Витамин D при деца и бебета – По колко, кога и защо?

Набавяне на витамин D с храната
5 четения
8 мин

“Слънчевият витамин” получава името си благодарение на факта, че слънцето е най-големият извор на витамин D. Затова дългото и топло лято е най-благоприятният период за естественото снабдяване на организма с него. Витамин D играе важна роля за имунната система и правилното развитие на децата. Той се образува в кожата чрез излагане на ултравиолетова светлина (слънчева светлина) или се набавя чрез храна и други добавки. Определя се като хормон, тъй като се произвежда в части от тялото, които регулират и други процеси и функции. Недостатъчното количество витамин D при деца и бебета е здравен проблем, който може да прояви своите последици в бъдеще.

В тази статия ще ви разкажем повече за това защо витамин D е толкова важен за здравето на децата, кога и как се приема той, какви рискове крие липсата му в детския организъм и може ли да навреди, ако се предозира с него.

Какво представлява витамин D

Витамин D е сред основните хранителни вещества, които поддържат човешкото здраве. Той е вид мастноразтворимо съединение, което е съставено от витамин D1, D2 и D3. Въпреки името си, той е стероиден хормон, който влияе на над 2000 гена в човешкия организъм. В естествен вид може да се открие в много малко продукти. Съдържа биологични вещества, които се наричат калцифероли.

Един от най-важните гени, които витамин D регулира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронични възпаления. Други известни ползи от приема му от деца и бебета са поддържане на костите и зъбите здрави. Витамин D се смята и за превантивно средство за автоимунни заболявания, като аутизъм, сърдечносъдови заболявания, хронични болки и още. Прието е, че човешкото тяло може да възпроизведе между 10.000 и 25.000 IE витамин D дневно при излагане на слънчева светлина за няколко часа, в зависимост от интензитета на слънцето, сезона и типа кожа.

Защо витамин D е важен за детското здраве

Слънчевият витамин е необходим за правилното развитие на детските кости и за тяхната здравина и сила. Той служи за предотвратяване на появата на болестта рахит, която е състояние на омекване на костите, което може да се появи при подрастващите деца. Болестта предизвиква най-големи увреждания на долните крайници, които се изкривяват странично. Ето защо от изключителна важност е да се следи за нивата на витамин D в детския организъм. Дефицитът му може да има наистина тежки последици.

Според изследване на американски учени, недостигът на витамин D може да доведе и до психически отклонения в развитието на децата. Основната причина за проява на недостиг на витамина е недостатъчното излагане на слънце, недостатъчен прием с храната, която консумира детето, както и нездравословното хранене и неправилният начин на живот на майката по време на бременността. Прочетете повече за витамин Д по време на бременност в тази статия.

Кога се приема витамин D от деца и бебета

Недостатъчност на витамин D най-често се наблюдава при малките деца заради растежа и тяхното развитие, особено при подрастващи до 3 годишна възраст. Липсата на витамин D може да има сериозни последствия за детското здраве.

Много проучвания показват, че близо 40% от децата страдат от дефицит на витамин D, който е причинен или от неправилно и кратко излагане на децата на слънце, или от недостиг на витамина в дневното детско меню. Дефицитът на витамин D при деца и бебета пречи на абсорбцията на калций и фосфор, което води до нарушена минерализация на костите, загуба на костна маса и нарушение на детския растеж.

Обикновено недостигът на витамина и при кърмачета, и при малки деца може да остане незабелязан дълго време, тъй като не е съпроводен от ясни симптоми. В ранна детска възраст най-често се проявява с криви крачета, забавяне в прохождането и други симптоми, които лесно могат да бъдат пропуснати от родителите. Ако обаче недостигът на витамин D при деца и бебета не се овладее навреме, в по-късна възраст може да се появи болка в костите или дори деформация на крайниците.

Как да набавя достатъчно витамин D на детето си

Нужното количество витамин D за едно дете може да се набави по различни начини. Най-препоръчваният за тази цел си остава излагането на слънце, макар и това не винаги да е възможно. Хубаво е да се знае, че за децата здравословното време за излагане на слънце е доста по-различно, отколкото при възрастните.

Други начини за набавяне на витамин D при деца и бебета са чрез храната или чрез добавки, като при добавките специалистите препоръчват да не се прилага самоинициативно приемане.


Слънчева светлина

Слънчевата светлина е най-естественият източник на витамин D за деца и бебета. Организмът си набавя около 90% от нужното количество чрез слънчевата светлина. Поради определени причини и невъзможността децата да са изложени продължително време на слънце, този метод не е най-оптимален, но си остава сред най-препоръчителните източници от всички.

Прочетете повече за витамин D и неговата роля през лятото в тази статия на Jamieson.

