Как се приемат витамини от група B? Колко време се пият?

Храни богати на витамин B1
4 четения
8 мин

Витамините са неизменна част от изграждането на важни структури, органи и системи в организма. Без тях съществуването на живота такъв, какъвто го познаваме, е невъзможен. Ролята на всеки един е специфична и допълва функцията на всички останали. Затова е от изключителна важност балансът на витамините в тялото да е налице, а за да може да го контролирате и коригирате, е нужно да познавате природата им, да сте наясно за какво служат и как може да си ги набавяте.

В тази статия ще разгледаме една група витамини, които заедно съставят познатата категория витамини от група В или още В-комплекс. Тук ще научите защо е важен приемът им, как могат да бъдат набавяни, каква е продължителността на вземане при всеки един и какви противопоказания могат да изникнат по време на терапия с витамин В-комплекс.

Какво представляват витамините от група В и защо е важно да ги приемаме

Витамините от група В някога са приемани за един – витамин В. С напредването на медицината, фармацията и науката като цяло, учените откриват, че всъщност химическите съединения, които се съдържат в него, са много повече от един. Първоначалната заблуда дошла, защото доста често всички, или голяма част от витамините от група В се съдържат в една и съща храна.

Сега тези химични съединения често присъстват под наименованието витамин В-комплекс, когато се съдържат до един в дадена хранителна добавка или храна. Те са водоразтворими и играят ключова роля в човешкия метаболизъм, като всеки от тях си има своята специфика. Някога, част от веществата, които са се включвали в списъка на витамин В-комплекс, са изгубили класификацията и принадлежността си към групата и съответно вече не са част от нея. Ето защо има “дупки” в номерацията им, както ще видите по-надолу. Нека разгледаме всички витамини от група В:

 • Витамин B1

Известен още като тиамин, той за пръв път се извлича от люспите на ориза преди Първата световна война. Неговият откривател е Казимир Функ. Има незаменима роля в разграждането на мазнините, регулира работата на нервната и сърдечно-съдовата система. Първоначално се е използвал като средство за лекуване на болестта бери-бери, но след по-сериозното му проучване започва да се използва и в други терапии за укрепване на здравето;

 • Витамин B2

Рибофлавинът действа като антиоксидант и е отговорен за поддържането на здрави кръвни клетки. Ключово значение има за усвояването на други два витамина от група В – В6 и В9. Грижи се за доброто състояние на кожата и очите;

 • Витамин B3

Този витамин е известен още с името ниацин, или никотинова киселина. Той се грижи за оптималните нива на холестерол в организма и има благотворно влияние върху сърцето и кръвоносните съдове. В хранително-вкусовата промишленост е известен като хранителна добавка E375;

 • Витамин B5

Наричан още пантотенова киселина, витаминът има широкоспектърно действие върху много органи и системи и при множество болестни състояния. Обикновено терапията с пантотенова киселина винаги протича в съчетание с всички останали витамини от група В, тъй като няма изразена самостоятелна функция, а по-скоро подпомага дейността на останалите витамини в В-комплекс;

 • Витамин B6

Пиридоксинът играе важна роля в човешкото тяло – като помощно средство за усвояването и разграждането на над 60 ензима, като изграждащо вещество в някои мастни киселини. Влиянието му е силно благотворно в редица органи и системи: кожа, сърдечно-съдова и нервна система, помага в борбата с депресията, повишава енергичността на тялото като засилва метаболизма и още много др.;

 • Витамин B7

Името на този витамин от група В е биотин. Той взема участие в много метаболитни процеси, случващи се в човешкия организъм и не само в него. Чрез него усвояваме въглехидрати, мазнини и аминокиселини, които са изключително ценни. Грижи се за здрави нервна, сърдечно-съдова и храносмилателна системи;

 • Витамин B9

Витамин В9 е всъщност фолиева киселина. Доста по-често може да срещнете така важното за организма съединение с това име. Фолиевата киселина спомага за формирането на червените кръвни клетки. Това е единственият витамин от В-комплекс, чийто прием по време на бременност и кърмене е нужно да се увеличи двойно, за да може майката да износи напълно здраво дете. Липсата на фолиева киселина в този период води до сериозни ембрионални увреждания, свързани с главния и с гръбначния мозък на плода;

 • Витамин B12

Кобаламинът изгражда защитната миелинова обвивка, в която се намират всички неврони. Също като своя братовчед, витамин В2, кобаламинът спомага за усвояването на фолиева киселина от организма. Това го прави един от най-важните витамини от група В. Повече за витамин В12 може да прочетете тук.

Защо да приемаме витамините от група В

Витамин В-комплекс с всичките си съставни витамини е незаменим в повечето метаболитни процеси в организма, в усвояването и разграждането на хранителни вещества, а след това – и в изграждане на нови структури и поддържане на старите в здравословно състояние в организма. Без витамините от група В усвояването на нито един ензим не би било възможно. Общото крепко здраве, както и на централна и периферна нервна система, на сърдечно-съдовата, на храносмилателната се дължи на тези така важни вещества.

