Ползи от Витамин B-комплекс, B2, B6

Храни богати на витамин B
5 четения
10 мин

Всеизвестен факт е, че приемът на витамини е жизненоважен за поддържането и подобряването на здравословното състояние. Витамините от група B са едни от най-важните витамини за правилното функциониране на човешкия организъм, а техният недостиг може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Повечето витамини от B-комплекса обаче не се задържат в тялото и това, от своя страна, налага въвеждането на допълнителни техни източници към дневното меню и редовен прием – чрез храната или под формата на хранителни добавки.

Останете с нас до края на статията, за да разберете какви са ползите на витамини B-комплекс, какво представляват, за какво помагат, до какво може да доведе липсата им, както и съществуват ли странични ефекти от техния прием!

Какво представлява витамин B-комплекс

Витамин B-комплекс се състои от 8 витамина, които са от изключително важно значение за множество функции на организма. Всеки от тях има различна структура и изпълнява отделни функции в човешкото тяло. Витамините могат да бъдат открити както в продукти с животински, така и в такива с растителен произход, като не се синтезират от тялото, поради което е жизненоважно да си набавяте достатъчно количество от тях. Най-често обаче се приемат под формата на хранителна добавка.

Ето и кои са витамините, от които се състои B-комплексът:

 • Витамин B1 – тиамин;
 • Витамин B2 – рибофлавин;
 • Витамин B3 – ниацин;
 • Витамин B5 – пантотенова киселина;
 • Витамин B6 – пиридоксин;
 • Витамин B7 – биотин;
 • Витамин B9 – фолиева киселина;
 • Витамин B12 – цианкобаламин.

Тяхното съотношение в хранителните добавки с витамин B-комплекс е оптимално изчислено, а повечето от продуктите са създадени така, че да задържат водноразтворимите витамини по-дълго време в тялото.

Ползи за организма от приема на витамин B комплекс

Ползите на витамин B-комплекс са свързани с факта, че той участва във всяка функция на човешкото тяло – от превенция на редица проблеми до поддържане на здравето на косата, кожата и ноктите! Набавяйки си необходимото количество витамини от групата B, може да подобрите дори настроението и когнитивните си функции!

Витамините от група B изпълняват множество функции в човешкия организъм, а липсата им води до сериозни последствия за здравето. Затова и е изключително важно да си набавяте всеки един от тях. Витамин B-комплекс е необходим за:

 • Правилното формиране на всяка клетка в тялото;
 • Разграждането на мазнините и протеините;
 • Поддържането на мускулния тонус на стомаха и чревния тракт;
 • Разграждането на въглехидратите в глюкоза;
 • Подобрение състоянието на кожа, нокти и коса;
 • Поддържане здравето на черния дроб.

Тези витамини са от изключителна важност за правилния растеж и развитие на човешкия организъм, поради което техният редовен прием не бива да бъде забравян.

Останете с нас до края на статията, за да разберете още за ползите от приема на витамин В-комплекс! А ето и част от тях:

Подобрява функцията на нервната система

Установено е, че витамините от B-комплекс влияят на централната нервна система. Витамин B12 е свързан с нервната регенерация и почистването на реактивните видове кислород. Той може да подейства благоприятно върху мозъчните неврони и да предотврати преждевременната смърт на клетките.

Помага при депресия

Според редица изследвания храненето с рафинирани храни лишава организма от ценните витамини от група В. Това от своя страна много често става причина за депресия, отчаяние, чувство за липса на контрол върху емоциите и тялото и дори загуба на паметта. Всички витамини от B-комплекс присъстват в лечението на тревожност и депресия. В много случаи терапията с витамини от група B е достатъчно ефективна и показва високи резултати без прием на антидепресанти.

Помага при нарушено храносмилане и гастрит

Много често при хора, които страдат от такива оплаквания, се установява нарушена абсорбция на витамин B12. От своя страна, това означава, че приемът на витамини от B-комплекс е необходим за коригиране на този недостиг.

Подпомага по-доброто протичане на бременността

Приемът на витамини при бременност от група B е много важен. Фолиевата киселина, или витамин B9, е сред най-важните витамини от групата, който е задължително да се приема през този период. Тези жизненоважни елементи предотвратяват появата на вродени дефекти при новородените, както и преждевременното раждане.

