Дефицит на витамин D: Причини, симптоми и последствия

Причини, симптоми и последствия от липса на витамин D
5 четения
7 мин

Витамин D е изключително важен витамин, чийто дефицит може ясно да се усети в човешкия организъм. За да се радвате на добро здраве, всички витамини в тялото ви, в това число и витамин D, трябва да бъдат в здравословните норми. Понякога обаче поради действието на редица фактори, се получава така, че организмът ви не може и не успява да си набави необходимото количество витамин D. Това би могло да се окаже сериозен проблем, който да повлияе не само на качеството ви на живот, но и на здравето ви като цяло.

Ето защо е добре да знаете до какво води липсата на витамин D, какви симптоми съпътстват това състояние, а също и какви са причините и последствията от дефицита му в организма. Информация за всичко това ще откриете в следващите редове. Затова, ако темата ви вълнува или ви засяга пряко, не спирайте да четете!

Какво причинява дефицит на витамин D

Преди да започнем с подробната информация за липса на витамин D, е хубаво да се запознаем с това какво точно представлява той. Без да изпадаме в подробности, само ще ви кажем, че слънчевият витамин, както го наричат, е мастноразтворим витамин, чиято най-популярна функция е изграждането и поддържането на здрава костна структура в тялото. Освен това той участва в укрепването на клетките и имунната система.

Бележка: Тук може да откриете обстойна статия за това какво е витамин D, за какво помага, кога и от кого може да се приема и още много полезна и интересна информация

А сега да пристъпим към…

Липса на витамин D и причини и фактори, които водят до това състояние – с това ще започнем същината на нашата тема. Истината е, че дефицитът на витамин D е изключително често срещан проблем сред голяма част не само от българското, но и от световното население. Много от хората, страдащи от липса на витамин D, дори не подозират за това и живеят заедно със симптомите си години наред преди да се обърнат към специалист. Ето защо е важно да се запознаете както с причините, така и със симптомите, които могат да ви подскажат, че нещо с нивата на витамин D в кръвта ви не е наред.

Неправилен хранителен режим

Липсата на редовно, балансирано и разнообразно хранене се нарежда сред първите причини, които могат да доведат до липса на витамин D, и въобще на всички други витамини, минерали и микроелементи. Следвайки тази логика, можем да кажем, че хората, които спазват определени режими на хранене – вегетариански или вегански – също могат да страдат от недостиг на витамин D. Тази хранителна диета би могла да ограничи приема на определени групи храни, което от своя страна да доведе не само до липса на витамин D, но и на дефицит на витамин B12, калций и магнезий. Затова е важно, ако диетата ви е ориентирана към този тип хранене, да си набавяте тези хранителни вещества под формата на добавки.

vitamin-d-nadnormeno-teglo


Автоимунни заболявания

Съществува тенденция хората с автоимунни заболявания да усвояват витамините по трудно, което обяснимо би довело до дефицит на витамин D. Проучванията показват, че недостиг се среща и при хора с хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Бъбречни заболявания

Проблемни състояния на бъбреците също могат да се окажат решаващи за липса на витамин D. Благодарение на този важен орган, витамин D се преобразува до най-активната си форма – калциферол. При хората с бъбречни заболявания, това преобразуване е невъзможно или силно нарушено.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло също може да доведе до недостиг на слънчевия витамин. Витаминът се извлича от мастните клетки в организма, но при хора със затлъстяване и наднормено тегло, това извличане е силно нарушено. Хора с индекс на телесната маса (ИТМ) по-голям от 30, трябва да бъдат изключително внимателни и редовно да си правят изследвания за проверка на нивата на витамин D.

Лениви черва, неустановени алергии към храни и въобще всякакви проблеми с храносмилателната система водят до значително по-трудното усвояване на витамин D.

