Храните, които са най-богати на витамин B

Витамин B изписан със семена
4 четения
7 мин

Витамините са необходими за поддържането на добро здравословно състояние, а недостигът на някои от тях може да се отрази доста негативно на човешкото здраве. Витамините от група B имат важна роля за осъществяването на редица процеси в тялото. Те могат да бъдат намерени в животински или растителни източници, или да се приемат като комбинирана хранителна добавка.

В тази статия ще ви дадем повече информация за ползите от витамин B, както и за хранитe, богати на витамин B12, и други важни витамини от B-комплекс.

Какво представлява витамин B

Витамин B е съставен от осем витамина, които имат съществено значение за много телесни функции, като растеж и развитие. В състава на витамин B-комплекс влизат витамините B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12. В миналото се е смятало, че те са един и същи витамин, но в последствие става ясно, че химически са различни един от друг. Въпреки това всички тези витамини работят заедно, за да ни осигурят по-силна и здрава имунна система. Осемте витамина са необходими за почти всеки процес в човешкото тяло. Те помагат за превръщането на храната в енергия и влияят на здравето на нервната система, органите, метаболизма, мускулите, косата и кожата.

Ползи от приема на витамин B

Витамин B-комплекс е от изключително важно значение за хора, които страдат от косопад, пърхот, суха и лющеща се кожа и чупливи нокти. Той оказва противостресов ефект и се препоръчва на всички хора, като е особено важен също и за активните спортисти. В комплекс B влизат много ценни за здравето витамини. Ето и някои от най-важните ползи на различните витамини от група B:

  • Подобряват функцията на нервната система – Витамин B12 е свързан с нервната регенерация и прочистването на реактивните видове кислород. Има антиапоптотичен и антинекротичен ефект върху мозъчните неврони. B12 е отговорен за подобряването на функцията на нервните клетки и тяхното развитие.
  • Подобряват сърдечното здраве – Фолиевата киселина и B12 притежават свойствата да лекуват сърдечно-съдови заболявания.
  • Подпомагат здравето на мозъка – Витамините от група B влияят на централната нервна система и по-специално витамини B6, B9 и B12. Установено е, че хората, които страдат от деменция, имат по-ниски серумни нива на витамини от B-комплекс.
  • Влияят положително при хора, страдащи от анемия – Витамин B12 има водеща роля за производството на червени кръвни клетки, които от своя страна се грижат за правилното пренасяне на кислород до всички части на тялото. Затова и недостигът му причинява анемия, която се характеризира с липса на достатъчно здрави червени кръвни клетки.
  • Подобряват зрението – В проучване при деца е установено, че приемът на добавки с витамини от B-комплекс е подобрил зрителната им острота. В друго проучване се установява, че B12 оказва най-значително влияние върху подобряването на зрението.
  • Подпомагат по-доброто протичане на бременността – Фолиевата киселина или B9 е сред най-важните витамини, които трябва да се приемат по време на бременност. Известно е, че хранителното вещество предотвратява появата на вродени дефекти при кърмачета. Според СЗО витамин B6 също играе много важна роля по време на бременност, тъй като предотвратява прееклампсия и преждевременно раждане.

Как да си набавим витамин B

Витамините от група B са водоразтворими и не се синтезират по ествен начин в човешкото тяло. За това е необходимо набавянето им чрез храната или под формата на хранителни добавки. Много хора избират да си набавят витамини от група B чрез воденето на разнообразна и здравословна диета, докато други се възползват от прием на добавки, които са комплексни и съдържат или всичките осем, или избират такива, които са комбинация само от няколко витамина B. Хранителните добавки са налични във всяка дрогерия, а за ваше още по-голямо улеснение може да ги откриете също и в нашата онлайн аптека. Ние, от Jamieson, ви гарантираме 100% гарантиран произход и хранителни добавки без оцветители, консерванти и овкусители.

