Витамин E – за какво се използва, за какво помага и как действа?

Богати храни на Витамин Е
4 четения
9 мин

Витамин E се нарежда сред витамините с редица полезни свойства. Той спомага за множество здравни проблеми, свързани със сърцето и кръвоносната система, като освен това забавя и процеса на стареене на клетките. Той е мастноразтворим витамин, който се обработва от храносмилателната система и се усвоява заедно с мазнините. Точно това отличава мастноразтворимите витамини от другите, тъй като те се съхраняват за по-дълго време в организма а изчерпването им е в пъти по-ниско. Витамин E е антиоксидант с научно доказана защитна функция срещу вредните слънчеви лъчи.

В тази статия ще ви информираме повече за това какво представлява витамин E, за какво се използва, за какво помага и как всъщност действа.

Какво е витамин Е

Витамин E е признат за най-мощният антиоксидант и взема участие в синтеза на половите хормони, на кортикостероидите и хормоните на аденохипофизата. Витамин E се състои от 8 химически различни форми, които имат различна степен на активност на чисто биологично ниво. Това са феноли, наричани още карболови киселини, които са получени от метан и се наричат токофероли и токотриеноли. Те са обозначени с алфа-, бета-, гама- и делта. Най-активният и най-добре усвоимият токоферол е алфа-токоферолът. Оказва ползотворен ефект върху епидермиса, като подхранва косата, кожата и ноктите. Предпазва клетките от увреждане, забавя окисляването на липидите и образуването на свободни радикали в организма. Основните функции на витамин E са:

 • Защитаване на клетъчните структури от свободни радикали;
 • Участие в синтеза на хормони;
 • Поддържане на имунитета;
 • Възпрепятстване образуването на тромби и други;
 • Антиканцерогенен ефект.

Как действа витамин Е

Витамин E предотвратява антиоксидантния стрес, като работи заедно с група хранителни вещества, които от своя страна предпазват кислородните молекули от това да станат реактивни. Витаминът е много полезен, като повечето му функции всъщност включват прехвърляне на химическа информация от една клетка в друга, или в различни структури вътре в клетката. Този трансфер е известен като “клетъчна сигнализация” и много специалисти смятат, че тя не може да се осъществи без помощта на витамин E.

Какви са свойствата на витамин Е

 • Балансира холестерола – Когато нивата на холестерол са в естественото си състояние, те са балансирани и нормални. При окисление обаче, той става опасен. Според изследвания, някои изомери на витамин E служат като защитен антиоксидант, който се бори с окисляването на холестерола.
 • Балансира хормоните – Витамин Е може да играе важна роля за балансирането на ендокринната и нервната система. Поддържайки хормоните си балансирани, ще улесните поддържането на здравословно тегло, редовен менструален цикъл и ще се чувствате по-енергични.
 • Предотвратява сърдечните заболявания – Съществуват много твърдения, че витамин E помага в предотвратяването или забавянето на появата на сърдечни заболявания. Смята се, че витамин E елиминира кръвните съсиреци, които са основен причинител на сърдечни пристъпи.
 • Подобрява зрението – Витамин E защитава зрителните органи от въздействието на неблагоприятните фактори от външната среда, които могат да причинят сухо око или катаракта.
 • Бори се със свободните радикали – Свободните радикали разрушават здравите клетки в тялото и това може да доведе до сърдечни заболявания и рак. Витамин E притежава свойства, които имат способността да намалят увреждането на свободните радикали. Проучвания показват, че тези свойства значително увеличават имунитета, като по този начин те предотвратяват появата на общи заболявания.

За какво помага витамин Е

Основната функция на витамин E е да работи като антиоксидант. Той има важни предимства при предотвратяването или лечението на следните болестни състояния: акне, болест на Алцхаймер, астма, рак на гърдата, диабет, епилепсия, мъжки стерилитет и още. Освен това той:

1. Намалява риска от сърдечни заболявания

Помага за подобряването на кръвообращението, намалява образуването на плаки в кръвоносните съдове, което от своя страна намалява риска от инсулти и инфаркти.

