4 задължителни хранителни вещества в сезона на настинките

4 задължителни хранителни вещества в сезона на настинките
5 четения
7 мин

Колкото и да не ти се иска, сезонът на настинките и гриповете отново е тук. През тази част на годината често ти идва да се скриеш на топло, да се утешиш с любимата си храна и да не излизаш никъде. Въпреки това – не се оставяй на лошото време и вирусите. Най-добрият начин да се предпазиш от болести си остава твоята собствена имунна система. Увери се, че имунитетът ти е подготвен за предизвикателствата на студовете със следните задължителни за сезона хранителни вещества. 

Витамин C

Редица от свойствата му имат благоприятен ефект върху кожата, а когато става дума за имунитет, витамин С е повече от отличен избор, тъй като защитава имунната система и предпазва от свободните радикали. Редовният прием на витамин С може да намали средната продължителност и симптомите на обичайната настинка и дори да спомогне за намаляване на риска от развиване на по-сериозни състояния като пневмония и белодробни заболявания. 

Има го в:Цитрусовите плодове, чушките и някои зелени зеленчуци като броколи и брюкселско зеле.Ако искате да набавяте редовно необходимите количества от този витамин, можете да използвате и хранителни добавки. Решението на Jamieson е вкусна дъвчаща форма на Витамин С с вкус на грозде, със съдържание от 500 mg във всяка таблетка. 

Желязо

Желязото играе ключова роля в защитата на имунната ти система от настинки. То не просто помага за разпределянето на кислород в тялото, но е и основен компонент на червените кръвни клетки (еритроцитите). Дефицитът на желязо възпрепятства движението на кислорода и забавя цялостното производство на кръвни клетки. Подобен недостиг на кислород може да те накара да се чувстваш отпаднал, да отслаби имунитета ти и да те направи по-уязвим към инфекции. 

Има го в: Тъмните листни зеленчуци, червеното и пилешкото месо, морските дарове. 

Витамин D

С настъпването на есенно-зимния сезон си лишен от летните слънчеви лъчи и често се налага да се затвориш на топло вкъщи. А страничният ефект на голямото затваряне е дефицит на Витамин D. Липсата на този витамин в организма се свързва с намалена имунна реакция, както и с по-висок риск от развиване на инфекция. Затова е и задължително това хранително вещество да присъства сред останалите ти инструменти за справяне със сезона на настинките. 

Има го в: По-мазните риби, сиренето и яйцата. Понякога е трудно да включиш достатъчно от тези три храни в диетата си и точно в такива случаи е удобно да приемаш витамин D като хранителна добавка. 

Цинк

Нивата на цинк в организма ти, както ниските, така и високите, оказват съществено влияние на имунната ти система. Цинкът подпомага зарастването на раните и цялостния растеж на Т и В клетките, ключови за имунната реакция на тялото. Той действа като антиоксидант, а според редица изследвания играе основна роля в предотвратяването на възпалителни процеси, причинени от свободни радикали. Именно затова цинкът значително намалява времетраеното на обичайната настинка с до 50%. Повечето хранителни режими осигуряват определено количество цинк и въпреки това много хора изпитват трудности в набавянето на достатъчно от ценното вещество. Все пак бъди внимателен, защото пренасищането с цинк в организма от своя страна може да доведе до гадене и повръщане. За да избегнеш подобни резултати, стреми се да приемаш средно по 11 mg/ден и не повече от 40 mg/ден. 

Има го в: Овесените ядки, ракообразните, бобовите растения като нахут, леща и боб. Jamieson Цинк е със съдържание 10 mg във всяка таблетка.   

Ако желаете да прочетете още информация относно справянето в сезона на настинките прочетете статията ни „Как да се справим с настинките и гриповете през зимата?„.

Източници

© 2024 Всички права запазени.