В кои храни можем да открием витамин B

Винаги най-добрият вариант е витамините и минералите да се приемат чрез храната с разнообразно меню, включващо храни от животински и растителен произход от екологично чисти райони. Добре е да се знае, че при продължителна топлинна обработка храната може да изгуби по-голямата част от съдържанието на витамини от група B. А ето и кои са храните, най-богати на витамин B:

Яйца

Яйцата, освен че са безспорен източник на белтъчини, съдържат в себе си и голям процент от витамините от група B, най-много B7 (биотин). Биотинът се съдържа както в жълтъка, така и в белтъка, и за да се усвои максимално количество от него е добре да изядете и двете. Необходимо е яйцата да са добре сварени, тъй като суровото яйце съдържа протеин, наречен авидин, който пречи на абсорбцията на биотина.

Мляко

Млякото е особено богато на рибофлавин, познат още като B2. Рибофлавинът помага на тялото да използва енергията от храната и да поддържа нервната система здрава. Кравето мляко е наистина добър източник на рибофлавин. В една чаша мляко, освен голямо количество витамин B2, се съдържа и B12, B1 и B5. Човешкото тяло абсорбира доста добре B2 от млякото, което е и причина повечето хора да си набавят необходимите количества именно от млечните продукти.

Месо

Пилешкото месо е особено добър източник на ниацин или пиридоксин. В тъмното месо на пилето се съдържа по-малко количество B3 и B6, но за сметка на това има по-високи нива на витамини B2 и B5, докато при бялото месо е точно обратното. В телешкото месо се съдържат шест от всичките осем витамина, като е особено богато на B3. В него се съдържа също и повече от четвърт от препоръчителния дневен прием на B12.

Субпродукти

Субпродуктите, като телешки черен дроб, са източник на редица витамини от група B и то в доста големи количества. Парче телешки дроб, около 100 грама, съдържа много високо количество B2, B3, B5, B6 и се нарежда на първо място сред храните, богати на витамин B12.

Риба

Рибата, и най-вече сьомгата, е един от най-добрите източници на витамини от група B. Сьомгата е мазна риба с розово месо, като една порция от нея осигурява около половината от необходимата дневна доза B3 и B6. Освен това тя е много добър източник на витамин B12, а също и на B1, B2 и B5.

Спанак

Зелените листни растения, като спанака, са добър източник на фолиева киселина (B9). При термична обработка е възможно да се изгуби част от витамина, затова лекото попарване е много по-добър вариант от варенето.

Ядки

Всички ядки съдържат витамин B, но най-големи количества от него има в бадемите. Като цяло, семената и ядките са полезни за хората, които се борят с недостиг на подобни вещества.

Хранителни дрожди

Хранителните дрожди, познати още като бирена мая, са вид деактивирани дрожди, които се продават под формата на жълти люспи. Те са продукт, който съдържа витамини B1, B3 и B6, а понякога са подсилени и с B12, който попринци се съдържа в животинските продукти.

Обогатени зърнени храни

Зърнените продукти са храни, богати на витамин B12. Опциите включват пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, пълнозърнест ечемик, мюсли, овесени ядки, просо и всички други видове пълнозърнести храни. Консумацията им е удачна също така за вегетарианци и вегани.

Фасул и други бобови растения

Фасулът, както и други бобови растения, като нахут, фасул и соя, са добър растителен източник на витамин B9, познат на всички като фолиева киселина. Достатъчното количество фолиева киселина помага за образуването на здрави червени кръвни клетки.

Плодове и зеленчуци

Зелените зеленчуци заедно с някои плодове, са богати на биотин, витамин B5 и пантотенова киселина. Богатите храни на витамин B2 включват броколи, брюкселско зеле и гъби. Цитрусовите плодове като портокали и грейпфрут съдържат значителни количества фолиева киселина. Морковите пък имат високи нива на витамин B6.

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семена са една от храните, съдържащи най-високи нива на витамин B5, наричан още пантотенова киселина. Слънчогледовите семена могат да бъдат добавяни към салати, кисело мляко или в най-различни видове печива.

Надяваме се, че тази статия ви е дала по-подробна и изчерпателна информация по темата кои храни са с най-богато съдържание на витамини B. Едно от най-важните неща за набавянето на достатъчно количества от всичките му форми в организма е балансираното хранене. За целта е препоръчително да се консумират натурални храни без много термична обработка. Недостигът на витамин B не е за подценяване, защото е предпоставка за много сериозни последици за човешкото тяло. Бъдете внимателни и гледайте отговорно на грижата за вашето здраве!

© 2024 Всички права запазени.