Ползите от витамин К2 и защо е хубаво да го приемаме с витамин D3

Храни богати на витамин К2
3 четения
4 мин

Витамин К е група мастноразтворими витамини, които са слабо популярни и за тях се говори значително по-рядко отколкото за останалите. Това, разбира се, е несправедливо, а и дори опасно, тъй като витамин К има незаменима роля за редица важни функции в човешкото тяло. Ако не сте запознати, витамин К се състои основно от 2 подвида – витамин К1 и витамин К2, като има и трети вид, но той е със синтетичен произход и все по-често бива отхвърлян като опасен и значително по-трудно усвоим.

Основната разлика между К1 и К2 е в техния произход. Първият се среща повече в храни от животински произход, докато вторият се съдържа предимно в растителна храна. И макар функциите и на двата витамина частично да се припокриват, все пак имат известна разлика помежду си. Затова в днешната статия ще се спрем на витамин К2. Ще ви разкажем за какво се грижи той, каква е препоръчителната дневна доза за прием при различните възрастови групи, но и при половете. Ще разберете защо не трябва да се прекалява с него, какво се случва с организма, когато имате недостиг, и откъде идва тази липса. Ще ви споменем и за връзката между витамин К2 с холестерола и с витамин D3. Подбудихме ли любопитството ви? Ако отговорът е положителен, то нека започваме проучването по темата.

Кратка информация за витамин К2 и препоръчителната дневна доза

Витамин К2 е от групата на мастноразтворимите витамини. Той не е достатъчно познат сред хората, но това не го прави по-малко важен. Открит е преди близо век. Също като витамин К1 той играе незаменима роля при съсирването или т.нар. коагулация на кръвта. Но ако К1 се грижи основно за тази функция, то витамин К2 играе основна роля и в подобряването на мозъчната функция – стимулира растежа и подпомага когнитивното развитие на мозъка. Освен за тези незаменими функции той е нужен и за правилното усвояване на калция в тялото, като чрез него се подобрява здравината на костите. Благодарение на витамин К2 организмът бива предпазен от развитие на сърдечно-съдови заболявания, а също се счита, че помага и в превенцията срещу рак.

Витамин К2 е всъщност група от няколко молекули с общото название менахинон, като той е по-лесно усвоимата форма на витамин K. Той присъства във ферментиралите храни и в голяма част от храните с животински произход. И въпреки че витамин K2 е наличен в растителни хранителни източници в по-малки количества, той е много по-лесен за усвояване от човешкото тяло, когато се усвоява чрез тях.

Дневната доза варира доста спрямо възрастта и пола. В най-ранния детски период необходимостта е значително малка: от раждането до 6-месечна възраст е едва 2 мкг, като до годинката нараства с едва ¼ от това количество или 0.5 мкг допълнително.
След годинката до 3-годишна възраст нуждата от витамин К2 при децата скача близо 15 пъти – до 30 мкг. Между 4 и 8 години на децата вече са им необходими 55 мкг, като до 13-годишна възраст количеството се увеличава само с още 5 мкг.

При юношите между 14 и 18 години дневната оптимална доза на витамин К2 достига 75 мкг. В зряла възраст мъжете и жените имат различни потребности от витамина: при представителите на мъжки пол количеството е 120 мкг, а при тези на женски – 90 мкг.

Ползите за организма от витамин К2

Вече споменахме обзорно някои от ползите за организма, които носи витамин К2. Сега ще се спрем по-подробно на тях, като ще засегнем и някои допълнителни.

Регулатор на калция в тялото

Калцият, който има способността да се натрупва в меките тъкани на тялото, когато не е усвоен (например в артериите), е главен виновник за различни болести, свързани със сърдечно-съдовата система. Витамин К2 действа като своеобразен регулатор, който чрез различни белтъци насочва и отлага микроелемента на правилните места. По този начин човешкото тяло бива предпазено както от сърдечно-съдови заболявания, така и от болести, свързани с костната система.

Подпомага клетъчния растеж и предпазва от развитие на рак

Друга водеща функция на витамин К2 е да активира белтъците, които контролират клетъчния растеж. Това означава, че К2 играе огромна роля при превенцията срещу всякакъв вид рак. Правят се редица нови проучвания, някои от които показват обнадеждаващи резултати при лечението на различни видове рак.

Оптимизира разхода на енергия в организма

Витамин К2 успешно подпомага преразпределянето и оптималното използване на енергията в тялото. Това е възможно благодарение на неговата незаменима роля в подобряването на инсулиновата чувствителност в организма. Може да се каже, че индиректно предпазва и от развитие на диабет.

