Всичко за Омега-3, 6 и 9 мастните киселини

Ползите от прием на Омега-3, 6 и 9 мастните киселини
5 четения
9 мин

За да се радвате на добро здраве, трябва да бъдете сигурни, че организмът ви разполага с достатъчно количество от всички необходими за целта витамини и минерали. Омега-3-6-9 мастните киселини неслучайно са наречени “есенциални” – те са изключително необходими на организма за правилното протичане на жизнените функции, но не могат да бъдат произведени самостоятелно от него. Това налага набавянето им под друга форма – с храна или чрез прием на хранителни добавки. Свойствата, като изграждане на мускулна маса и изгаряне на мазнини, които ги правят толкова популярен елемент сред физически активните хора, са само малка част от всички ползи за организма, които приемът на мастните киселини крие.

Ако искате да разберете повече за това, защо мастните киселини са полезни, какъв е оптималният дневен прием и до какво може да доведе липсата на този елемент в организма, останете с нас до края на статията!

Какво представляват oмега-3, 6 и 9 мастните киселини

Мастните киселини могат да бъдат наситени и ненаситени, а спрямо водородните си връзки – мононенаситени и полиненаситени. Числото “3”, “6” или “9” се определя от позицията на въглеродната връзка във веригата. Полиненаситените мастни киселини се наричат още “полезни мазнини” и са представени от омега-3 и омега-6 мастни киселини. От края на ХХв. става ясно, че полиненаситените мастни киселини могат да имат пряка връзка със здравето, тъй като консумиращите голямо количество риба и морски дарове жители на Япония и Гренландия страдали от сърдечно-съдови заболявания значително по-рядко в сравнение с населението от останалите части на света. Поради тази причина елементите са от жизненоважно значение за протичането на функциите в организма, но също така и са единствените мастни киселини, които не могат да бъдат синтезирани от тялото. Затова се приемат като хранителна добавка или чрез храната. Разберете повече за видовете мастни киселини.

Омега-3 мастни киселини

Най-важните форми, под които омега-3 се среща в организма след протичането на ензимни реакции, са алфа-линоленова киселина, ейкозапентаенова киселина (ЕРА) и докозахексаенова киселина (DHA). Омега-3 е незаменима есенциална мастна киселина, което налага приема ѝ чрез храна или като добавка – рибено масло. Важно е да знаете, че при липса на вещества, като мед, желязо, цинк и др., усвояването на веществото от организма няма да бъде толкова ефективно. Затова трябва да съществува баланс на всички нутриенти.

Ако искате да намерите по-подробна информация за омега-3 мастните киселини, ще откриете всичко, което трябва да знаете, в тази статия.

Омега-6 мастни киселини

Омега-6 мастните киселини, точно както омега-3, също са есенциални и необходими за правилното протичане на всички биохимични процеси в човешкото тяло, но на тях се обръща по-малко внимание. Вероятно, защото се съдържат в по-голяма част от храните, в сравнение с омега-3 мастните киселини, и то най-вече в растителните мазнини. Елементът е представен в организма главно от линоловата, архидновата и гама-линоленовата киселина. Омега-6 също е един от основните източници на енергия, което е характерно за мазнините.

Въпреки всички незаменими качества на елемента, ако консумирате много по-голямо количество Омега-6 в сравнение с омега-3, това може да има и обратен ефект за вашия организъм. Останете с нас до края на статията, за да разберете защо!

Омега-9 мастни киселини

Омега-9 мастните киселини са само частично есенциални, тъй като могат да бъдат синтезирани от организма чрез омега-3 и омега-6, но това не означава, че са по-малко значими! Омега-9 мастните киселини се причисляват по-скоро към мононенаситените, а не към полиненаситените киселини. Най-важни за организма са олеиновата и еруциновата киселина. Основната функция на омега-9 мастните киселини е участието им в синтеза на клетъчна мембрана и намаляването на холестерола в кръвта.

Защо омега-3-6-9 са важни за организма

Омега-3, 6 и 9 мастните киселини са изключително важни за функционирането на организма и протичането на жизнените процеси вътре в него. Омега-3 и омега-6 са есенциални и незаменими вещества, но синтезът на омега-9 зависи изцяло от тяхното наличие в тялото, така че не бива да пренебрегвате приема на никой от трите елемента! Омега-3 и омега-6 мастните киселини са много важни, защото регулират синтеза на ейкозаноидите, от които пряко зависи протичането на всички възпалителни и други процеси, свързани с имунната система!

Редовната консумация и осигуряването на необходимото количество мастни киселини на организма крие множество ползи за здравето. Останете с нас, за да разберете какви са те!

Здравословните ползи на Омега-3 мастните киселини

Ползите от консумацията на омега-3 са най-добре проучени. Елементът основно подпомага дейността на сърдечно-съдовата система, като понижава холестерола и улеснява функцията на мозъка и сърцето. Приемът на омега-3 удължава живота на невроните, подобрява състоянието на кожата и ставите. Освен това редовната консумация на рибено масло е много полезна и за зрението, както за деца така и за възрастни. Препоръчваме употребата на жилирани бонбони с Омега 3 мастни киселини за деца, когато вашия малчуган по-трудно приема хранителни добавки под стандартна форма на таблетка.

