Омега-3 мастни киселини – ползи, прием и странични ефекти

Филе от сьомга и авокадо
4 четения
8 мин

Омега-3 мастните киселини изпълняват важна роля в жизнените процеси на тялото. Те са есенциални за организма, но могат единствено да се набавят от външни източници, защото тялото не може да ги произвежда по естествен начин. Набавянето на тези киселини трябва да бъде приоритет на всеки човек, защото те предпазват от проблеми в сърдечносъдовата система, грижат се за красотата на кожата, ноктите и косата и помагат за производството на добър холестерол.

В тази статия сме събрали всичко, което трябва да знаете за Омега-3 (рибено масло) киселините, като какво представляват, техните ползи и как се приемат. Продължете да четете, за да обогатите знанията си по темата и да научите още интересни факти за рибеното масло.

Какво представляват Омега-3 мастните киселини

Омега-3 мастните киселини попадат в групата на есенциалните мастни киселини (ЕМК), което означава, че не могат да бъдат синтезирани от човешкото тяло. Те трябва изцяло да бъдат набавяни от външни източници, като храната или хранителните добавки. Омега-3 мастните киселини съдържат хранителни вещества, като Алфа-линоленова киселина, Ейкозапентаенова киселина и Докозахексаенова киселина.

Видове Омега-3 мастни киселини

Съществуват около 10 вида Омега-3 мастни киселини, но само 3 от тях изпълняват изключително важни функции за тялото. Те са следните:

 • Алфа линоленова киселина (ALA)

Това е най-разпространената форма на Омега-3 мастна киселина. За да може да бъде използвана от човешкия организъм обаче, тя трябва да бъде преобразувана в EPA или DHA, което в повечето случаи е неефективно. Когато Алфа-линоленова киселина не се преобразува в някоя от другите две, тя остава неактивна и се съхранява, за да може при нужда да се използва за енергия.

 • Ейкозапентаенова киселина (EPA)

Тази мастна киселина има силно противовъзпалително действие върху организма. Тя образува сигнализиращи молекули, наречени ейкозаноиди, които изпращат информация до нервната система и въздействат върху синтеза на всеки хормон. Също така Ейкозапентаеновата киселина има изразено действие при лекуването на депресия, шизофрения и хиперактивност.

 • Докозахексаенова киселина (DHA)

Докозахексаеновата киселина съставлява 40% от мазнините в мозъка и се концентрира още в семенната течност и ретината. Тя подобрява зрението и е изключително важна за развитието на мозъчната функция при деца и възрастни. Интересно за тази киселина е, че е единствената, която оказва влияние върху когнитивните функции.

Комбиният ни продукт Омега 3-6-9 предлага всички основни видове омега киселини, с които можете да набавите всичко, нужно за вашия организъм откъм омега мастни киселини. Разберете всичко, което трябва да знаете за Омега 3-6-9 мастни киселини в тази статия на Jamieson.

За какво помага приемът на Омега-3 (рибено масло)

Редовният прием на Омега-3 мастни киселини поддържа здравословните нива на EPA и DHA в кръвта, вследствие на което тялото се възползва от множество положителни ефекти, като:

 • Подобрява зрението – Основният структурен компонент на ретината на окото е именно докозахексаеновата киселина, която е една от трите Омега-3 мастни киселини. Нейната липса в организма може да предизвика проблеми със зрението, затова е препоръчително да се приема редовно.
 • Подобрява мозъчните функции – Докозахексаеновата киселина представлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка и участва в много от мозъчните процеси. Също така тя подобрява концентрацията и паметта.
 • Помага при борбата с депресия и стрес – Омега-3 намалява нивата на цитокините (белтъчни молекули), които обикновено се наблюдават в кръвта на хора, страдащи от депресивни състояния или безпокойство.
 • Намалява риска от сърдечносъдови заболявания и диабет – Омега-3 мастните киселини увеличават производството на добрия холестерол и понижават нивата на триглицеридите. Благодарение на тези функции, тромбоцитите в кръвта се разреждат, кръвното налягане се понижава, ако то е високо, и се предотвратява появата на плака по артериите.
 • Подобрява състоянието на кожата – Рибеното масло подсилва бариерната функция на кожата и подобрява нейната хидратация. Също така то регулира производството на себум (мастен секрет) в кожата и действа лечебно на увредените кожни клетки.

Различните форми на Омега-3 (рибено масло) и как се усвояват от организма

Рибеното масло има различни форми, от които зависи по какъв начин и колко бързо тялото ще ги усвои. Ето и кои са те:

 • Естествени триглицериди (ЕТ) – Това е естествената форма на Омега-3. Техните хранителни вещества се усвояват лесно и са най-често срещаният вид мазнини в тялото. Съхраняват се като допълнителни калории в мастните клетки и при нужда от допълнителна енергия, организмът ги освобождава.
 • Етилови естери (ЕЕ) – За получаването на тези мастни киселини естествената форма на Омега-3 преминава химичен процес, който замества глицерола с етанол. Това ги прави по-слабо биоаналитични, което означава, че се усвояват по-трудно от организма. Приемът им трябва да се избягва от бременни жени поради наличието на алкохол, защото колкото и малко да е количеството му, то все пак може да увреди плода.
 • Синтетични триглицериди (СТ) – Тези мастни киселини се произвеждат по същия начин като етиловите естери, но преминават допълнителен процес на преобразуване в триглицериди. По този начин те се доближават до ЕТ, но цялостната им структура е променена, а наличието на Омега-3 е много по-малко.

Кой от тези видове е най-добър?