Регулатор на половите хормони

Витамин К2 се грижи за регулацията на половите хормони както при мъжете, така и при жените. Съдържайки необходимото количество от витамина в тялото, той е способен да повиши нивото на тестостерон при мъжете и същевременно да намали излишния мъжки хормон при жените.

Противопоказания и странични ефекти при свръхприем на витамин К2

Въпреки че това не е често срещано, все пак странични ефекти има, особено при нас, българите. Нацията ни е склонна към развиване на тромбози, затова повече от препоръчителния прием е хубаво да се избягва. Така ще си спестите и запушвания по различни кръвоносни съдове, както и вероятност от инфаркт на миокарда, предизвикан вследствие на тромбоза.

Друга възможна неприятна ситуация при по-голям от необходимия прием е развиването на алергия към витамин К2 и изобщо към витамин К. Това състояние се среща изключително рядко, но въпреки всичко бъдете бдителни.

Недостиг на витамин К2

За разлика от прякото въздействие на К1 върху кръвосъсирването, недостигът на витамин К2 може да не се прояви остро. Хроничният дефицит на витамин К2 може да се развива с години, преди да бъде напълно проявен. Нарушенията се изразяват във влошено здраве на сърдечно-съдовата и на скелетната система под формата на хронични заболявания или фрактури.

31% от всички жители на света са засегнати от недостиг на витамин К2. Възрастни пациенти, страдащи от хипертония, диабет тип 2, хронично бъбречно заболяване или сърдечно-съдови заболявания, са значително повече от останалите. Въпреки това може да бъдете с недостиг още от детството.

Основната причина да се развие недостиг е, че ферментиралите храни все по-малко присъстват на трапезата на съвременния човек. Друга важна причина за недостиг на витамин К2 може да ви учуди – недостатъчно количество холестерол. Без него К2 не може да се движи достатъчно бързо и да достига навсякъде в организма. Ето защо холестеролът не винаги е враг и всъщност имаме нужда от него.

В стремежа си да подобрим начина си на хранене е добре да се възползваме от съвременните начини за съхранение на храна – в хладилник, консервирана и пастьоризирана. Не бива да забравяме и за достъпа ни до пресни и разнообразни храни целогодишно, което значително увеличава възможността ни да се храним здравословно в дългосрочен план.

Ето и какви симптоми може да забележите при недостиг на витамин К2:

  • По-големи, болезнени и отчетливи синини и кръвонасядания;
  • Кървене от лигавиците на тялото;
  • Напукани, дехидратирани устни;
  • По-крехки, чупещи се нокти;
  • Необичайно силно кървене от рани и охлузвания;
  • Запек.

Защо трябва да приемаме витамин К2 заедно с витамин D3

Витамин D3 помага за нормалното усвояване на калция в нашето тяло, като го насочва към правилните места (същото прави и витамин К2). Всъщност ролята на витамин К2 е да синтезира протеина остеокалцин, чрез който калцият бива „отведен“ към костните структури, където е мястото му за натрупване.

Взаимодействието между Витамин D3 и Витамин К2 може да се определи спокойно като синергия. Това е способността на елементите, участващи в даден процес, взаимно да засилват действието си до постигане на по-ефективен резултат. Тази съвместна работа прави двата витамина незаменими в ползите си за здравето на костната система и сърдечната дейност. Ето защо е от огромно значение да имате възможност да си осигурявате както единия, така и другия витамин.

Споменавайки витамин D3, няма как да не ви препоръчаме хранителната добавка с натурален произход Витамин D3 таблетки за пиене от Jamieson. Като един от световните лидери на пазара вече цял век Jamieson ви предоставя възможността да вземате не просто хранителни добавки, а здраве в таблетка, която ще се погрижи да ви даде необходимото количество от ценния витамин ден след ден.

Всички хранителни добавки от Jamieson, включително и Витамин D3, са произведени под строг контрол и от изцяло натурални съставки. Силата на природата се грижи за вашето здраве и е само на една ръка разстояние от вас! Чрез Витамин D3 вие може да допълвате приема си на този незаменим нутриент. Той е бързо и лесно усвоим от организма и чрез него можете да си набавяте оптималната дневна доза като винаги я държите под контрол.

И така, нашата статия относно витамин К2 и нуждата да се приема с витамин D3 неусетно стигна до своя край. Надяваме се тя да ви е била полезна и любопитна. Ако имате нужда да научите повече информация относно други полезни теми, може да разгледате и нашия блог. Не забравяйте да го следите за актуално съдържание по теми, свързани с вашето здраве.

© 2024 Всички права запазени.