За какво помага витамин C? Недостиг и дневна дозировка

Mандарини и сок от мандарини
4 четения
9 мин

Човешкият организъм се нуждае от множество витамини и минерали, за да могат да протичат нормално всички жизнени процеси и функции. Недостигът на тези есенциални микро- и макроелементи може да причини множество сериозни заболявания и проблеми при развитието на организма, особено при малките деца. Проблемът идва оттам, че невинаги дефицитът на витамини е забележим, а забързаното ежедневие обикновено липсва разнообразна и балансирана диета, което е основната причина за недостиг на подобни вещества.

Витамин C е един от основните витамини, от които организмът се нуждае, за да функционира правилно. Той обаче не може да бъде произведен от човешкия организъм и се налага да се приема външно. В случай че досега сте прибягвали до витамин C само при поява на симптомите на настинка и грип, вероятно това ще се промени, ако останете с нас до края на статията! В следващите редове ще разберете всичко, което трябва да знаете за него: какви други ползи носи на организма, до какво води дефицитът му, както и какви са източниците и допустимият дневен прием.

Какво представлява витамин C

Въпреки че самият витамин C, наречен още L-аскорбинова киселина, е открит много късно – в началото на 20 век, човечеството се е възползвало от неговите полезни свойства от стотици години насам, консумирайки много плодове и зеленчуци, в които той се съдържа. Хората са открили, че по този начин подобряват състоянието на своята имунна система, зъби, коса и кожа, а цитрусите често са спасявали множество моряци, които прекарвали месеци в морето, от смърт вследствие неговия дефицит.

Витамин C всъщност представлява водоразтворим витамин, участващ в множество важни жизнени процеси, който обаче не се натрупва в организма. Човешкото тяло усвоява от него точно толкова, колкото му е необходимо, а останалото изхвърля чрез урината. Ако искате да разберете повече за широкия му спектър на действие върху организма, продължете да четете!

Какви функции изпълнява витамин C в организма

Витамин C представлява мощен антиоксидант, който подсилва имунния отговор и подобрява функциите на белите кръвни телца. По този начин той помага на организма да се справи по-лесно със симптомите на настинка и грип. Витамин C неутрализира опасните свободни радикали и възпалителните процеси в тялото, повишава клетъчния имунитет и участва в синтеза на колаген и други важни вещества. Тези негови свойства го превръщат в чудесно средство против остаряване и набръчкване на кожата. В миналото цитрусите са били основният източник на витамин C, използван от моряците за превенция на често срещаното заболяване скорбут, откъдето идва и наименованието му. Аскорбиновата киселина изпълнява главно защитна функция в организма, но крие множество други ползи, за които ще разберете в следващите редове!

За какво помага витамин C

Витамин C притежава широкоспектърно действие и е жизненоважен за множество процеси. Едни от основните ползи за човешкото здраве, които приемът му крие, са следните:

Стимулира имунната система

Неслучайно витамин C е първото лекарство, към което повечето хора посягат при появата на грипоподобни симптоми, или като превенция на настинка в студеното време от годината. Подпомагайки работата на белите кръвни телца, аскорбиновата киселина е в помощ на организма при справянето с настинки, инфекции и бактерии.

Подобрява състоянието на кожата

Витамин C успешно може да освободи организма от натрупаните свободни радикали, освен което участва и в образуването на колаген. Това го превръща в мощно средство против преждевременното остаряване на кожата и появата на бръчки. Аскорбиновата киселина подпомага възстановяването на кожата и предотвратява нейната сухота, но може да бъде от полза и за по-бързото заздравяване на рани и облекчаването на зачервявания. Витаминът се съдържа в множество козметични продукти и серуми за лице, тъй като подобрява еластичността на епидермиса.

