася за подходящата киселинност на влагалището.

Вторият най-често срещан вид бактерии са Бифидобактерии, които подпомагат чревната флора и са много важни за подсилването на имунната система. Организмът на бебетата до тяхната първа годинка съдържа около 90% бифидобактерии.

Третият често срещан вид бактерия е Сахаромицес, която стимулира имунитета и работи в името на защитата на храносмилателния тракт.

(Повече за другите видове пробиотици може да откриете в нашата статия Колко вида пробиотици познаваме?)

Пробиотик за бебета

През първите шест месеца бебетата страдат най-много от смущения в стомашно-чревния тракт. Често срещани са колики, киселинен рефлукс и запек.

В следващите редове ще ви разкажем повече за пробиотиците за бебета, как им действат и защо техният прием може да е от полза.

Може ли да се дава пробиотик на бебе

Един от въпросите, които родителите най-често си задават, е дали могат да дават пробиотици на техните новородени. Отговорът е – да. Доказано е, че едно бебе може да приема пробиотици от третия си ден, ако е напълно здраво. Разбира се, преди да давате на детето си каквито и да е видове лекарства или добавки, е необходимо да се консултирате с неговия педиатър.

Както споменахме, новородените имат огромно количество бифидобактерии до тяхната първа година. С порастването им броят на тези полезни бактерии намалява. Тъй като развитието на микрофлората е много важен процес, бебетата се нуждаят от допълнителна доза бифидобактерии, които могат да си набавят от кърмата. Пробиотиците и някои определени хранителни добавки също са вариант за усвояването им.

Как действа и какви са ползите от пробиотика за бебетата

Жена хранеща бебето си

Бифидобактериите са ценни за подрастващите нови членове на семейството, а тяхното естествено набавяне е от майчината кърма. Поради различни причини някои майки не могат да кърмят и се налага да дават на своите бебета адаптирано мляко. Ако кърмата трябва да се замени, то допълнителният прием на пробиотици за бебета ще помогне за по-бързото изграждане на балансиран стомашно – чревен микробиом.

Пробиотик за бебета за техните стомахчета

Адаптираното мляко понякога може да раздразни стомахчетата на кърмачетата и да доведе до запек или диария. Пробиотикът помага за нормализиране на функциите на храносмилателната система, укрепва имунната система на вашето дете, а според различни проучвания пробиотикът за бебета ги предпазва и от развитие на алергични и кожни проблеми.

Пробиотик за бебета при колики

Освен срещу раздразнен стомах, пробиотиците имат и друга важна роля при подрастващите. Коликите са коварни за всяко бебе. Смята се че ¼ от бебетата страдат от колики през първите си три месеца.

Те могат да се появят в следствие редица причини като ранно спиране на кърменето, неспокоен сън, прием на лекарства или алергия. Най-често коликите са реакция на незрелия чревен тракт на детето, който все още се адаптира. Проучвания сочат, че пробиотиците помагат за успокояването на коликите като разрастват чревния микробиом. Полезните бактерии се борят с възпаленията и болката, което помага за възвръщането на спокойния сън на детето.

Кога трябва да се дава пробиотик на бебе

Щастливи жена и мъж играят с бебето си

След като ви запознахме с това каква е ролята на пробиотика за бебета и какви са ползите му, в следващите редове ще разгледаме кога и до кога се дава пробиотик на бебета.

Пробиотик за бебе от първия ден

Проведени проучвания показват, че може да давате пробиотик на бебета от третия им ден, като някои специалисти препоръчват приемът да продължи поне до навършване на първата годинка. Обичайно пробиотикът за малчуганите до 3 месеца може да се дава всеки ден.

Друг момент, подходящ за даване на пробиотик, е когато менюто на детето се променя. При запознаване с нова храна, тялото му трябва да се научи да я обработва. Затова е добре да приема полезни бактерии, улесняващи тези процеси.

До кога се дава пробиотик на бебе

Пробиотиците за бебе се различават от тези за възрастни по това, че са създадени да не натоварват организмите на малките, като им осигуряват необходимата доза добри бактерии.

След пробиотиците за бебета е препоръчително да се продължи с пробиотик за деца, който се приема от 3-годишна възраст. През първите си три години децата изграждат и укрепват храносмилателната си система. Пробиотиците за деца идват на помощ при поддържането и подсилването на имунната им система в тази възраст.

Друг ключов фактор, е че дозировката на антибиотиците за бебета и деца е различна, поради което и пробиотиците за подрастващи и тяхната дозировка трябва да е различна. Прочетете статията ни за „Пробиотик за деца„.

Прием на пробиотици при бебета, родени чрез цезарово сечение

Медицината смята, че новородените по естествен път притежават повече полезни бактерии отколкото тези, родени чрез цезарово сечение. Има тенденция, която показва, че бебетата родени с цезарово сечение боледуват повече, особено от алергии и чревни инфекции, точно заради недостига на добри бактерии. Затова пробиотиците имат положителен ефект при изграждането на техния имунитет и действат благоприятно на стомашно-чревения им тракт.

Пробиотик за бебе преди море

Бебе играещо си с по-голямата си сестра

Почивката на морето крие риск от различни инфекции за всеки организъм, особено за бебетата. Характерните за лятото стомашно-чревни инфекции биха представлявали предизвикателство за бебешкия организъм, който все още няма изградена пълноценна защитна система.

Ако все пак сте решили да отидете на заслужена лятна почивка с мъничето, то е важно да знаете какви са ползите от това да му давате пробиотик за бебета преди море. Малките човечета са изключително крехки и грижата за тях трябва да е внимателна, особено при външна промяна на обстановката и климата. Препоръчително е един месец преди планираната ваканция да започнете програма за прием на пробиотик за бебета. Това ще подсили имунитета им и ще отблъсне лошите бактерии. Важно е предварително да се консултирате с педиатър, който ще ви даде съвети как да предпазите детето си и в каква доза да му давате пробиотик за бебе преди море.

Пробиотици за бебета и деца от Jamieson

Бебе в кабинет на лекар

Приемът на пробиотици при възрастните е по-различен от приема при бебета и деца. При възрастни може да е профилактичен или при лечение с антибиотик, като независимо от това дозировката не носи опасност за тяхното здраве. Даването на пробиотик за бебета и за деца трябва да се изпълнява с голямо внимание и винаги след консултация с лекар.

Може да откриете няколко вида пробиотици от Jamieson, подходящи за бебета и за деца, осигуряващи балансирана чревна микрофлора дори и след навършване на една годинка. Продуктите са с високо качество, изработени от естествени съставки и без ГМО добавки.

Нашият пробиотик за бебета и деца е подходящ за даване от първия месец до 3-годишна възраст. Помага за поддържането на здрав стомашно-чревен тракт и особено при проблеми като колики, запек и рефлукс. Повишава защитните сили на организма, като подпомага имунитета. С формула на капки, той е изключително лесен за прием, а неговият неутрален вкус позволява да го добавите директно към млечна формула.

Ако ви трябва пробиотик за дете над три години, с лесни за даване дъвчащи таблетки и приятен вкус, може да изберете Пробиотик за деца с вкус на череша.
А ако искате да се погрижите за здравето на дете над 6 години, може да изберете Пробиотик 10, който е подходящ за прием и от възрастни.

Надяваме се, че статията ни е била полезна и е отговорила на въпросите ви за пробиотиците за бебета и деца. Ако сте любопитни и искате да научите повече за грижата за здравето на вашето семейство, в нашия блог ще ви запознаем с още разнообразни теми за здрав и щастлив, балансиран живот.

© 2024 Всички права запазени.