Недостиг на слънчева енергия

Разбира се, на последно място, но не по важност, ще споменем и недостатъчното излагане на слънчева светлина. Неслучайно популярното наименование на витамин D е „слънчевият витамин“. Когато тялото е изложено на слънчева светлина, то започва да произвежда и съхранява витамин D. Ето защо много хора, работещи в затворени пространства, без пряка слънчева светлина, страдат от дефицит на витамин D. Повече информация защо се нуждаем от витамин D и през летните месеци в тази статия на Jamieson.

lipsa-vitamin-d-depresia

Тежък дефицит на витамин D

Макар че при много хора дефицитът протича скрито, без особено изявени клинични прояви, то при други, той прераства в сериозни симптоматики. При възрастни хора тежкият дефицит може да се разпознае и заради силни болки по надкостницата, установими при натиск от медицинско лице. Липса на витамин D при деца се разпознава най-вече по изкривяването на краката.

Когато стане дума за липса на витамин D при бебета, е редно да споменем, че той се среща основно при родени в есенно-зимния сезон, които в първите месеци след раждането прекарват голяма част от времето си у дома. Прекаленото обличане с всякакви дрехи при новородени бебета също може да доведе до такъв проблем. Съществуват и изследвания, които показват, че изкуствено хранените бебета по-често имат изкривяване на краката (рахит).

  Какви са симптомите на липса на витамин D

  Продължаваме с нещо, което винаги е налице, когато има липса на витамин D – симптоми и реакции на организма. За по-голямо улеснение сме разделили симптомите при възрастни и при деца и бебета.

  Липса на витамин D при възрастни

  Липсата на витамин D при възрастни винаги се разпознава по следните симптоми:

  • Болки в косите – един от най-често срещаните симптоми. Различни проучвания показват, че има установена връзка между недостига на витамин D и болката в гърба и кръста;
  • Намаляване на костната плътност;
  • Хронична умора;
  • Депресивни мисли и състояния;
  • Косопад;
  • Болки в мускулите;
  • Нисък имунитет и склонност към инфекции.

  Липса на витамин D при деца и бебета

  Липсата на витамин D при бебета се разпознава по следните симптоми:

  • Обилно изпотяване;
  • Раздразнителност;
  • Мускулна слабост;
  • Болки в костите;
  • Изкривяване в долните крайници или т.нар. рахит.
  vitamin-d-razdraznenie-detsa

  Какви последствия може да има от дефицит на витамин D

  Предстои да ви разкажем до какво води липсата на витамин D. Както вече споменахме, дефицитът на този витамин може да окаже сериозно влияние върху качеството на живота ви, като допринесе за появата на редица проблемни състояния, с които сега ще ви запознаем.

  Световъртеж при липса на витамин D

  Когато става въпрос за липса на витамин D, световъртеж и главоболие са едни от най-често срещаните последици. Защо? Недостигът на витамин D в кръвта може да бъде свързан с повишаване нивата на кръвното налягане. Това от своя страна може да доведе до силно главоболие и световъртеж, които могат да попречат на нормалното функциониране. В такива ситуации е необходима задължителна консултация с медицинско лице, което да установи причините и да направи изследване за нивата на витамин D в организма.

  Косопад при липса на витамин D

  Липса на витамин D и косопад – може би на пръв поглед двете неща нямат нищо общо, но на практика много често дефицитът на този витамин в кръвта може да доведе до косопад. Ниските нива могат да провокират появата на алопеция ареата. Това е автоимунно заболяване, при което на определени места косата окапва, оставяйки плешиви петна. Истината е, че витамин D спомага за растежа на здрави космени фоликули, затова е добре, ако страдате от косопад, да се изследвате.

  defitsit-vitamin-d-kosopad

  Проблеми с очите

  Страдате от зачервяване, дразнене или сухота в очите? Причината може да се крие в ниските нива на витамин D. Съществува връзка между липса на витамин D и очите. Симптомите се обострят с напредването на деня и могат да варират от болезнено усещане за „пясък в очите“, зачервяване и парене до поява на „звездички“ пред очите или дори временно замъгляване на зрението, което се подобрява с увеличаване на мигането.