Подобрява състоянието на зъбите, венците и очите

Естественият витамин C е бил използван от моряците, които често страдали от проблеми със зъбите и кървящи венци поради липсата на негов източник. Редовната консумация на веществото може да подобри състоянието и да предотврати падането на зъбите, кървенето на венците и дори кръвоизливи в очите, т.е. благоприятства работата на микросъдовата система. Приемът на аскорбинова киселина подобрява състоянието на роговицата, може да предпази от катаракта и защитава очите от ултравиолетовите лъчи.

Предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Аскорбиновата киселина е ефикасно средство за предотвратяване на заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система, особено когато е съчетана с прием на витамин А. Витамин C подпомага за понижаването на холестерола и кръвното налягане, което облекчава работата на сърцето и на цялата кръвоносна система. Приемът му прави кръвоносните съдове по-еластични, както действа и на кожата.

Притежава антиоксидантно действие

Витамин C успешно може да помогне на организма в борбата с опасните за клетките свободни радикали, които са основен причинител на множество хронични заболявания. Редовният прием на аскорбинова киселина увеличава нивата на антиоксиданти в кръвта и предотвратява рисковете от поява на оксидативен стрес, причинен от свободните радикали.

Участва в синтеза на множество важни вещества

Освен колаген, витамин C участва в образуването на допамин, карнитин, както и в усвояването и метаболизма на желязо, мед, фолиева киселина и други. Всички тези процеси са от голямо значение за осигуряването на правилното функциониране на организма.

Подобрява физическото състояние

Приемът на витамин C може да ви даде сила и енергия, тъй като стимулира дихателната система и насищането на организма с кислород. Той повдига тонуса, като благоприятства и работата на мозъка.

Предпазва организма от натрупване на вредни вещества

Свойството на витамин C да се свързва с вредните вещества и да подпомага тяхното изхвърляне от организма не им позволява да му навредят в такава степен. Поради тази причина пушачите се нуждаят с около ⅓ по-голямо количество аскорбинова киселина в сравнение с непушачите. Витаминът основно се свързва с тежките метали като олово, живак, арсен и др., неутрализа тяхната токсичност и помага на организма да ги изхвърли чрез урината.

Каква е препоръчителната дневна доза витамин C

Тъй като хората, наред с приматите и морските свинчета, са едни от малкото видове на планетата, в чийто организъм не може да се образува аскорбинова киселина, това налага приема ѝ чрез храната или под формата на хранителна добавка. Възможно е да страдате от дефицит на витамин C, без дори да сте наясно с това, така че останете с нас, за да разберете какъв е препоръчителният дневен прием на веществото и признаците за неговия недостиг.

За деца

Ако се чудите колко витамин C на ден е подходящ за вашето дете, то трябва да знаете, че бебета на възраст до 1 година се нуждаят от около 40-50 mg витамин C дневно, който се съдържа и в кърмата. От 1 до 3-годишна възраст това количество спада на около 15 mg дневно, а от 3 до 8-годишните се нуждаят от 25 mg. На децата между 9 и 13 години са им необходими 45 mg витамин C дневно, а от 14 до 18 – 65 mg за момичетата и 75 mg за момчетата. Всичко необходимо за приема на витамин C при деца и бебета ще откриете в тази статия.

За възрастни

За възрастни над 19-годишна възраст препоръчителният дневен прием възлиза на около 80-100 mg, а при кърмещи жени може да бъде и 120 mg.

Важно е да се отбележи, че пушачите се нуждаят от 30% повече витамин C в сравнение с непушачите, а редовната консумация на алкохол може да намали наполовина способността на организма да абсорбира аскорбиновата киселина.

Възможно ли е предозиране с витамин C

Въпреки че излишното количество от витамина не се усвоява от организма и се изхвърля чрез урината, съществуват здравословни състояния, при които е добре да не превишавате препоръчителната дневна доза. Това са заболявания, при които в организма ви има прекалено голямо количество желязо. При прием над 1200 mg може да се получи хипервитаминоза и подкиселяване на урината. Когато превишите допустимия дневен прием е възможно да се появят симптоми като гадене, диария, болки в корема и повръщане. Но ако не сте приели много над нормата, организмът ви може да изхвърли излишното количество.