2. Може да подсили имунната система

Витамин E повишава нивата на образуването на имунни клетки, наречени Т-клетки. Това са бели кръвни клетки, играещи важна роля в имунната система. Помагайки за поддържането им, те се размножават правилно и комуникират с другите имунни процеси.

3. Може да помогне при зачеване и бременност

Той има съществена роля в образуването на половите хормони. Той оптимизира функциите на яйчниците и качеството на спермата, което го прави важен за репродуктивното здраве. При вече съществуваща бременност, витамин Е се препоръчва при наличие на проблеми с бременността.

4. Помага на зрението

Витамин E защитава зрителните органи от въздействието на неблагоприятните фактори на външната среда, които причиняват сухо око, наречено още катаракта. Съществена е ролята му за намаляването на риска от отслабване на зрението или слепота.

5. Стимулира растежа на косата

Витамин E притежава антиоксидантни свойства, които помагат за заздравяване на увредените космени фоликули. Това предотвратява разрушаването на тъканта и стимулира растежа на косата.

6. Помага при борбата с бръчките

Може да използвате витамин E, ако се борите с бръчки, възрастови петна или други признаци на стареене. Той би могъл да помогне за поправянето на нанесените щети, причинени от слънчевите лъчи и свободните радикали в околната среда. Освен това стимулира производството на колаген, който спомага за еластичността на кожата.

7. Омекотява сухата кожа

Витамин E е витамин, който притежава важно овлажняващо свойство и помага при наличието на суха и загрубяла кожа на ръцете. Благодарение на него, кожата може да стане по-мека, еластична и хидратирана.

8. Помага при различни състояния на кожата

Приемането на витамин E води до оптимизиране на мастната обмяна в епителните клетки, като по този начин променя състоянието на свръхсекреция и повишеното образуване на себум. Антиоксидантното действие на витамина допълнително предпазва от инфектиране и има регенериращо действие.

9. Може да има благоприятно действие върху състоянието на дерматит

Витамин E облекчава характерните за дерматита симптоми, като възпаление, подуване, сърбеж, парене и зачервяване. Наличието на антиоксиданти в него стимулира заздравяването на увредената кожа.

Какво се случва при недостиг на витамин Е

Ниските нива на витамин E са свързани с проблеми на храносмилателната система, особено когато хранителните вещества се абсорбират слабо от храносмилателния тракт. Недостигът на витамин E се нарича още хиповитаминоза E. Дневните нужди витамин E варират от 3 до 12 mg. Хиповитаминозата се проявява със следните симптоми:

 • Суха и груба кожа;
 • Нарушен полов цикъл;
 • Хормонални смущения;
 • Нарушена сперматогенеза;
 • Анемия;
 • Мускулна дистрофия;
 • Ранна ембрионална смъртност;
 • Некроза на черния дроб.

Причини за дефицит на витамин E могат да бъдат:

 • Небалансирана диета;
 • Продължителен прием на минерални масла;
 • Прием на някои лекарства, понижаващи холестерола;
 • Жлъчни и чернодробни болести.
Витамин е хранителна добавка

За повече информация за недостига на витамин Е, прочетете статията на Jamieson.

Как да си набавим витамин E

Витамин Е може да се набави по няколко различни начина – чрез:

 • Увеличаване на приема на здравословни храни, които го съдържат;
 • Хранителни добавки;
 • Маслени разтвори за външно или вътрешно приложение.

За вътрешна употреба се препоръчва прием на една ампула витамин Е дневно. Външният продукт се прилага като масажно масло за лице, деколте и други.

Ето и повече информация за това как може да си набавите витамина:

Храни, богати на витамин Е

Витамин E се съдържа в редица храни, като включването му в дневното меню може да донесе здраве не само на кожата, но и на целия организъм. Съдържанието му в животинските продукти обаче е доста оскъдно. За сметка на това в ядките, семената и по-голямата част от храните с растителен произход, се съдържат необходимите на организма количества витамин E. Полезно е да се консумират следните храни:

 1. Зелен фасул;
 2. Грах;
 3. Бадеми;
 4. Лешници;
 5. Слънчогледови семки;
 6. Сушени кайсии;
 7. Спанак;
 8. Тиква;
 9. Авокадо и други.

