Рибено масло – всичко, което трябва да знаете

Капсули рибено масло
3 четения

Естеството на заобикалящия ни свят и забързаното ежедневие доста често ни изправят пред неблагоприятни обстоятелства, свързани с нездравословен начин на живот. Всеки от вас е имал ситуации, в които му се е налагало да хапне на крак нещо не дотам полезно. Това лишава организма от богатствата на питателната и здравословна храна, която предоставя редица ползи за организма. А разнообразната и добре балансирана енергийна диета е от особена важност за цялостното състояние на всеки човек.

Стресът, с който се сблъсквате ежедневно, също води до нездравословен начин на живот, който уврежда нервната и сърдечната ви система. В тези и подобни ситуации, организмът ви има нужда от богати на полезни съставки храна и добавки. Една от тези безценни ползи за тялото ви е рибеното масло.

Ползите от рибеното масло са многобройни и то не случайно е наричано още „течно злато“. Извлича се от тъканите на мазна риба, като най-добрите източници живеят в ледено студени води. То е основен източник на така важните за организма EPA (ейкозапентаенова) и DHA (докозахексаенова) мастни киселини, които се срещат под общото название „рибено масло Омега-3 мастни киселини“.

Тялото ви не е в състояние да ги произвежда само и те трябва да бъдат набавяни посредством храната или във вид на хранителни добавки. Доказано е, че рибеното масло намалява възпаленията в тялото и подобрява хипертриглицеридемията.

Източници на рибено масло

Консумацията на риба не е единственият начин да си набавите така ценното за организма рибено масло Омега-3. Ето и някои други източници, в които то се съдържа:

 • яйцата;
 • някои видове месо;
 • растителни мазнини;
 • хранителни добавки.

В гореизброените храни обаче нивата на EPA и DHA са много малки и по никакъв начин не могат да осигурят необходимата дневна доза за организма. В растителните храни Омега-3 не се съдържа в готова форма, а е необходимо да бъде синтезиран от тялото след приема.

Тогава идват на помощ хранителните добавки, които допълват приема на рибено масло чрез храната, като чрез тях може да си доставите необходимото количество Омега-3.

Ползи за организма от приема на рибено масло

Жена държаща капсула рибено масло

Когато в организма поддържате необходимите нива на EPA и DHA, това носи редица благоприятни ефекти върху тялото ви. Такива са:

 1. Подобряване на мозъчните функции и укрепване на нервната система – DHA подобрява концентрацията и паметта, тъй като тя представлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка и участва в много от процесите, които се извършват в него;
 2. Намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания – тъй като съдържащите се в рибеното масло Омега-3 мастни киселини увеличават производството на добрия холестерол и понижават нивата на триглицеридите, те въздействат изключително благоприятно върху сърдечно-съдовата система;
 3. Подобряване на зрението – липсата на DHA, която е основен структурен компонент на ретината, може да доведе до проблеми, свързани със зрението;
 4. Подобряване на състоянието на кожата – рибеното масло подобрява функциите на кожата, като увеличава и нейната хидратация. Регулира нивата на производство на себум и действа благоприятно на увредените кожни клетки;
 5. Помощ при депресивни състояния и борба с прекомерния стрес – рибеното масло регулира нивата на цитокините, които се наблюдават в кръвта на хора, подложени на силен стрес;
 6. Спомагане за покачване на чистата мускулна маса – здравословното количество на Омега-3 в организма прави изгарянето на излишните мазнини и поддържане на здравословно тегло много по-лесно. Спомага и за покачване на чиста мускулна маса.

Препоръчителен дневен прием на Омега-3 рибено масло

За да се поддържа тялото здраво, на организма му е необходимо да приема на дневна база от 500 мг до 1800 мг EPA и DHA. За трениращите активно, приемът може да стигне и до 3 г на ден.

Колкото и балансирано меню да поддържа човек, средностатистически той приема едва една десета от необходимото му количество Омега-3 мастни киселини, за да извлече необходимите им полезни свойства за организма си. Тук идва ролята на хранителните добавки, които допълват приема, за да се достигне оптималното количество Омега-3, необходимо за деня.

Съществуват и случаи, в които приемът на рибено масло трябва да бъде редуциран. То може да предизвика забавяне при съсирване на кръвта. Затова трябва да бъде съобразено в случай, че приемате други медикаменти, имащи отношение към това.

Видове Омега-3 рибено масло

Рибеното масло съществува под 3 основни форми. От тях зависи колко бързо организмът ще го приеме, разгради и абсорбира. Различават се следните видове:

1. Триглицеридна форма

Под тази форма се среща натуралното, непреработено рибено масло. Молекулата на триглицеридите е съставена от 3 мастни киселини и 1 глицерол. Той е безцветно вещество, което което няма аромат и се съдържа в мазнините.

2. Етил естерна форма

При тази форма на рибеното масло глицеролът от триглицеридите е заменен по изкуствен начин с етанол, който е вид алкохол. По този начин субстанцията се пречиства и се повишава съдържанието на DHA в крайния продукт.

3. Повторно естерифицирана триглицеридна форма

Тази форма е близка до натуралната триглицеридна форма. При процеса на реестерифициране, с помощта на ензими, етил естерното масло се преобразува отново в триглицеридно.