Храна

Естественият прием на слънчевия витамин чрез храната обикновено е доста нисък – около 10%. Причината за това е, че много малко храни съдържат богато количество витамин D. Някои от тези храни са: риба, яйца, гъби. Повече информация може да откриете в статията на Jamieson за топ 10 храни, богати на витамин D.

Хранителни добавки за деца с витамин D

Хранителните добавки също са лесен и доста ефективен начин за набавяне на витамин D при деца и бебета. При кърмачета и бебета необходимото количество може да се приема като добавка под формата на капки, а при по-големите деца съществуват и добавки като дъвчащи бонбони, таблетки, спрей и други.

Как се приема витамин D от деца и бебета

Витамин D е единственият витамин, който тялото може да произвежда самостоятелно. За да се случи това, е достатъчно децата да са изложени на слънчева светлина достатъчно дълго време. Това обаче е много трудна задача през зимните месеци. Ето защо децата, кърмачетата, както и бебетата, които се хранят с адаптирано мляко, получават профилактично витамин D под формата на добавка. Всичко това, разбира се, трябва да бъде консултирано с медицинско лице, тъй като нивата на витамин D в организма на всяко дете са строго индивидуални.

Дневна дозировка витамин D за бебета

Препоръчителният дневен прием на витамин D за новородени и бебета е 400 IU. Бебетата, които са родени преждевременно, е възможно да се нуждаят от два пъти повече, но е задължително дозата да се определи от педиатър, тъй като такива случаи са много специфични.

  • За бебета, които получават кърма – в кърмата не се съдържа всичкото необходимо количество витамин D, от което се нуждае бебето и поради тази причина кърмачетата се нуждаят от допълнителен източник, който може да бъде под формата на капки.
  • За бебета на адаптирано мляко – количеството зависи от възрастта на вашето бебе. Проверете дали стандартната формула на ден адаптирано мляко съдържа препоръчителната доза витамин. Консултирайте се с вашия педиатър, за да сте сигурни, че детето приема необходимото количество.

Дневна дозировка витамин D за деца

За деца от 1 до 14 години препоръчителният дневен прием на витамин D е 600 IU. При по-големите деца той може да се приема под формата на дъвки, таблетки или капки.

  • За деца, които са започнали да приемат твърда храна – Уверете се, че дневното меню на вашето дете включва храни, съдържащи витамин D. Някои примери за такива храни са: риба, яйца, прясно и кисело краве мляко и други.

Може ли да се предозира с витамин D

Предозирането с витамин D по естествен начин е невъзможно, тъй като организмът адаптира синтеза на витамина към по-дълготрайното излагане на слънчева светлина. Същото важи и за предозирането от хранителни източници. Единствено приемът на високодозирани препарати на витамин D може да доведе до повишено ниво на калций, което се нарича хиперкалциемия. Продължителното предозиране води до отлагане на калций в съдовите стени и в бъбреците, което по-късно може да причини бъбречна недостатъчност. Краткосрочното предозиране на витамин D може да бъде придружено от симптоми като гадене, повръщане и отпадналост.

Независимо от малките рискове за предозиране, е необходимо препоръчителната доза да се консултира с педиатър. Той ще ви насочи към най-подходящия вариант според индивидуалните особености и нужди на вашето дете.

Витамин D за деца под формата на хранителна добавка от Jamieson

Jamieson ви предлага витамин D за деца и бебета под формата на хранителни добавки, които не съдържат сол, захар, лактоза, изкуствени оцветители и консерванти. Те ще подпомогнат нормалното функциониране на имунната система и здравината на костите на вашите деца. Те ще спомогнат за абсорбцията на усвояването на калция и фосфора в организма и ще предотвратят появата на недостиг на витамин D в детския организъм.

Поръчайте витамин D под формата на хранителна добавка за деца и бебета от Jamieson, като се възползвате от богатия избор според възрастта на вашето дете!

Надяваме се, че статията ви е дала изчерпателна информация относно това защо витамин D е толкова важен за здравето на децата. Той е сред най-важните, които ще спомогнат за развитието на вашето дете. Само малка част от нужното за деня количество се вкарва в организма чрез майчиното мляко, жълтъка на яйцата, маслото и черния дроб.

Недостигът на витамин D при деца и бебета води до недостатъчното отлагане на калциеви и фосфорни соли в костите на подрастващото дете. Така костите остават меки, непълноценни и лесно поддаващи се на тежестта на тялото. Всичко това води до повишен риск от заболяването, наречено рахит. Рахичните деца боледуват много по-често и по-тежко от инфекции на дихателните пътища и пневмонии. Макар и да не съществува голяма възможност и риск от предозиране, все пак е препоръчително да се консултирате с педиатър за дневната доза, която е необходима на вашето дете.

Не забравяйте, че полезните витамини също крият своите рискове!

© 2024 Всички права запазени.