Колко време и как се пие селенът?

Селен на английски
3 четения

Може би сте чували за минерала селен, но знаете ли, че първоначално той се е смятал за токсин?
Селенът е минерал, който се съдържа е в почвата, водата и някои храни. Той е открит през 1817-та година от шведския химик Йонс Якоб Берцелиус. Първоначално елементът се е смятал за токсин, но до 1950-та година учените вече са знаели, че той е есенциален елемент, който тялото не може да произвежда само, а трябва да си набавя от различни източници.

От приема на селен зависи здравето на нашите сърце, стави, очи, имунна система, репродуктивна система и особено ендокринната система.
В статията ще разгледаме значението на селена, как можем да си набавим необходимата дневна доза селен и за какво се пие селенът.

Kак се пие селен?

Приемът на селен може да стане чрез храни богати на селен или чрез хранителни добавки.
Храни, които са добър източник на селен са:

 • Ядки – бразилски орех, орехи;
 • Риба –сладководни и соленоводни видове като риба тон, херинга, треска;
 • Месо – говеждо и птиче;
 • Ориз;
 • Яйца;
 • Черен дроб;
 • Зърнени храни.
Органични храни съдържащи слене. Ядки, спанак и други зърнени храни.

Тези храни са чудесен източник на минерала, но при определени условия на обработка той може да бъде разрушен и се налага да се пие селен на хранителна добавка.

Има и друг риск от недостиг на селен. Дори и човек да приема достатъчно селен с храната, нужното на тялото количество може да не бъде достигнато, ако има следните заболявания:

 • Храносмилателни нарушение, като например Болестта на Крон;
 • Човешки имунодефицитен вирус (HIV);
 • Провежда диализа.

Всяко от тези може да повлияе на усвояването на селена от тялото и е добре да се осигури допълнителен прием на селен, който да подпомогне организма.

Адекватен прием на селен е важен и за хора, които имат отслабена имунна система, заболявания на щитовидната жлеза (болест на Грейвс, известна и като Базедова болест), както и за бременни жени.

Как и кога е най-подходящото време за прием на селен като хранителна добавка

При прием на витамини и минерали чест въпрос, който се появява, е как да се приемат. Селенът не е изключение в това отношение.
За разлика от някой други хранителни добавки, за които има препоръчителен сутрешен прием на гладно или с определени храни, приемът на селен няма точно определен час. Ако страдате от проблеми със стомаха, все пак е препоръчително да пиете селен по време на едно от основните ви хранения за деня.

При прием на селен може да включите и витамин Е, защото той увеличава ефективността на селена.

Колко време може да се пие селен?

Както обяснихме, селенът е мощен антиоксидант, който е от голямо значение за тялото. Макар дефицит на селен да се среща рядко, някой от по-честите симптоми, сочещи липсата на този минерал в тялото, са:

 • мускулна слабост;
 • умора;
 • мозъчна мъгла – състояние, при което има проблеми с паметта, трудно концентриране, липса на умствена яснота;
 • косопад
 • отслабена имунна система
 • безплодие при мъже и жени

Дефицит на селен се диагностицира трудно и е добре при съмнение за такъв да направите консултация със своя лекар. Той най-точно ще определи вашите нужди, освен това ще назначи и други необходимите изследвания.

Селенът е хранителна добавка, която е препоръчително да не приемате постоянно. Макар излишното количество селен да напуска тялото до 24 часа чрез естествените отделителни процеси, както и чрез дъха ни, трябва да внимавате да не приемате прекалено високи дози.

Необходима дневна доза селен

Необходимата дневна доза за прием на селен се формира от консумирането на храни и добавки.
Ако се чудите как се пие селен и каква доза ще ви е необходима, по-долу сме представили необходимата дневна доза селен за деца и възрастни:

 • Деца от 1 до 3 години – 20 микрограма/ден
 • Деца от 4 до 8 години – 30 микрограма/ден
 • Деца от 9- 13 години – 40 микрограма/ден
 • Деца над 14 години – 55 микрограма/ден
 • Възрастни – 55 микрограма / ден
 • Бременни – 60 микрограма/ден
 • Кърмещи жени – 70 микрограма/ден

В много държави приетата максимално допустимата дневна доза селен е 400 микрограма за възрастни, а всичко над тази доза се смята за предозиране. Ако приетата доза е прекалено висока, може да възникнат проблеми с черен дроб, бъбреци, сърце. При прием на над 900 микрограма селен на ден може да е токсичен и да доведе до смърт.

В България максимално допустимият дневен прием селен за хора над 18 години е 200 мкг.

Това са ориентировъчни препоръчителни дневни дози. Поради спецификите на всеки организъм (ръст, тегло и специфични заболявания), най-добре е вашият лекар да определи колко време да пиете селен и какво е необходимото количество за вас.

Приложение и ползи от прием на селен

Приеман в малки дози, селенът има жизненоважна роля за човешкото тяло, особено за ендокринната, имунната и сърдечната система.
Селенът се абсорбира в горната част на тънките черва и там се извършва по-голямата част от усвояването му. По време на този процес, селенът навлиза в кръвта, за да снабди тъканите и да се използва от черния дроб за изграждането на протеините. Протеините, чрез които селенът осъществява своята дейност в тялото, се наричат селенопротеини. Те са специфични протеини, отговорни за хормоните на щитовидната жлеза, плодовитостта, забавянето на процеса на стареене и подобряване на имунитета. Те имат ключова роля за баланса в клетките.