Ползи за организма от приема на витамин B2

За витамин B2, познат още под наименованието “рибофлавин”, не се говори много често, тъй като недостигът му в човешкия организъм е рядко срещан проблем. Въпреки това е важно да се отбележи, че той е един от най-важните витамини от B-комплекс. Организмът се нуждае от него, тъй като витамин B2 помага и участва в много различни и важни процеси на тялото, сред които са синтезът на хемоглобин, подпомага растежа и зрението, както и помага на организма да се възстанови след стрес и тежки тренировки.

Забързва метаболизма

Всички основни хранителни вещества, които осигурявате на тялото, като въглехидрати, протеини и мазнини, се нуждаят от помощта на витамин B2 за тяхното правилно разграждане и усвояване от организма. Витаминът има ключова роля в извличането на енергия от храната, която да задвижва процесите в тялото. Разберете няколко ефективни начина, как да забързате метаболизма си в тази статия.

Защитава нервната система

Подобно на другите витамини от група B, витамин B2 също играе важна роля за успокояването и предпазването на нервната система. Той помага за лечение и профилактика на редица нарушения в нейното състояние, включително болест на Алцхаймер, множествена склероза, тревожност и др.

Предотвратява появата на анемия

Витамин B2 е нужен за синтеза на червени кръвни клетки, които пренасят кислорода в тялото. Също така, вече знаете, че този важен елемент играе ключова роля в абсорбцията на желязо, което означава, че ниските нива на B2 могат да понижат нивата на желязо в организма и това да доведе до развитието на анемия.

Поддържа кожата здрава

Ролята на витамин B2 за поддържането на здрава и сияйна кожа си проличава най-ясно при наличието на заболяването пелагра. То представлява състояние, което е причинено от силния дефицит на витамини от В-комплекс и се изразява в дерматит и кожни обриви, но може да доведе дори до деменция. В действителност B2 е познат и под името “антипелагра”, поради мощните си антиоксидантни свойства. Той участва в поддържането на хидратацията на кожата, която я предпазва от появата на екземи или дерматит.

Ползи за организма от приема на витамин B6

Заедно с други витамини от B-комплекс, витамин B6 помага за нормалната работа на организма при превръщането на храната в енергия. Той участва в преработването на въглехидратите и работи с различни ензими за разграждането на веществата, например от протеини до аминокиселини. Витаминът е основен елемент за образуването на мускулни влакна. Други предимства, които консумацията на витамин В6 крие за човешкия организъм, са следните:

 • Помага за здравето на сърцето – Витамин В6, наричан още пиридоксин, е отговорен за образуването на хормона на щастието – серотонин, както и на множество ензими. Витамин В6, заедно с витамините В9 и B12, помагат за нaмaлявaнe нивaтa нa хoмoциcтeин, завишените количества на който, водят до риск oт cърдeчнocъдoви зaбoлявaния, инфaркт, инcулт и aтeрocклeрoзa (заболяване, при кoeтo се нaтрупвa плaкa в aртeриитe и те могат да се запушат).
 • Лекува гърчове при новородени – Деца, които са диагностицирани с рядкото заболяване пиридоксин(B6) зависима епилепсия, е необходимо да приемат между 15mg и 500mg витамини B6 на ден, и то за цял живот, който да помогне за контролиране и облекчаване на симптомите;
 • Поддържа имунната система – Доказано е, че витамин B6 подобрява имунния отговор при критично болни пациенти;
 • Контролира хормоналния баланс – Липсата на витамина може да повлияе на образуването на хормони, но да не балансира тяхното ниво, което в крайна сметка да доведе до емоционални смущения. Това е и причината той да бъде необходим за регулирането на подобни хормони;
 • Помага при редица сърдечни заболявания – Витамин B6 помага за контролирането на нивото на мазнините, които се отлагат в сърдечно-съдовата система;
 • Приемът на витамин В6 също може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.

Дефицит на витамин B

Тъй като витамините не се синтезират от човешкия организъм, те трябва да бъдат набавени. Трудна, но не невъзможна задача, е да осигурите на организма си необходимото количество витамини от група B чрез храната. Когато не приемате B-комплекс на таблетки, в които количеството на витамините е лабораторно изчислено, съществува възможност да страдате от дефицит на тези вещества, без дори да подозирате за което. Следните симптоми могат да сигнализират, че в организма ви няма достатъчно количество витамини от групата B:

 • Суха и напукана кожа;
 • Подут език;
 • Крампи;
 • Обриви;
 • Умора и слабост;
 • Раздразнителност.

По-подробна информация относно това до какви последици води липсата на витамин B-комплекс, ще откриете в тази статия.

