Витамините – Факт или Илюзия 5-та част

Жена се моли
4 четения
2 мин

Все по-често чуваме за ролята на витамините в неутрализирането на „свободните радикали“ в тялото. Какво означава това? 

Свободните радикали са високо реактивно съединение, произведено спонтанно в тялото или поради излагане на определени замърсители. Те могат да са опасни, тъй като предизвикват увреждане на телесните клетки и тъкани, включително на генетичния материал. Скорошни изследвания показват, че витамините C, E, и бета-каротин предпазват от вредното въздействие на свободните радикали.

Витамин C полезен ли е при лекуване на настинки?

Изследванията показват, че 250-2,000 мг/ден витамин C – приеман като храна или хранителна добавка (250 мг се равнява на 18 oz. портокалов сок) – намалява сериозността на настинките. Провеждат се изследвания дали има други предимства, свързани с приема на витамин C в случай на настинка.

Трябва ли да вземам витамини, ако се чувствам потиснат?

Депресията се свързва с недостиг на витамини от групата на  B витамините. Трябва да се има предвид, че депресията може да бъде предизвикана от много различни фактори.  Витаминните добавки не трябва да се използват вместо медицинско лечение.

До каква степен допълнителни количества от витамин E може да забавят процеса на стареене или да удължат живота?

Установило се е, че при животните витамин E предпазва определени съставки на тъканите от окисляване (увреждане от кислород), един процес, който допринася за стареенето на тъканите. Като антиоксидант, витамин Е също така може да помогне за забавянето на развитието на определени дегенеративни заболявания, които най-често засягат по-възрастните.

В случай, че искате да прочетете и останалите статии от поредицата, вижте и

Витамините – Факт или Илюзия 1-ва част

Витамините – Факт или Илюзия 2-ра част

Витамините – Факт или Илюзия 3-та част

Витамините – Факт или Илюзия 4-та част

© 2024 Всички права запазени.