15-те храни, които са най-богати на витамин C

Храни богати на витамин C
4 четения
6 мин

Най-често се сещаме колко важен е приемът на витамин C например, когато ни повали някой вирус, или когато усетим, че имунната ни система е доста слаба и податлива. Витамин C e много силен имуностимулатор. Той защитава клетките от свободните радикали, които атакуват организма, както и може да противодейства на хормоните на стреса. Витамин C може да се набави чрез приемането на храни, които го съдържат в изобилие, или под формата на хранителни добавки.

Останете с нас до края на статията, за да разберете кои са 15-те храни, които са най-богати на витамин C.

Какво е витамин C

Витамин C е жизненоважен за човешкия организъм. Той представлява водоразтворим витамин, който не се синтезира самостоятелно в организма, но в същото време е отговорен за изпълнението на множество жизненоважни функции в тялото. Въпреки значителната биологична роля, която този витамин има за организма, тялото ни не го произвежда. Витамин C е сред най-популярните витамини и е силно разпространен като хранителна добавка. Ако ви е интересно да научите повече информация за това какво представлява витамин C, прочетете статията ни по темата.

Препоръчителен дневен прием и недостиг на витамин C

За общоприета здравословна дневна доза витамин C се смята около 90 мг за мъжете и 75 мг за жени над 18 години. В останалите възрасти препоръчителният прием варира в различни стойности. Често тези стойности са трудно достижими, особено ако менюто ни не включва голяма част от храните, в които се съдържат високи нива на витамин C. За повече информация по темата, свързана с препоръчителната дневна доза витамин C, прочетете тук.

Недостигът на основни витамини, като витамин C, може да предизвика редица оплаквания, а при остър недостиг е възможно да се развие и сериозно заболяване. Продължителният недостиг на витамин C води до наличието на суха и загрубяла кожа, по-бавното и трудно зарастване на наранявания и рани, болки в ставите, петна върху ноктите, кървене на венците, лесно посиняване дори при лек удар, както и още симптоми, които ще откриете в тази статия.

Как можем да си набавим витамин C

Витамин C е водоразтворим витамин и не се синтезира по естествен начин в човешкото тяло. Поради тази причина е необходимо набавянето му по други начини:

  • Чрез храната – голяма част от хората избират да си набавят витамин C чрез воденето на балансирана и здравословна диета, включвайки в нея всички храни, които имат високо съдържание на витамина.
  • Под формата на хранителни добавки – друга част от хората предпочитат да приемат витамина под формата на хранителна добавка. Хранителните добавки са налични във всяка аптека, а за ваше по-голямо улеснение може да ги откриете и в нашата онлайн аптека. Ние, от Jamieson, ви гарантираме 100% доказан произход и хранителни добавки без оцветители и консерванти.

Храните с най-високо съдържание на витамин C

Най-добрият начин за набавяне на витамин C е чрез храната. Хубавата новина е, че храните, в които се съдържа този така ценен витамин, освен здравословни, са и изключително вкусни. Благодарение на това, ще си набавяте необходимата дневна доза , без да се налага да се храните с неща, които са неприятни на вкус и вид. Ето и кои са 15-те храни, богати на витамин C:

1. Ягоди

Освен че са изключително вкусна храна, ягодите съдържат и всички важни витамини. В една порция от 100 гр ягоди се съдържат над 85 мг витамин C.

2. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са най-богатите на витамин C плодове. Те съдържат около 100 мг витамин C на 100 г. Това ги прави особено полезни през есенно-зимния сезон. Приемайте около 300-400 гр цитрусови плодове дневно, за да заредите тялото си с необходимото количество витамин C.

3. Чушки

Една купа пресни чушки съдържа 3 пъти повече витамин C от същото количество портокали или около 290 мг.

4. Броколи

В 100 гр броколи се съдържат над 130 мг витамин C. Изследвания показват, че редовното консумиране на броколи може да ни предпази от появата на ракови заболявания.

5. Домати

Сочните червени домати са друг много популярен източник на витамин C, като в сушения им вариант тази основна съставка е доста концентрирана. В един средно голям суров домат около 120 гр се съдържа около 23 мг витамин C.

6. Брюкселско зеле

Вкусът на брюкселското зеле със сигурност не е за всеки, но пък то има доста добра репутация, когато става въпрос за съдържание на витамин C. Брюкселското зеле дори се нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произход. То съдържа средно от 152 до 247 мг витамин C, който се намира в много стабилна форма и не се разрушава при съхранението му.

7. Зелени листни зеленчуци

Салатно цвекло, къдраво зеле, спанак, различни видове зелени салати, лапад, киселец, коприва – всички те са източници, които са богати на витамин C, а и винаги са здравословен и добър избор, който може да включите към своето меню. От всички изброени къдравото зеле е най-добрият избор, защото в него се съдържа най-много витамин C – 130 мг, което е и необходимата дневна доза. Важно е да се знае, че когато приготвяме тези зеленчуци, не е добра идея да ги режем на прекалено ситно, тъй като кислородът от въздуха разрушава съдържанието на витамин C. В такъв случай е много по-добре да се късат с ръце на по-големи парчета.

8. Киви

Изненадващ факт за кивито е това, че има по-богато съдържание на витамин C от цитрусови плодове, като портокалите. Само 2 кивита съдържат около 140 мг витамин C.

9. Карфиол

Независимо дали е поднесен суров, варен или пасиран, карфиолът запазва своето съдържание витамин C – 130 мг на 100 гр карфиол. Това е наистина завидно количество. Освен това карфиолът е богат на фибри, протеини и съдържа много малко калории.

10. Ананас

Плод, който съдържа жизненоважното вещество бромелаин, който потиска подуването и възпалението. Количеството витамин C в него също е по-голямо от това, което се съдържа в цитрусовите плодове, като портокалите. В една чаена чаша с парченца ананас се съдържат почти 80 мг витамин C, което е около 131 % от препоръчителната дневна доза.

11. Манго

Освен страхотен вкус, мангото има и друго предимство и то е, че е богато на много полезни витамини. В 100 гр манго се съдържат около 120 мг витамин C.

12. Папая

100 гр папая съдържа около 90 мг витамин C. Освен богат източник на витамин C, папаята подпомага работата на ензимите в стомаха и подобрява състоянието на кожата и костите.

13. Люти чушки

Само половин купичка пресни или сушени люти чушки доставят цели 108 мг витамин C. Освен това те съдържат и капсаицин, който подпомага ставите и предпазва от всякакъв вид мускулни крампи.

14. Гуава

Интересен факт е, че една единствена гуава съдържа четири пъти повече витамин C, отколкото един портока – 376 мг, което е около 626% от необходимата дневна доза. Освен отличен източник на витамин C, тя съдържа и разтворими фибри, фолиева киселина и много други полезни вещества.

15. Касис

Това е плодов, който е чудесен източник на витамин C, като той помага за стимулирането на имунната система и подпомагат борбата със свободните радикали. 100 гр касис съдържа повече от 300 % от необходимата дневна доза витамин C.


Надяваме се, че тази статия ви е била полезна и ви е дала изчерпателна информация по темата, в кои храни се съдържа витамин C. Едно от най-важните неща за набавянето на необходимите дневни количества е здравословното хранене. За да се извлекат максимално най-добрите количества витамин C от храните е препоръчително те да не се подлагат на прекалена термична обработка. Недостигът на витамин C също не е за подценяване, тъй като може да доведе до появата на по-сериозни състояния и заболявания.

© 2024 Всички права запазени.