И трите форми на Омега-3 имат своите предимства и недостатъци, но една от тях се отличава със своите несъмнени ползи. Това са синтетичните триглицериди, които се считат за най-добрата форма от трите. Те комбинират в себе си положителните качествата на другите две форми, включително лесното усвояване, високото съдържание на EPA и DHA, ниските нива на примеси, заради допълнителната преработка и по-малката възможност за появата на странични ефекти.

Разбира се, всяка една от трите форми на Омега-3 (ребено масло) ще ви снабди с полезни вещества, които ще се отразят позитивно на вашия организъм. Единственото, което трябва да направите, е да ги приемате редовно.

Омега 3-6-9 от Jamieson

Дефицит на Омега-3

Липсата на Омега-3 мастни киселини в организма може да настъпи при нередовна консумация на храна с високо съдържание на тези вещества. Това се отразява както на физическото, така и на психическото здраве. При недостиг на Омега-3 кожата става по-суха, ноктите се начупват, чувството на умора и отпадналост зачестява, а косата се накъсва. В такива случаи е хубаво да се консултирате с вашия лекар, защото тези симптоми може да бъдат причинени от много други заболявания.

Откъде можем да си набавим Омега-3

В днешно време не е толкова трудно да си набавим необходимата дневна доза на Омега-3. Това може да се случи чрез консумацията на храна с високо съдържание на мастни киселини, като риба, морски дарове и различни семена. Друга опция е приемът на Омега-3 като хранителна добавка, което е отлична алтернатива за хората, които нямат поносимост към морската храна.

Храни, богати на Омега-3 мастни киселини

Най-добрият източник на Омега-3 мастни киселини са натуралните източници като храната. Съществува изобилие от различни видове храни, богати на тези вещества, които снабдяват организма с естествената форма на рибеното масло. Както вече споменахме, то се усвоява лесно от тялото и носи със себе си редица положителни ефекти. Ето и кои са храните, които съдържат в себе си голямо количество Омега-3:

 • Сьомгата съдържа около 4020 мг EPA и DHA на порция.
 • Сардините съдържат около 2200 мг EPA и DHA на порция.
 • Семената от чиа съдържат около 4915 мг ALA на порция.
 • Орехите съдържат около 2540 мг ALA на порция.
 • Ленените семена съдържат около 2340 мг ALA на порция.

Омега-3 (рибено масло) като хранителна добавка

Рибеното масло се предлага и като хранителна добавка на фармацевтичния пазар. То може да се приема от хора, които имат дефицит на Омега-3, или не консумират храна, богата на него, поради алергия или непоносимост. Важно е да спазвате указанията за прием на съответната опаковка, за да не превишите дозата на рибеното масло.

Как се приема Омега-3 рибено масло

Всеки човек се нуждае от различно количество Омега-3 спрямо неговото здравословно състояние, възраст, пол, метаболизъм и начин на хранене. Допустимият дневен прием е около 2.6 гр, като минималната дневна доза при мъже е 1.6 гр, а при жени е около 1.1 гр. При деца минималните стойности са значително по-ниски – 0.5 гр дневно, подходящ метод за прием на Омега 3 при деца са жилирани бонбони с Омега 3, специално предназначение за деца. Важно е да отбележим, че според Европейската Агенция по Безопасност на Храните, дневният прием на 5 гр Омега-3 мастни киселини е напълно безвреден при възрастни хора.

Препоръчително е да си набавяте тези мастни киселини от натурални източници, като различни видове мазна риба. Консумацията на риба, като сьомга, поне два пъти седмично, е напълно достатъчно за поддържането на нормалните нива на Омега-3 в кръвта. Рибеното масло може да се приема както перорално, така и локално. При локалното му нанасяне то прави кожата гладка, мека и подобрява нейната еластичност.

Имат ли Омега-3 мастните киселини странични ефекти

Съществуват значително малко странични ефекти от приема на Омега-3 мастни киселини. Такива обикновено се наблюдават след продължителен прием на високи дози или при хора с алергии. Също така рибеното масло трябва да се избягва от диабетици или хора, склонни към кървене, бременни и кърмещи жени. Ето и какви може да са страничните ефекти:

 • Кървене;
 • Витаминна токсичност;
 • Висок прием на токсини, ако маслото не е качествено;
 • Стомашно-чревни неразположения, като гадене, диария и болки в стомаха;
 • Леко понижаване на кръвното налягане.

Рибено масло от сьомга с Омега-3 от Jamieson

Когато става въпрос за качествени хранителни добавки с доказан произход, то изборът е Jamieson. Нашите лаборатории разработват разнообразие от витамини и хранителни добавки, полезни за човешкия организъм.

В нашия онлайн магазин ще откриете Рибено масло от сьомга, което съдържа в себе си дива сьомга и комплекс от рибено масло, Омега-3 мастни киселини, от които Ейкозапентаенова и Докозахексаенова киселина. То може да бъде приемано като превенция срещу появата на сърдечносъдови заболявания, депресивни състояния, високо кръвно налягане и за намаляването на вредния холестерол. Ние, от Jamieson, държим на безопасността, затова всеки продукт, включително Рибеното масло от сьомга, е фармацевтично тестван и не съдържа следи от тежки метали, ПХБ, диоксин, живак и олово.

Омега-3 мастните киселини са много важни за организма и е препоръчително да станат част от вашата диета. Както споменахме, те имат множество полезни свойства и помагат при проблеми както с физическото, така и с психическото състояние на тялото.

Надяваме се, че информацията в тази статия ви е била от полза. Ако проявявате интерес, свързан с теми за здравето, то може да посетите нашия блог.

© 2024 Всички права запазени.