Предимства и недостатъци на трите форми на рибеното масло

Приемането на всяка от трите форми на рибеното масло крие както предимства, така и недостатъци. Ето и кои са те за всяка от посочените форми:

 • Триглицеридна форма, която е и натуралната за рибеното масло, е достатъчно ефективна и се преработва добре от тялото. Но поради това, че тя е в натурален вид, се обработва по-бавно и крайният продукт може да съдържа повече примеси в сравнение с другите две форми. Освен това, в тази форма нивата на EPA и DHA са по-ниски;
 • Етил естерно рибено масло е сред най-предпочитаните, тъй като е най-евтин за производство и съответно за покупка. Друго негово предимство е, че съдържа повече от мастните киселини, сравнено с натуралния вариант. Като недостатък на тази форма бихме могли да посочим, че тук не се извършва толкова добра обработка за разлика от другите две форми. С преработката му се отделя етанол, който черният дроб трябва да преработи. Съществува голям шанс с употребата на този вид Омега-3 рибено масло да получите стомашно-чревни оплаквания, както и лош дъх;
 • Повторно естерифицираното рибено масло се смята за най-добрия вариант от трите, тъй като то комбинира предимствата на другите два варианта. Като недостатък на този вид рибено масло може да се посочи неговата цена. То е доста по-скъпо за произвеждане и до крайния потребител достига на доста висока цена.

Без значение на кой вариант от горепосочените ще се спрете, вие неминуемо ще извлечете ползи за организма си от употребата на рибеното масло.

Храните, които зареждат организма ви с Омега-3 мастни киселини

Храна - риба, яйца, авокадо

Време е да ви представим в кои храни може да откриете така ценните за организма Омега-3 мастни киселини. Редовната им консумация ви гарантира, че ще повишите качеството си на живот, тъй като телата ви се нуждаят от тях. Ето ги и тях:

 1. Рибеното масло – безспорно, както не веднъж споменахме, най-добрият естествен източник на Омега-3 мастни киселини е рибеното масло. То се предлага под формата на капсули и в течна форма. За да бъде качествено, то е необходимо да бъде добито от устойчив улов и да е с нисък индекс ТОТОХ, показващ степента на гранясване. С най-високо съдържание на Омега-3 сред водните обитатели са сьомгата, аншоата, някои видове риба тон и сардините;
 2. Ленено семе – отлични източници на Омега-3 са ленените семки и извлеченото от тях ленено масло;
 3. Яйцата – някои хора не обичат вкуса на рибата и не я консумират. Ако и вие сте от тях, може да замените консумацията на риба с яйца. Те са сред най-богатите източници на Омега-3 мастни киселини;
 4. Чиа – семената от чиа са чудесен начин да снабдите тялото си с Омега-3 мастни киселини. В миналото чиата е била използвана като източник на енергия. Те са богати още на фибри, протеини и калций;
 5. Конопени семена – те съдържат най-важните мастни киселини от всички ядки и семена;
 6. Брюкселско зеле – освен, че е богато на множество хранителни вещества, брюкселското зеле съдържа и важните Омега-3 мастни киселини в добри количества.

Дефицити на Омега-3 мастни киселини в тялото

Когато не консумирате достатъчно количество от гореизброените хранителни продукти, се получават липси в организма ви. Тялото винаги реагира на тези липси с някои от следните прояви:

 • физическа слабост и умора;
 • липса на енергия;
 • психически разстройства;
 • чупливи нокти;
 • накъсване на косата;
 • смущения в сърдечно съдовата система и много др.

Хранителна стойност на рибеното масло

Много фактори определят концентрацията на мастноразтворими хранителни вещества в състава на черния дроб на рибата. Такива са годишният цикъл на рибата, климатичните условия през годината, състоянието на планктона и др. Затова и тази концентрация не е постоянна величина, особено при нерафинираните продукти.

За кого е подходящо рибеното масло

Млада жена с капсула рибено масло

На практика рибеното масло е подходящо за всеки човек, дори и в най- ранна детска възраст. Всеки, който се грижи за здравето си и иска да живее пълноценно, трябва да включи в менюто си прием на храни и добавки, богати на Омега-3 мастни киселини. Хора, които спазват различни диети, ограничаващи приема на ценни за организма съставки, също е добре да прибегнат към редовна консумация на рибено масло.

Висококачествено рибено масло от сьомга от Jamieson

Качествените хранителни добавки от Jamieson са с доказан произход. Разработени от нашите лаборатории, те доставят в дома ви качествени витамини и хранителни добавки с доказани ползи за организма.

Рибеното масло от сьомга ще ви помогне при профилактика на сърдечно съдови заболявания, понижавайки сърдечния ритъм и подобрявайки функцията на сърдечния мускул. С употребата на този продукт вие може да разчитате на намаляване нивата на лошия холестерол, триглицеридите и кръвното налягане. Подпомага и възстановяването при чернодробни заболявания и подобрява дейността на мозъка и очите.

Рибено масло Омега-3 е от изключителна важност за правилното функциониране на всички системи във вашия организъм. Препоръчително е то да се превърнат в неизменна част от вашата диета. Изберете за дневното си меню хранителни продукти, богати на Омега-3 мастни киселини или се доверете на качествени хранителни добавки.

В нашия блог ще откриете множество полезни статии и препоръки за вашето здраве.

© 2024 Всички права запазени.