Как да си набавите витамин B-комплекс

Витамините от група В са водоразтворими и не се задържат в тялото. Поради тази причина е необходимо да си ги набавяте допълнително. Това може да се случи по два начина:

Чрез храната

Много хора си набавят витамин B-комплекс чрез разнообразна, балансирана и най-важното – здравословна диета. Витамините от тази група се съдържат в повечето продукти от животински и растителен произход. Важно е да знаете, че термичната обработка води до намаляването или пълното изгубване на ефекта и качествата от приема на важните за организма елементи. Повече информация за това кои храни са най-богати на витамините от групата B, ще намерите в тази статия.

Под формата на хранителна добавка

Освен чрез храната, B-комплекс може да се набави и като добавка. Хранителните добавки могат да бъдат комплексни, да съдържат всички видове витамини от групата или да комбинират само някои от тях. Те са налични във всяка аптека, а за по-лесно пазаруване, може да ги откриете и в нашия онлайн магазин. Ние, от Jamieson, ви гарантираме хранителни добавки със 100% доказан произход и качество!

Препоръчителен дневен прием на витамин B-комплекс

За да се възползвате максимално от всички ползи, които приемът на витамините от група B може да донесе на вашия организъм, е добре да спазвате препоръчителния дневен прием. За всеки един от витамините той възлиза на следното количество:

 • B1 – Тиамин: 1.1-1.2 mg на ден;
 • B2 – Рибофлавин: 1.1-1.3 mg на ден (веганите и вегетарианците имат повече нужда от този витамин);
 • B3 – Ниацин: 14-16 mg на ден;
 • B5 – Пантотенична киселина: 5 mg на ден;
 • B6 – Пиродоксин: 1.2-1.3 mg на ден (при възраст над 50 г. се увеличава на 1.5-1.7 mg);
 • B7 – Биотин: 30 mg на ден;
 • B9 – Фолат: 400 mg на ден за възрастни, като за бременни се препоръчват 600 mg, но не повече от 1000 mg;
 • B12 – Цианкобаламин: 2.4 mg на ден.

Като се има предвид, че част от необходимото количество се набавя чрез храната, не бива да прекалявате с добавките. Повече информация за това как се приемат витамините от група B, ще намерите в тази статия.

Странични ефекти от приема на витамин B-комплекс

Приемът на витамини от B-комплекс може да доведе до странични ефекти, сред които са зачервяване на кожата, обрив и сърбеж, отоци, поява на топли вълни и др. При предозиране обаче тези симптоми могат да бъдат по-сериозни – безсъние, главоболие, страх, неестествена възбуда, дори гърч. При продължителен прием на по-голямо от необходимото количество витамин В-комплекс, е възможно да се появят отклонения във функционирането на черния дроб и затруднения в областта на сърдечната дейност.

Витамин В-комплекс под формата на хранителна добавка от Jamieson

Ако чувствате, че не приемате необходимото количество витамини от групата B чрез храната, то е добре да включите и хранителна добавка B-комплекс към дневното си меню. По този начин ще бъдете сигурни, че не лишавате тялото си от жизненоважните функции на веществата. За да бъде ефектът от приема възможно най-добър, е добре да заложите на висококачествена хранителна добавка с гарантиран произход, каквато е и витамин В-комплекс на канадския лидер в производството на добавки – Jamieson! Продуктите, които ще откриете на нашия сайт, са на достъпна за българския пазар цена и са създадени специално, за да ви помогнат да поддържате добро здраве по естествен път! Предлаганите от нас витамин В-комплекс, обогатен с витамин C, както и витамин B12, ще подпомогнат цялостното и правилно функциониране на вашия организъм. Убедете се сами още сега в качеството на продуктите на канадския лидер в областта – Jamieson, чрез директна поръчка от нашия сайт!

Надяваме се, че статията ви е дала необходимата информация за ползите на витамин B-комплекс, както и в частност за витамините B2 и B6. Всички те играят много важна роля за правилното протичане на функциите в човешкото тяло. Въпреки че предозирането с витамини от тази група е почти невъзможно, е препоръчително да не се надвишава препоръчителният дневен прием, в противен случай е възможно да се появят много неприятни странични ефекти. За ваше улеснение се доверете на висококачествена хранителна добавка с витамин В-комплекс, защото там количеството от всеки витамин, както и дозировката, са идеално изчислени!

© 2024 Всички права запазени.