Избери от всички серии витамини и си купи нужните за теб с -15% отстъпка!

Липса на витамин Е – симптоми, последствия и причини. Как да си набавим витамин Е

яйца ядки карфиол орехи поставени върху маса
193 четения
7 мин

През целия си живот днешният човек не спира да се старае да балансира между забързаното си ежедневие и здравословния начин на живот. Това обаче невинаги е лесна задача, докато сме улисани в множеството задачи. Затова не е тайна за никого, че понякога, когато не си обръщаме достатъчно внимание, е напълно възможно да се сдобием с някое състояние, показващо ни, че сме развили определен дефицит.

Набавянето на витамини винаги е било изключително важно за поддържане на доброто физическо здраве. Липсата, на което и да е хранително вещество, може да доведе до редица проблеми, нарушения и дори болестни състояния. В тази статия ще ви запознаем с такъв недостиг – този на витамин Е. Ще разберете какви са симптомите и какво всъщност причинява дефицита му, но също и как може да си го набавяте.

Какво представлява витамин Е и за какво е полезен

Витамин Е е мастноразтворим хранителен елемент, заедно с витамините А, D и К. В организма той действа като антиоксидант, като помага за защита на клетките от увреждането, което причиняват свободните радикали. Свободните радикали са съединения, образувани, когато телата ни превръщат храната, която ядем, в енергия. Хората също са изложени на свободните радикали в околната среда от цигарения дим, замърсяването на въздуха и ултравиолетовата светлина от слънцето.

Човешкият организъм се нуждае от витамин Е, за да засили полезното вещество имунната система, която да може да се бори с постоянно нахлуващите бактерии и вируси. Витамин Е спомага за разширяването на кръвоносните съдове и се грижи кръвта да не се съсирва в тях. Ако искате да научите повече по темата, прочетете подробната ни статия за витамин Е.

Какви са симптомите при липса на витамин Е

Дефицитът на витамин Е може да причини сериозни увреждания и болести, които да влошат сериозно качеството ви на живот. Ето защо тази липса не бива да се подценява. Нека видим и до какво може да доведе недостигът на витамин Е:

  • Мускулна слабост. Витамин Е е от съществено значение за централната нервна система. Той е сред основните антиоксиданти на организма и дефицитът води до оксидативен стрес, който може да доведе до мускулна слабост;
  • Трудности при координацията и ходенето. Недостигът на витамин Е може да причини разрушаване на някои неврони, наречени клетки на Пуркиние. Тези специфични нервни клетки се намират в малкия мозък и отговарят именно за координацията и нормалното ходене. Липсата на витамин Е уврежда способността им да предават нормално сигнали;
  • Изтръпване
    Увреждането на нервните влакна заради недостиг на витамин Е може да попречи на нервите да предават правилно сигнали, което води до тези усещания, които също се наричат ​​периферна невропатия;
  • Влошаване на зрението
    Дефицитът на витамин Е може да отслаби светлинните рецептори в ретината и други клетки в окото. Това може да доведе до загуба на зрение с течение на времето;
  • Проблеми с имунната система
    Някои изследвания показват, че липсата на витамин Е може да потисне правилното функциониране на имунната система. Възрастните най-често са изложени на сериозен риск;

Мускулната слабост и трудностите с координацията са неврологични симптоми, които показват увреждане на централната и периферната нервна система. Това е така, тъй като обвивките на невроните се състоят предимно от мазнини, а когато тялото има твърде малко витамин Е, то съдържа по-малко антиоксиданти, които защитават тези мазнини, а функцията на нервната система се разпада.

Кои са възможните причини за липса на витамин Е

Недостигът на витамин Е е изключително рядко срещан при хора без други здравословни проблеми. Обикновено той е свързан с определени заболявания, при които мазнините не се усвояват правилно. Такива например са болест на Крон, муковисцидоза и някои редки генетични заболявания като абеталипопротеинемия и атаксия с дефицит на витамин Е (AVED). За да бъде усвоен от храносмилателната система, витаминът трябва да се приема наред с мазнини, в които той се разтваря. Нека разгледаме по-подробно възможните причини за липсата на витамин Е:

  • Генетична предразположеност
    Дефицитът на витамин Е често се среща не просто у един човек, а в цели семейства. Изучаването на семейната история може да улесни също така диагностицирането на някои редки, наследствени заболявания. Две от тези заболявания, синдром на Басен-Корнцвайг и фамилен изолиран дефицит на витамин Е, са хронични и водят до изключително ниски нива на витамин Е;
  • Временно медицинско състояние
    Недостигът на витамин Е също може да бъде резултат от заболявания, които силно намаляват усвояването на мазнините. Това е така, тъй като тялото се нуждае от мазнини, за да абсорбира правилно витамин Е. Някои от тези заболявания включват: хроничен панкреатит, цьолиакия, холестатично чернодробно заболяване, муковисцидоза;
  • Преждевременно раждане
    Дефицитът също е често срещан при новородени и бебета, родени преждевременно, които имат по-ниско тегло при раждане и по-малко мазнини. Недоносените деца са изложени на особен риск, тъй като незрелият храносмилателен тракт може да попречи на усвояването на мазнините и витамин Е.Недостигът на витамин Е при тези бебета също може да доведе до хемолитична анемия, която разрушава червените кръвни клетки;
  • Недостатъчен прием на витамина с храната
    При отсъствие на богата и разнообразна диета, от която всяко човешко тяло има нужда, доста често може да се развие витаминен дефицит, включително и на витамин Е. Освен това, ако не консумирате достатъчно мазнини, в които някои витамини като витамин Е се разтварят, твърде е вероятно дори да приемате оптимални количества от него да не ги усвоявате заради липсата на достатъчно добри условия това да се случи.

