Защо студът не е причина да се затваряме вкъщи?

Защо студът не е причина да се затваряме вкъщи?
4 четения
5 мин

Още с първия полъх студен вятър идва и изкушението да се затвориш вкъщи на топло, далеч от ниските температури и зимата. Но знаеш ли, че вкъщи имаш повече шансове да се разболееш, отколкото където и да било другаде? Изненада! Всичко у вас е покрито с бактерии. През деня вкъщи ти хващаш, докосваш или пренасяш всякакви неща и така събираш сериозно количество микроби от тук и от там. С натрупването им се увеличават шансовете някой от тях да се застои трайно в организма ти, отслабвайки имунната ти система.

Въпреки че студът навън може да те откаже да излизаш от леглото, добре е да не забравяш, че тялото ти разчита на теб да го раздвижваш. И въпреки че може би ти се иска веднъж останал вкъщи да не излизаш повече, има много причини да не го правиш. Още не си сигурен за какво точно говорим? Ето 4 факта за движението и зимата, които е добре да си припомняш през този сезон.

Движението поддържа сърцето здраво! 

Едно е сигурно: ти и сърцето ти се нуждаете един от друг. Сърцето придвижва веществата през системата ти и е безспорно един от най-важните съюзници на здравето. Поддържането на крепко здраве на сърцето има множество благоприятни ефекти. Тъй като сърцето е отговорно за изпомпването на кръвта в тялото и ти помага да се движиш, да останеш активен дава възможност на сърцето успешно да регулира нивата на холестерол и другите мазнини. Здравото сърце подпомага контрола на нивата на кръвната захар и кръвното налягане и така намалява риска от развиване на диабет тип 2, а освен това спомага и за поддържането на балансирано тегло.

Иска ти се да направиш още нещо за сърцето си? Омега 3 мастните киселини помагат за балансирането на пулса и регулирането на кръвното налягане, така че това е отличен избор на добавка, която да включиш в режима си. Упражненията на студено карат тялото да работи двойно повече!Забелязал ли си че понякога се потиш повече при тичане в студа? Това не е случайност. Когато температурите навън паднат, това се случва до някаква степен и с твоята температура.

Когато си навлечен и си на студа, допълнителното изпотяване е отговорът на тялото срещу условията. Това, което кара тялото да гори допълнителни калории, е усилието да затопли студения въздух, който вдишваш. Това е причината за увеличение на изгорените калории.  Това означава една допълнителна крачка в полза на твоите фитнес цели и по-голямо удовлетворение след тренировка.

Време е за слънце! 

Студеното време в комбинация с намаленото излагане на слънце имат множество негативни ефекти върху тялото ти. От една страна те значително афектират настроението и мотивацията ти, а от друга, колкото по-опаковани в дрехи сме и колкото по-рядко излизаме на слънце, толкова по-малко витамин D си набавяме. Витамин D е ключов за здравето на костите и поддържането на силна имунна система, а решението за неговия дефицит не се намира вкъщи на дивана. През зимните месеци можеш да си набавиш ценния витамин като наблегнеш на яйцата и рибата или избереш подходящата хранителна добавка. А настроението ти? Упражненията и спортовете на открито мигновено увеличиват нивата на серотонин, което ги прави най-доброто лекарство срещу зимната депресия. Освен това, физическите упражнения влияят отлично на имунната система, стимулирайки вазоконстрикцията, кръвообръщението и помагайки ти цялостно да се предпазиш от вредните микроби и бактерии. 

Ти не си мечка!

Хибернацията е един от отговорите на еволюцията срещу студеното време и липсата на храна и подслон. Бозайниците, които изпадат в хибернация, са биологично ощетени и не са способни да си осигурят нужната им прехрана през студените месеци. Когато температурите падат, тези животни не съумяват да намерят храна, не просто защото дърветата изсъхват и почвата се втърдява, а и защото нямат енергията да търсят. И така се появява хибернацията. В това състояние тялото забавя метаболизма, дишането и пулса и животното изпада в дълбок и дълъг зимен сън, по време на който тялото се захранва от натрупаните запаси от мазнини. Хората обаче не са дарени с този еволюционен отговор на студеното време, а това навярно се свързва с факта, че като вид човекът е изключително адаптивен. В крайна сметка ние се водим ултимативният хищник по веригата. Заради способността ни да превръщаме пръчките в покрив и камъните в огън, липсата на храна и подслон никога не са били особени пречки. Така че, вместо да прекараш зимата закотвен в леглото, използвай времето, прекарано вкъщи да свършиш нещата, за които обикновено не ти стига времето например да научиш нови рецепти или да ремонтираш нещо. Или дори по-добре: излез навън и се наслади на чистия въздух. Никога не знаеш, може пък да вземе да ти хареса.

За още статии, посветени на студените месеци и справянето с тях прочетете „Грижа за кожата в студено време„, „Как да се справим с настинките и гриповете през зимата?„, „4 задължителни хранителни вещества в сезона на настинките„.

Ето и някои продукти на Jamieson, които препоръчваме през зимния сезон:

Източници:

© 2024 Всички права запазени.