Без прием на витамин В-комплекс могат да възникнат множество нарушения и заболявания в редица органи и системи, като дерматит, диария, деменция, депресия, инфекции на езика, побеляване на косата, главоболие, ниска кръвна захар, ниско кръвно налягане, ревматизъм и още много др.

Начини за набавяне на витамин В комплекс и колко време можем да го приемаме като хранителна добавка

Както вече казахме, витамин В комплекс е толкова важен, че е необходимо да бъде приеман всеки ден, за да поддържаме здравето си на ниво. Ето и начините, чрез които можем да си го набавяме:

 • Чрез храна

Това, разбира се, е най-естественият начин. Както споменахме по-рано, витамините от група В доста често се срещат в едни и същи храни, което улеснява приема на някои от тях. Например в различните видове меса, рибата и яйцата се съдържат всички витамини в по-големи или по-малки количества. В някои от месата преобладава повече един витамин за сметка на друг. Например, в пилешкото е повече витамин В2, В3 и В12, докато в свинското има повече В1 и В7, а в червеното – В6 и В12. Зеленолистните зеленчуци са по-богати на витамините В1, В2, В3, В5 и В9. Ядки, свежи плодове и зеленчуци, черен дроб, пълнозърнести продукти са други източници на витамин B-комплекс. Важно е да имате богато и разнообразно меню, за да не развиете дефицит на някой от витамините в групата.

 • Под формата на таблетки/капсули

Друг лесен и достъпен начин да си набавяте необходимата дневна доза от всички витамини от група В е под формата на хранителни добавки, като таблетки или капсули. Така без да се замисляте може бързо да получите необходимия си дневен прием. Друг плюс на таблетките е, че в тях съотношението на всеки един витамин е съобразено така, че да получите правилно своята оптимална доза.

 • Чрез ампули/инжекции

Последният метод, който е чрез инжекции или ампули, е също вариант да получавате своята дневна доза витамин В комплекс. Той обаче крие рискове от алергични реакции, защото когато приемът е директно венозен, тялото приема ударната доза като вредител и включва имунния си отговор без да има нужда от това.

Можете и е нужно да приемате витамин В-комплекс на ежедневна база, независимо под каква форма. Ако страдате от витаминен дефицит, допълнителният прием под формата на хранителна добавка или чрез инжекция/ампула може да продължи 2-3 месеца, но ако имате още по-сериозно заболяване, използването на повече витамини от група В може да се удължи. Консултацията за дневния препоръчителен прием спрямо вашите нужди – с или без витаминна недостатъчност или някакво заболяване, както и продължителността на терапията задължително трябва да се случи с вашия лекуващ лекар.

Защо е важно да не прекаляваме с дозата на витамин В-комплекс – противопоказания

Въпреки че са водоразтворими витамини и могат да бъдат разтворени в урината и изведени чрез нея от организма, тези от група В могат да причинят различни нарушения при предозиране, макар и не при всички.

 • Предозиране с витамин В1 се случва доста рядко, но най-често е разстроен стомах или алергична реакция – обриви и сърбежи по кожата. За да избегнете да се случи нещо подобно, може да приемате В1 с храна и да разделите дневната си доза на няколко по-малки.
 • Прекаляване с дозата на витамин В2 е малко по-неприятна. Може да получите алергична реакция, като подуване на лицето или езика, треска и затруднено дишане. Уведомете вашия лекар, ако това се случи.
 • Свръхприем на витамин В3 също рядко води до тежки последствия. И все пак са възможни нежелани реакции като замъглено зрение. Стомашно-чревни симптоми, като гадене, стомашни болки и повръщане, също не са изключени.
 • Приемане на повече витамин В5 от необходимото може да доведе до тежка диария, а предозиране с витамин В7 е досега не е документирано. За сметка на това с витамин В6 е възможно, но то също е изключително рядко явление, изразяващо се в мускулни болки и неврологични смущения.
 • Свръхприем на витамин В9, или фолиева киселина, е опасен. Може да развиете сериозни смущения в централната нервна система, които се изразяват в изтръпване на крайниците и болка в тях, двигателни нарушения и дори парализа.
 • Прекаляване с дозата на витамин В12 също се проявява само при някои души. Последиците могат да са от леки до умерено тежки – сърбеж, диария, поява на кръвни съсиреци и сериозна алергична реакция.

Витамините от група В са едни от най-важните химични съединения, които можем да приемаме по различни начини. Те са незаменими в усвояването на всички хранителни вещества, в работата на метаболизма, в създаването на нови клетки и в поддържането на здравословното състояние на човешкия организъм. Важно е както да не развиете дефицит, така и да не прекалявате с приема на витамин В-комплекс, за да протичат нормално естествените физиологични процеси, без да има никакви усложнения. В тази връзка е необходимо опитен специалист да изготви специално за вас терапия с витамините от група В.

© 2024 Всички права запазени.