Витамините – Факт или Илюзия 2-ра част

Ръка държи малка кула от хапчета в ръката си
4 четения
3 мин

Може ли добавки с витамин C да предпазят образуването или намалят тежестта на афти, стресници или херпеси? 

Все още няма налични научни данни, които да дадат отговор на този въпрос

Може ли витамин D да помогне за предпазване от остеопороза?

Не. Витамин D обаче повишава абсорбцията на дозата от калций и спомага за минерализацията на костите. Когато витамин D не присъства, тези процеси са нарушени. Сериозната авитаминоза може да доведе до заболявания причинени от дефицита, като рахит у децата и омекването на костите при възрастните. Недостатъчен прием на витамин D и калций може да доведе до развиване на остеопороза.

Въпреки че няма доказателство, че по-голям прием от витамина е полезен или има профилактично действие. Тъй като вземането витамин D в твърде големи количества  би могло да доведе до сериозни странични ефекти, най-добре е да се използват насоките на Препоръчителния хранителен прием за дневния Ви прием. Двигателния режим се е оказал важен фактор за поддържането на здрави кости.

Може ли добавки на витамини да подсилят човешката плодовитост?

Не знаем, тъй като изследванията в тази област започнаха едва в последно време. Едно изследване върху мъжкото безплодие разкрило връзка между ниското ниво на витамин C в тялото и коагулацията на спермата, състояние, което поддържа способността на спермата да се движи.

Може ли витамините да лекуват рак?

Не. Но много пациенти болни от рак страдат от недостиг на витамини. Затова хранителната подкрепа често включва витаминни добавки.

Може ли витамините да играят роля в борбата срещу СПИН?

Да. Тъй като в много случаи недохранването е в резултат от СПИН, витаминните добавки помагат на пациентите да покрият хранителните изисквания когато гаденето, диарията и лошото храносмилане влияят на приема на храна. В допълнение, добрия витаминен статус подсилва имунната система на тялото. Консултирайте се с лекар за това дали  трябва да се вземат добавки, за да се избегне възможното негативно взаимодействие с останалите приемани лекарства.

В случай, че искате да прочетете и останалите статии от поредицата, вижте и

Витамините – Факт или Илюзия 1-ва част

Витамините – Факт или Илюзия 3-та част

Витамините – Факт или Илюзия 4-та част

Витамините – Факт или Илюзия 5-та част

© 2024 Всички права запазени.