Витамините – Факт или Илюзия 4-та част

Резени с лимони
4 четения
2 мин

Витамин E стимулира ли сексуалния нагон?

Не. Вярването се основава на погрешно изтълкувано проучване върху животни: плъховете спрели да се възпроизвеждат след като минали на диета без витамин E, и подновили възпроизвеждането, когато диетата била прекратена. Било направено погрешно заключение, че витамин E би могъл подсили сексуалния нагон.

Вярно ли е, че витамин E може да предпази белите ни дробове от цигарения дим и замърсяването на въздуха?

Да. Изследванията посочват, че витамин E реагира в белите дробове с главни токсични замърсители на въздуха като въглероден двуокис и озон, като предпазва от тяхното вредно въздействие. Нивата на витамин E в организма на хората се понижават вследствие на тютюнопушене.

Вярно ли е, че витамините могат да подпомогнат превенцията при перде на очите?

Възможно е. Катарактите са водещата  причина за слепота по цял свят, и засягат около 20% от хората на възраст от 60 до 75 години. Проучвания към днешна дата посочват, че хората с ниски нива на витамини C и E са в по-голям риск за развиване на катаракт от хората с по-високи нива. В едно изследване, тези които са вземали добавки с 300-600 мг/ден витамин C и 400 IU/ден витамин E са намалили риска от катаракт с 50%. Учените вярват, че тези витамини играят важна роля в предпазването на тъканите в лещата на окото.

Консумацията на допълнително витамин C има ли някакви плюсове при недостиг на желязо?

Да. Желязодефицитната анемия произлиза не само от недостатъчен прием на желязо, но също така и от лошата абсорбция на желязо от храната. Когато храни, богати на витамин C или добавки с витамин С, се вземат заедно с храни, които съдържат желязо без хем (желязо от растителни източници), абсорбцията на желязо се подобрява драматично.

Витамин B6 ефективен ли е в предотвратяването или справянето с махмурлука?

Не. Въпреки че много хора вярват, че B6 лекува последствията от употребата на алкохол, това не е било научно доказано.

В случай, че искате да прочетете и останалите статии от поредицата, вижте и

Витамините – Факт или Илюзия 1-ва част

Витамините – Факт или Илюзия 2-ра част

Витамините – Факт или Илюзия 3-та част

Витамините – Факт или Илюзия 5-та част

© 2024 Всички права запазени.