Как да се справим с настинките и грипa през зимата?

Важни открития за витамин D
4 четения
6 мин

Зимата дойде, а с нея пристигнаха и настинките и гриповете. Важно е да посрещнеш сезона със силна имунна система и с необходимите инструменти, които да ти помагат, дори когато вече си започнал подсмърчането и кихането. Ето няколко съвета за това как да подготвиш себе си и семейството си за предизвикателствата на сезона:

#1: Поддържай добра хигиена

 • Мий ръцете си със сапун и топла вода за минимум 20 секунди. Напомняй на децата си да измият ръцете си като се приберат от училище, а ти се мий всеки път щом се върнеш от някое публично място, било то градския транспорт или магазина.
 • Ако нямаш достъп до сапун и вода, ползвай дезинфектант за ръце. Той няма как да замени доброто старо миене на ръцете, но е идеален за извънредни случаи.
 • Не си покривай устата с длан, когато кихаш или кашляш. Вместо това използвай кърпичка или изкихай в лакътя си. Ако все пак се наложи да закриеш устата си с длан, се препоръчва след това също да си измиеш ръцете.
 • Избягвай да търкаш очите, носа и устата си с мръсни ръце, за да избегнеш замърсяване с микроби.

#2: Повече сън, по-малко стрес

 • Осигуряването на достатъчно сън може да предотврати развиването на настинка или грип, защото дава шанс на тялото ти да си почине и възстанови, а на имунната ти система – да се засили. Най-добре би било да успееш да си създадеш режим на лягане и ставане (за теб, не само за децата ти!) и да си сигурен, че си в леглото по едно и също време всяка вечер, така че да си набавиш нужните 7-9 часа сън.
 • Под стрес си? Етеричното масло от лавандула е аромат с успокояващо и релаксиращо действие. Може да използваш дифузер или да капнеш няколко капки от маслото във вода и да напръскаш деликатно възглавницата си или просто въздуха над леглото преди лягане.
 • Ако все пак ти е трудно да заспиш, може да пробваш с хранителна добавка мелатонин, но е добре да се посъветваш с лекари или фармацевт преди употребата му.

Разбери колко е важен сънят и как да го подобриш в нашите статии „Колко е важен сънят?“ и „Как да подобрим съня си?„.

#3: Консумирай правилните храни и напитки

 • Стреми се да пиеш средно по 8-12 чаши вода на ден, за да избегнеш дехидратация. Когато си дехидратиран, улесняваш вирусите и те по-лесно пробиват системата ти и предизвикват инфекция.
 • Топли напитки като чайове и супи могат да спомогнат за облекчаването на запушения нос. Нещо повече, в пилешката супа има специфична съставка, която има отпушващ ефект. Така че пийването на бульон може да укрепи значително имунната ти система.
 • Здравословният хранителен режим е един от най-добрите начини да засилиш имунната си система. За целта е добре да приемаш достатъчно от следните храни, заредени с полезни хранителни вещества:
  • Киселото мляко съдържа полезните бактерии пробиотици, които възпрепятстват растежа на вредните бактерии и вируси в храносмилателния тракт. Пробиотиците също така могат да спомогнат за възстановяването на полезните бактерии по време на лечение с антибиотици.
  • Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които намаляват възпалението и помагат на тялото да се пребори с инфекцията. Зеленият чай се брои към общия прием на течности!
  • Много плодове и зеленчуци са богати на имуностимулиращи хранителни елементи като бета-каротин и витамин С. Витамин С се съдържа в плодовете (портокали, киви, грейпфрут, ягоди), както и в тъмно-зелените, жълтите и червените зеленчуци (броколи, карфиол, червена чушка, доматен сок). Може да засилиш приема си на витамин С с подходящата добавка, която не само ще ти помогне да намалиш периода на настинката, но може и да намали интензитета на симптомите.Рибата като например сьомгата съдържа Омега 3 мастни киселини, които  засилват издръжливостта на тялото ти срещу инфекции. Ако по една или друга причина не можеш да си набавиш достатъчно риба в менюто си, хранителна добавка може да ти помогне да си осигуриш нужните Омега 3 мастни киселини без рибен послевкус!
  • Витамин D: ниските нива на ценния витамин доказано отслабват имунната ти система. Млякото е добър източник на витамин D, но за да си набавиш нужните 1,000 IU на ден ще трябва да изпиеш около 10 чаша мляко, което е направо непосилно. Добавка витамин D би направила ежедневния прием на витамина далеч по-лесен.

#4: Включи натурални добавки към менюто си

Ако вече практикуваш добра хигиена, наспиваш се с по 7-9 часа качествен сън на нощ, овладял си стреса, редовно ядеш всички полезни храни и въпреки това се чувстваш сякаш се разболяваш – не се притеснявай, има надежда за теб със следните хранителни добавки:

Витамин C

Приемането на Витамин С като хранителна добавка спомага за намаляването на продължителността и интензитета на обичайната настинка и може да намали риска от развиване на по-сериозни заболявания като пневмония и белодробни инфекции.

Витамин D

С настъпването на зимния сезон често ти се налага да кажеш временно довиждане на топлите зареждащи слънчеви лъчи. А страничният ефект на затварянето вкъщи е дефицитът на витамин D. Тъй като недостигът на витамин D в организма ти е пряко свързан с отслабването на имунната система и повишаването на риска от развиване на инфекция, това е една от хранителните добавки, с които е добре да се заредиш за зимния сезон.

© 2024 Всички права запазени.