Последствия при дефицит на витамин Е за организма

Последствията при дефицит на витамин Е могат да са много сериозни за организма, затова е важно да сте запознати с тях:

  • Ранна ембрионална смърт
    При бременност майката може да изгуби плода си, ако не приема достатъчно количество витамин Е. Множество научни проучвания доказват връзката между недостиг на витамин Е и ранната ембрионална смърт;
  • Неврологични заболявания и когнитивни нарушения
    Различни дегенеративни заболявания на централната и периферната нервна система, като Алцхаймер например, са едно от възможните последствия за организма;
  • Хроничен панкреатит
    Хроничният панкреатит е постоянно възпаление на панкреаса. Той спира да извършва нормалната си функция и тъканта му се изменя в нефункционираща, такава, която не може да отделя ензими. При недостиг на витамин Е може да развиете това заболяване;
  • Холестаза
    Холестазата води до запушване на жлъчните канали, в резултат на което сокът от жлъчката не може да се отделя в червата. При липса на витамин Е това е друго възможно заболяване, което може да развиете;
  • Муковисцидоза
    Това е друга сериозна болест, която може да ви сполети, ако приемът ви на витамин Е е недостатъчен. Това състояние може да засегне белите дробове, панкреаса, черния дроб и червата;
  • Първична билиарна цироза
    При недостиг на витамин Е в повечето случаи жени на средна възраст са потърпевши от този вид цироза. Въпреки че се среща рядко, това заболяване все пак може да бъде развито, ако не приемате достатъчно от витамина;
  • Болест на Крон
    Това възпалително заболяване засяга червата и над 1 милион души по света страдат от него. При липса на витамин Е вие може да станете част от тази статистика.

Как да си набавим достатъчно количество витамин Е

Има, разбира се, няколко начина да наваксаме недостатъчното количество на витамин Е в организма. Нека видим кои са те:

Храни с богато съдържание на витамин E

Витамин Е е в изобилие в голямо разнообразие от храни. Тялото не може да го произвежда, затова трябва да се набави от храната или от добавка. Храните, които съдържат витамин Е, включват:

  • растителни масла, като масло от пшенични зародиши, фъстъчено масло и зехтин;
  • ядки и семена;
  • пълнозърнести продукти като хляб, паста, мюсли и др.;
  • прясно мляко;
  • повечето зеленчуци, включително спанак, червени чушки и авокадо.

Прием на витамин E като хранителна добавка

Малко вероятно е човек да има ниски нива на витамин Е, освен ако няма подлежащо хронично заболяване, генетично състояние, или диета с изключително ниско съдържание на мазнини. И все пак, ако едно от тези е налице при вас, може да си набавяте витамин Е като хранителна добавка под формата на таблетки. Не забравяйте и да увеличите приема на мазнини, за да може да го усвоите, тъй като ако не го направите, може да стигнете и до предозиране, което да доведе до неприятни последствия.

Как се приема витамин Е

Според възрастта има различни максимални предписания, които е нужно да спазвате:
1–3 години: 200 мг
4–8 години: 300 мг
9–13 години: 600 мг
14–18 години: 800 мг
Над 19 години: 1000 мг

Тези количества не бива да бъдат превишавани, защото както липсата, така и свръхприемът може да причини вреди на организма. Желателно е да се ориентирате към средните стойности за съответната възраст.

Хранителни добавки – източник на витамин E от Jamieson

Ако имате притеснение дали си набавяте необходимото количество витамин Е, може да допълвате приема си освен чрез храна, и под формата на таблетки с витамин Е от Jamieson. Той е без съдържание на ГМО, а активната съставка в този продукт е под формата на d-алфа токоферол, извлечен от соя. Алфа-токоферолът е основната стабилизирана форма на витамин Е, която се усвоява най-добре от човешкия организъм и има най-много ползи за вашето здраве.

Важно е да добавим и че витамин E от Jamieson се изолира чрез дестилация от растително масло (т.е. соево масло) и се пречиства, като по този начин другите части на растението не се обработват.

Заключение

Липсата на витамин Е може да доведе до сериозни последствия за организма, които могат да са дори фатални. Ето защо състоянието на хиповитаминоза Е не бива да се пренебрегва и е нужно да се обърне внимание навреме, за да не се влоши вашето здравето и качеството ви на живот.

© 2021 Всички права запазени.