Прием на витамин C при деца и бебета – колко, кога и защо?

Дете пие сок от портокал със сламка
4 четения
6 мин

Витамин C е един от елементите, които са жизнено необходими на организма за правилното му развитие, формиране и функциониране още от ранна детска възраст. Той се съдържа и в кърмата, за да защити имунната система на крехкия бебешки организъм от момента на раждането. От изключително значение за развиващия се малчуган е да разполага с необходимите вещества, за да се предотвратят заболявания, непълноценно развитие и нарушени жизнени функции в бъдеще.

Осигуряването на разнообразно меню и достатъчно количество микро- и макроелементи на вашето дете може да бъде трудна задача. Останете с нас до края на статията, за да разберете защо витамин C е толкова важен за детския организъм, каква е препоръчителната дневна доза и до какво може да доведе недостигът му!

Какво представлява витамин C

Витамин C, наречен още аскорбинова киселина, е едно от основните вещества, което подпомага функциите на човешкия организъм и му помага да се справи със заболявания и инфекции по-бързо и лесно. Той е водоразтворим и не се задържа в организма. Излишното количество се изхвърля чрез урината. Неслучайно витамин C е основното лекарство, което се приема в големи количества, особено през грипния сезон и при наличие на заболяване, тъй като подпомага имунния отговор. Витаминът е бил използван и от британските моряци, които са консумирали множество плодове и зеленчуци, за да компенсират липсата му и да предотвратят опасни заболявания като скорбут.

По-подробна информация за витамин С ще откриете в тази статия.

Какви са ползите на витамин C за детския организъм

Аскорбиновата киселина е от огромно значение не само за възрастния, но и за подрастващия детски организъм. Той има силно антиоксидантно действие и защитава крехкия и податлив организъм от свободните радикали. Тези опасни вещества се съдържат навсякъде – в ултравиолетовите лъчи, цигарения дим, замърсения въздух и др. Освен това децата са много по-податливи на разболяване, а витамин C може да бъде основното средство, което да подисли тяхната имунна система. Благодарение на свойството на аскорбиновата киселина да образува колаген, тя помага за по-бързото възстановяване и заздравяване на кожата, която често е ожулена при малчуганите. Доста често, Витамин C се комбинира с B комплекс, за по-бързи и устойчиви ефекти върху тялото.

Каква е препоръчителната дневна доза витамин C за деца и бебета

Със сигурност сте се чудили колко витамин C на ден е подходящо да се приема за дете. Една от основните характеристики на аскорбиновата киселина е, че тя не се натрупва в организма, а излишното количество може да се изхвърли чрез урината. Трябва да се предозира с голямо количество, за да се появят странични ефекти. Но детският организъм е по-крехък, затова е добре да се спазва следната препоръчителна дневна доза:

Как и по колко витамин C се дава на бебета

Тъй като таблетките не са пригодни за малки бебета, за тях съществува течен витамин C под формата на течни ампули и сироп. На него е упоменато как и по колко витамин C на ден се дава на бебе. За малчуганите на възраст от 1 до 3 години обикновено това количество е 15 mg дневно. Освен това аскорбиновата киселина се съдържа и в кърмата.

Колко витамин C на ден трябва да приемат децата

За децата от 3 до 8-годишна възраст дневната доза от аскорбиновата киселина възлиза на 25mg, а при по-големите (от 9 до 13 години) – количеството нараства до 45 mg. При тях приемът на желирани таблетки и хранителни добавки е лесен и достъпен.

Недостиг на витамин C при децата и бебета

на витамин C е много рядко срещано състояние в по-развитите страни. Ако количеството му в кърмата е достатъчно, а по-големите деца се хранят разнообразно и балансирано, не би трябвало да страдат от недостиг на аскорбинова киселина, тъй като тя се съдържа в множество храни. Но някои малчугани са доста капризни спрямо дневното си меню, а и в сезона на гриповете и настинките е добре организмът да бъде подсилен допълнително. Дефицитът на витамин C при деца и бебета може да се изразява в следните симптоми:

  • Кървене на венците;
  • Умора;
  • Често разболяване и слаба имунна система;
  • Трудно заздравяване на раните;
  • Болки в мускулите и костите.

Ако забележите някой от тези симптоми, непременно се обърнете към лекар! Острият дефицит може да доведе дори до опасното заболяване скорбут.

Симптоми на предозиране с витамин C

Вече знаете, че предозирането с аскорбинова киселина е трудно. Количеството витамин C за възрастен организъм, при което може да се отрази свръхприемът, е 1200 mg. Все пак, ако това се случи, симптомите при вашето дете могат да бъдат следните:

  • Гадене;
  • Диария;
  • Чревен дискомфорт;
  • Повръщане.

Отново е задължително да се консултирате с лекар както преди началото на приема на витамина, така и при поява на признаци на недостиг или предозиране с него.

Как да набавим дневната доза витамин C на детето си

Вариантите за осигуряване на необходимото количество витамин C на организма са чрез храната, чрез хранителни добавки или комбинация между двете.

Храни с витамин C, подходящи за деца

При добре балансирана и богата на хранителни вещества диета, опасността от дефицит на аскорбинова киселина е почти напълно елиминирана. Най-богатите на витамин C плодове и зеленчуци са чушките, броколите, цитрусите и кивито. Понякога обаче децата могат да бъдат доста капризни и да не искат да ядат тези храни. Това не бива да бъде повод организмът им да е лишен от жизненоважните функции на витамина. Поради тази причина е добре да се преориентирате към хранителни добавки.

Витамин C под формата на хранителни добавки

На пазара съществуват множество хранителни добавки за деца и бебета както под формата на течни ампули и сиропи, така и приятни на вкус дъвчащи таблетки и мултивитамини. Налични са и таблетки Витамин C с удължено освобождаване, което спомага за по-ефективното усвояване от организма. По този начин приемът на витамините няма да се превръща в изпитание както за вас, така и за вашето дете. Повечето от добавките съдържат множество други полезни вещества в себе си, като същевременно са с приятен вкус и интересни форми, за да забавляват малчуганите по време на приема.

Витамин C за деца и бебета от Jamieson

Ние, от Jamieson, вярваме, че висококачествените хранителни добавки трябва да бъдат част от ежедневното меню на всеки човек, но необходимото количество витамини е от изключително значение за правилното формиране и развитие на младия организъм. На нашия сайт ще откриете висококачествени канадски хранителни добавки само с доказани съставки, сред които подходящите и за деца дъвчащи таблетки с витамин C и грозде, както и мултивитамини за деца. По този начин може да бъдете сигурни, че вашето дете разполага с всички необходими елементи и си ги набавя по вкусен и приятен начин.

Залагайки на гарантираното съотношение “цена-качество”, които ние предлагаме, може да улесните значително набавянето на необходимото количество витамин C на вашия малчуган, което понякога може да бъде много трудна и неприятна задача. Доверете се на силата на природата и натуралните съставки и си осигурете спокойствието, че вашето дете си е набавило необходимата доза витамини, като ги поръчате още сега директно от нашия сайт!

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията. Вече знаете, че витамин C е от огромно значение за всеки един организъм, без значение от възрастта, но е особено важен за правилното формиране и развитие на детския организъм. Задължително е да осигурите на детето си необходимото количество, от което се нуждае, като заложите на разнообразна диета и висококачествени хранителни добавки с гарантиран произход и специално предназначени за употреба от малки деца.

© 2024 Всички права запазени.