  Депресия

  Липсата на витамин D и депресия и унило настроение е друга потвърдена връзка. Разбира се, имайте предвид, че дефицитът на витамин D не е единствената предпоставка за възникване на депресия. Депресията е сложен психологически феномен, зад чиято поява могат да се крият редица причини. Изследвания показват, че съществува връзка между липсата на витамин D и депресия, но тя не е причинно-следствена. Това означава, че не е потвърдено, че депресията води до дефицит на витамин D, а също и че недостигът на витамин D води до депресия. Въпреки това се отчитат положителни данни за облекчаване на симптомите на депресия при хора, приемащи витамин D като добавка. Имайте предвид, че при нормални нива на витамина в кръвта, такъв ефект на облекчаване на симптомите не се отчита.

  Липса на витамин D при бременност

  За съжаление, липса на витамин D при бременност е често срещано явление. Симптомите тук са подобни на тези при липса на витамин D при деца и възрастни – обилно потене, умора, раздразнителност, депресивни мисли, мускулна слабост, болки в костите и прочее.

  Нека обърнем по-специално внимание на въпроса защо е важно да следите нивата на този витамин в организма си, особено през бременността. Дефицитът при майката може да окаже влияние както върху нейното здраве, така и върху това на детето. От слаба и крехка костна структура, която може да доведе до рахит, до неправилно развитие на респираторния тракт на бебето, което е предпоставка за появата на астма. Освен това детето може да се роди с по-нисък вроден имунитет, което предполага по-честото разболяване и повишава риска от развитие на автоимунни реакции. Появата на атопичен дерматит при пеленачетата също може да бъде следствие от недостатъчното количество витамин D у майката през бременността. Консултирайте се с вашия завеждащ лекар, който да прецени необходимо ли е да приемате капки или хранителни добавки с витамин D по време на бременност.

  vitamin-d-nedostig-bremennost


  Как да възстановим нормалните нива на витамин D

  Да направим кратко обобщение през какво минахме до този момент: липса на витамин D – симптоми, причини и последици. А сега е ред да преминем и на също толкова важна тема – липса на витамин D и лечение. Има няколко начина да си възвърнете нормалните нива на витамин D.

  • Първият, много популярен такъв, е да прекарвате повече време на слънце. Доколко обаче този метод ще се окаже ефективен, е въпрос на това какви са нивата на витамина в кръвта ви.
  • Балансираната и разнообразна диета също е ключова за възвръщането на нормалните нива на слънчевия витамин в организма. А ако се чудите кои храни са най-подходящи за прием в тези ситуации, то можете да обърнете внимание на статията ни за “Топ 10 храни, богати на витамин D”.
  • Понякога обаче може да се наложи допълнителен прием на хранителни добавки или капки, които да ви помогнат в борбата срещу липсата на витамин D.

  Бележка: Тук може да откриете още информация за това кога, колко и как се приема витамин D

  vitamin-d-gel-capsules-and-natural-sources-of-vita-UEHPZ85

  Хранителна добавка витамин D от Jamieson

  Когато се наложи да си набавите витамин D с помощта на хранителни добавки, трябва да сте изключително внимателни в избора си на производител, на когото да се доверите. На пазара съществуват неодобрени и нерегламентирани алтернативи, които по-скоро могат да ви навредят, отколкото да ви помогнат. В нашия онлайн магазин можете да откриете както витамин D на таблетки, така и капки с витамин D с гарантиран произход и качество. Натуралните ни продукти са безопасни за употреба, но все пак е добре предварително да се консултирайте със специалист и винаги да спазвате препоръчителната дневна доза.

  В тази статия разгледахме липса на витамин D – мнения, съвети, симптоми, причини и лечение. Благодарим ви, ако сте стигнали с нас до края. Надяваме се, че информацията ви е била полезна и сме ви помогнали да разберете защо е важно да следите границите на витамина в кръвта си. За още важни интересни факти и съвети, можете да посетите блога ни.

  © 2024 Всички права запазени.