А за да научите повече информация за храните, богати на витамин E, може да прочетете тази статия.

Витамин Е под формата на хранителна добавка

Недостигът на витамини много често налага набавянето им под друга форма. Освен чрез храната, витамин Е може да се приема и като хранителна добавка. Хранителните добавки, съдържащи витамин E, със сигурност ще улеснят вашето ежедневие, доставяйки ви необходимото дневно количество само в няколко стъпки.

Ако смятате, че страдате от недостиг на витамин E, то е много важно да сте сигурни в качеството на продуктите, които сте избрали. Хранителните добавки са налични във всяка аптека, както и в онлайн магазин Jamieson, където ще откриете Витамин Е под формата на капсули.

Една капсула дневно ще ви осигури нужното количество витамин E. Освен това те са лесни за преглъщане, което ги прави подходящи дори за хора, при които съществува проблем с приемането на таблетки.

Как се приема витамин Е

Важно е да се знае, че препоръчителната дневна доза витамин E включва както храната, която консумирате, така и добавките, които приемате. Желателно е дозата да не се надвишава за продължителен период от време:

1. Деца:

 • Новородени – до 6 mg на ден;
 • Бебета (7-12 месеца) – 5 mg на ден;
 • 1 – 3 години – 6 mg на ден;
 • 4 – 8 години – 7 mg на ден;
 • 9 – 13 години – 11 mg на ден.

2. Жени:

 • 14 години и нагоре – 15 mg на ден;
 • Бременни – 15 mg на ден;
 • Кърмещи – 19 mg на ден.

3. Мъже:

 • 14 години и нагоре – 15 mg на ден.

Ако страдате от някакво заболяване, задължително се консултирайте с медицинско лице относно дозата и препоръчителния на приема на витамин E.

Противопоказания при прием на витамин E

Витамин Е може да причини алергични реакции. Поради тази причина не е препоръчително да се приема от хора с чернодробна цироза, бъбречна недостатъчност, холецистит, хипертиреоза и други.

С повишено внимание трябва да се приема от хора, при които съществува риск от развитие на тромбоемболия, инфаркт на миокарда и тежка кардиосклероза. Витамин Е може да се приема по време на бременност, но не е препоръчително да се взима без лекарско предписание във високи дози, тъй като това може да доведе до отклонения при развитието на плода.

Предозиране и странични ефекти на витамин Е

Витамин E е много полезен, но както всички останали витамини, може да бъде вреден в случай на предозиране. Надвишаването на препоръчителните дневни количества може да доведе до повишаване на кръвното налягане и намаляване потребностите от инсулин при хора с диабет. Това е причината при диабетиците приемът на витамин E да е съпроводен от контролиране на нивото на кръвната захар. При необходимост може да се направят промени в дозата на инжектирания инсулин. Ако сте диабетик, ви съветваме да се консултирате с медицинско лице.

Витаминът е сравнително нетоксичен. Въпреки това, при по-високи дози е възможно да се появят диария и гадене. В по-редки случаи организмът може да прояви чувствителност и това да причини алергична реакция.

Витамин E е мастноразтворим витамин, което означава, че не се разтваря във вода, подобно на витамините A, K и D. Той бори активно натрупания оксидативен стрес, подпомага работата на еритроцитите, спомага за образуването на колаген, увеличава репродуктивната способност и при двата пола и има още много други полезни функции.

Надяваме се, че в тази статия сме ви дали изчерпателна информация относно това какво представлява витамин E, как действа и за какво помага. Макар и да не е прекалено опасен в големи количества, предозирането с него не е препоръчително. То може да доведе до наличието на различни симптоми, включително диария и повишено кръвно налягане. Необходимата дневна доза се съобразява изцяло с възрастта, като винаги е добра идея да се консултирате с лекар.

За още интересни теми на здравна тематика, може да посетите блога ни.

© 2024 Всички права запазени.