Селенопротеините се секретират в кръвния поток, след което елементът стига до мозъка, бъбреците и тъканите. От около 60% от селена, открит в кръвната плазма, се свързва с протеините. Най-голяма концентрация от минерала се открива в щитовидната жлеза, панкреаса, сърцето и далака. Той подпомага функциите на сърцето, кръвоносната система, простата, белите дробове, дебелото черво.

Селенът – минерал от ключово значение за щитовидната жлеза

Зеленчуци и ядки съдържащи селен, поставени на синя маса.

Селенът изпълнява важна функция, свързана с щитовидната жлеза и нейната роля за правилно функциониране на различни компоненти на имунната система.

Щитовидната жлеза е този орган в тялото, в който се намира най-много селен. Ензимите помагат в процеса на преобразуване на T3 и Т4 хормоните на щитовидната жлеза. Те са зависими от селена и не могат да работят без него. А тяхната работа е от съществено значение за регулирането на топлината, метаболизма на енергията в тялото и функцията на мускулите.

Също така, ако има достатъчно количество селен в тялото, тези ензими предпазват човешките тъкани от свободните радикали и окислителното увреждане. Затова една от главните ползи от приема на селен е, че той е мощен антиоксидант, който предпазва организма ни от клетъчно увреждане.

Антиоксиданти като селена имат способността да ни предпазват, като се борят със свободните радикали, които увреждат клетките чак до ниво ДНК. Те могат да причинят стареене, оксидантен стрес и различни заболявания.

Ако тялото получава достатъчно селен и антиоксидантните функции се изпълняват, то човешкото тяло е предпазено не само от свободните радикали, но и от вируси и бактерии. Това прави приема на селен ключов и за нашата имунна система.

Друга полза от прием на селен е, че заедно с биотин и цинк, той има ключово значение за поддържането на косата и ноктите здрави.
Селенът има и противовъзпалителни качества, за които е известно, че помагат за облекчаване на симптомите при заболяванията артрит, лупус и псориазис.

При хора, които често страдат от херпес зостер или херпес симплекс, селенът може да помогне, защото намалява тежестта на заболяването и спомага за намаляване честотата на поява.

Антиоксидантите свойства на селена биха могли да помогнат и при проблеми с когнитивната памет и при заболявания като Паркинсон и Алцхаймер. Оксидативният стрес, срещу който помага селенът, е смятан за фактор за възникване и прогресиране на Паркинсон, множествена склероза и Алцхаймер. Затова и този елемент е от изключителна важност, като се препоръчва адекватен прием на селен с диетата или хранителни добавки.

При астмата са засегнати дихателните пътища, в които започват възпалителни процеси. Те се стесняват и се появяват симптоми като свирене, недостиг на въздух и кашлица. Пиенето на селен би могло да помогне и при симптомите на астма, която също се свързва със оксидативен стрес и възпаления в тялото.

Рискове от приемане на прекалено голяма доза селен

Приеман в препоръчителните дневни дози, селенът обикновено няма странични ефекти, от които да се притеснявате. Но в случай, че сте приели повече от необходимото количество може да се появят оплаквания като:

 • Лош дъх;
 • Метален вкус;
 • Процеси на гниене на зъбите;
 • Неврологични оплаквания;
 • Умора и раздразнителност;
 • Обриви;
 • Треска;
 • Стомашни оплаквания като гадене;
 • Косопад.

Селенът може да направи реакция с някои медикаменти и добавки, когато се приемат заедно. Трябва да се обръща повишено внимание при прием на селен и антиациди, кортикостероиди, витамин B3 (ниацин), контрацептиви, лекарства при химиотерапия и лекарства, понижаващи холестерола.

Хора, при които се наблюдава по-висок риск към развитие на рак на кожата, не трябва да приемат селен.

Как се пие селен като хранителна добавка от Jamieson

Селенът е важен минерал, който е от есенциално значение за нормалното функциониране на нашето тяло. Той има ключова роля в метаболизма и тироидните функции. Селенът помага и в предпазване на тялото от оксидативен стрес.
В допълнение, селенът помага на имунната система, забавя свързаните с възрастта намаляващи умствени способности и дори понижава риска от сърдечни заболявания.

Добавянето на богати на селен храни е чудесен начин да поддържате добро здравословно състояние, като в статията разгледахме и в кои храни може да откриете селен, за да си го набавяте редовно.

Както споменахме и по-рано, понякога тялото има нужда от помощ и се нуждае от допълнителен прием на хранителни добавки със селен. Тогава е добре да се доверите на проверен производител с дългогодишен опит, който да ви гарантира качество на продукта.

Хранителната добавка Селен на Jamieson не съдържа изкуствени оцветители, аромати, консерванти, глутен, лактоза. Достатъчен е прием от една таблетка дневно, препоръчително по време на хранене.

Ако желаете да прочетете още за селена и другите необходими на тялото минерали, посетете нашия блог.

© 2024 Всички права запазени.