Витамините – Факт или Илюзия 3-та част

Витамините – Факт или Илюзия 3-та част
4 четения
2 мин

Можете ли да се предпазите от ухапвания от комари като вземаме големи количества витамин B1?

Може би. Витамин B1 има определена миризма. Приеман в големи количества, той отделя специфична миризма през порите и се казва, че държи комарите настрана. Някои могат да го сметнат за ефективно, но е по-безопасно да разчитате на репеленти за насекоми, особено в страни, в които маларията е проблем.

Витамините помагат ли за предпазване от сърдечен удар?

Още не е ясно. Различни изследвания наскоро установиха, че при хора с ниски нива на витамини A, E, и C, и бета-каротин вероятността да развият сърдечно заболяване е по-голяма. Във всеки случай, необходими са повече изследвания, за да се обясни ролята на витамините в областта на сърдечносъдовите заболявания.

Бета-каротинът има ли други въздействия освен като провитамин A?

Провеждат се изследвания за въздействието на бета-каротина и други членове на семейството на каротиноидите при лечението на рака. Изследванията още не са приключили, но данните силно подкрепят предпазната роля на бета-каротина срещу рака, особено рака на белия дроб.

Витамин E лекува ли мастопатия?

Понастоящем не е сигурно. При някои опити витамин E се оказал полезен за третиране на това състояние; но резултатите не са окончателни. Когато една жена страда от мастопатия, то тя трябва да се консултира с лекар относно утвърдените към момента методи на лечение.

Витамин E помага ли при лекуването на кожни изгаряния?

Да. Когато се прилага  в течно състояние или като мехлем направо върху изгорените участъци или порезните рани, вярва се, че витамин E ускорява заздравяването. Въпреки че няма убедителни научни доказателства в подкрепа на това наблюдение, изследванията са потвърдили, че витамин E често намалява червенината и възпалението.

В случай, че искате да прочетете и останалите статии от поредицата, вижте и

Витамините – Факт или Илюзия 1-ва част

Витамините – Факт или Илюзия 2-ра част

Витамините – Факт или Илюзия 4-та част

Витамините – Факт или Илюзия 5-та част

© 2024 Всички права запазени.