Вижте още информация за това колко витамин C на ден трябва да си набавяте на дневна база.

До какво води недостигът на витамин C

Недостигът на витамин C, наречен още хиповитаминоза C, най-често води до скорбут при възрастните. Това заболяване се характеризира със задух, болки в костите и мускулите, кървене от венците и носа, както и падане на зъбите. Обикновено има фатален край. Други симптоми на недостиг на витамин C са анемия, отслабен имунитет, кървящи венци, липса на апетит, депресия, лошо качество на сън и концентрация. По-подробна информация за това, до какво води дефицитът на аскорбинова киселина в организма, ще намерите в тази статия.

Източници на витамин C

Вече знаете колко опасен може да бъде недостигът на витамин C, затова е важно навреме да се погрижите за осигуряване на достатъчния му прием. Възможно е да си набавяте необходимото количество витамин C чрез храната, както и под формата на хранителни добавки.

Храни, богати на витамин C

Чрез разнообразна и добре балансирана здравословна диета е напълно постижимо да си набавите достатъчно аскорбинова киселина, съдържаща се основно в плодовете и зеленчуците. Най-богати на витамин C са папаята, суровите червени чушки, задушените броколи, вареното брюкселско зеле, ягодите, портокалите и кивито. Обикновено при термичната обработка количеството витамин C намалява, така че е препоръчително да се консумират сурови. Тук ще откриете повече информация за богатите на витамин C храни.

Хранителни добавки с витамин C

Ако чувствате, че не приемате достатъчно количество витамин C чрез храната, е добре да прибавите и прием на хранителни добавки към дневното си меню. Същото важи и при поява на грипоподобни симптоми и през студеното време от годината като превенция на заболявания.

Има ли разлика между естествен и изкуствен витамин C

Основната разлика между съдържащият се в храната витамин C и този в хранителните добавки, е че молекулата на L-аскорбиновата киселина в таблетките не е съчетана с други витамини и вещества, както е при хранителните източници. Самото влияние на витамина върху организма, както и неговото усвояване, е едно и също. В плодовете и зеленчуците се съдържат биофлавоноиди, които помагат за по-бързото абсорбиране на киселината, но те се съдържат и в някои добавки. Така че без значение дали приемате аскорбиновата киселина чрез храната, под формата на хранителна добавка, или като комбинация от двата метода, ползите за организма са гарантирани.

Витамин C за деца и възрастни от Jamieson

Ние, от Jamieson, вярваме в силата на натуралните хранителни добавки и тяхната огромна роля за поддържането на добро здраве и нормалното протичане на всички жизнени процеси. Всички съставки в нашите продукти са внимателно подбрани, напълно натурални и с доказан произход, в чието качество можете да бъдете сигурни!

Нашата хранителна добавка витамин C 500mg с вкус на грозде е обогатена с биофлавоноиди, съдържащи се в естествените източници на аскорбинова киселина, за да бъдат максимално ефикасни в поддържането на вашата имунна система. Добавката е подходяща както за възрастни, така и за деца. Доверете се на качеството на нашите канадски хранителни добавки чрез директна поръчка от сайта ни още сега, за да доставите на организма си необходимото количество витамин C, от което той се нуждае!

Благодарим ви, че останахте с нас до края! Надяваме се, че информацията ви е била полезна. Витамин C е изключително важен и жизненонеобходим елемент за цялостното човешко здраве и функциониране на организма. Независимо дали си го набавяте под формата на хранителна добавка, или чрез храната, не бива да пренебрегвате неговия прием, защото последиците могат да бъдат големи! Но не правете компромис с качеството и заложете само на сигурни и натурални хранителни добавки, за да бъде приемът на витамина възможно най-ефикасен и близък до природните му източници!

© 2024 Всички права запазени.