Ако работите на компютър, приемът му е повече от задължителен, понеже тези мастни киселини овлажняват очите и защитават от силна светлина. По време на бременност консумацията на омега-3 е много важна за правилното формиране на мозъка и ретината на плода. Рибеното масло подпомага метаболизма, синтеза на хормони и развитието на организма на подрастващите. Достатъчният прием на DHA подпомага концентрацията, тъй като 20% от масата на мозъка се пада на тази киселина.

Здравословните ползи на Омега-6 мастните киселини

Омега-6 мастните киселини са популярни със свойствата си да съсирват кръвта, да регулират кръвната захар, сърдечния ритъм и хормоните. Приемът им е препоръчителен при чувство на постоянна умора и силен стрес. Омега-6 мастните киселини са предпочитана добавка и от женския пол, тъй като подпомагат растежа на на косата. Те имат антиоксидантно действие, също така и са чудесен вариант за активно спортуващите, тъй като подпомагат образуването на мускулна маса, изгарянето на мазнини и ускоряват възстановяването след тренировка. Редовният прием на мастните киселини подпомага дейността на мозъка и нервите.

Здравословните ползи на Омега-9 мастните киселини

Приемът на омега-9 мастни киселини е препоръчителен, особено в по-напреднала възраст, тъй като подпомага намаляването на холестерола в кръвта и по този начин може да предотврати сърдечно-съдови заболявания. Този елемент дори е ефективен срещу някои видове рак – например рак на гърдата, а също така и потиска образуването на тумори. Освен това омега-9 мастните киселини участват в състава на клетъчните мембрани, редуцират риска от атеросклероза и подпомагат имунната система.

До какво води липсата на Омега-3-6-9

Липсата на всяко едно вещество може да доведе до нарушаване на функциите на организма. Но повечето елементи могат да се синтезират поне до известна степен от човека. Това обаче не е така при есенциалните мастни киселини, каквито са и омега-3 и омега-6. А образуването на омега-9 е пряко свързано с наличието на предходните две вещества. Затова е от изключителна важност за правилното развитие на организма да си набавяте необходимото количество от тях. В противен случай тази липса на мастни киселини може да доведе до множество заболявания и проблеми с развитието. Най-често срещаните проблеми вследствие дефицит на омега-3-6-9 мастни киселини са следните:

  • Суха и по-трудно заздравяваща кожа;
  • Висок холестерол, повишен риск от атеросклероза, образуване на тромби, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания;
  • Ревматизъм, артрит, ставни проблеми;
  • Метаболитни и хормонални проблеми;
  • Липса на енергия и високи нива на стрес;
  • Преждевременно раждане и проблеми с плода;
  • Нарушена работа на мозъка – липса на концентрация, главоболие, дори поява на дислексия или Алцхаймер.

Източници на Омега-3-6-9 мастни киселини

Вече знаете, че организмът не може да синтезира сам омега 3-6-9 мастни киселини, затова трябва да си ги набавите. Това може да се случи по два начина – чрез храната или чрез хранителни добавки като рибено масло или продукт, съдържащ и трите вида мастни киселини. Но дори и балансираната диета може успешно да бъде допълнена чрез паралелен прием на добавки.

В следващите редове ще ви представим основните храни, в които се съдържат ценните мастни киселини, за да може да ги добавите към вашето меню.

Храни, съдържащи Омега-3-6-9

Като цяло богатите на мазнини храни съдържат в себе си омега-3-6-9 мастни киселини, но количеството е различно в зависимост от вида на продукта. Затова ви представяме списък на храните, съдържащи най-голямо количество от всяка една от тях:

  • омега-3 мастни киселини – Най-мазните риби, като скумрия, сьомга, херинга, треска и риба тон; морски дарове и водорасли; ядки и семена, като орехи, чиа, ленено семе, конопено семе; соеви продукти; зеле, авокадо, тиква и спанак;
  • омега-6 мастни киселини – Слънчогледови семки, орехи, бадеми, фъстъчено масло, зехтин, шафран и масло от авокадо или гроздови семена, яйца (главно жълтък), пилешко месо и тофу;
  • омега-9 мастни киселини – Типичните представители на средиземноморската диета – зехтин, маслини, както и авокадо, рапично масло, кестени и бадеми.

Балансирано количество Омега-3-6-9 като хранителна добавка

Ако се притеснявате, че съотношението между количествата омега-3, 6 и 9, което приемате, не е оптимално, може да се доверите изцяло на хранителните добавки. Напълно е възможно да не обичате някои от гореизброените продукти или да имате алергия или непоносимост към тях. А може би просто чувствате, че не се храните достатъчно балансирано? Точно поради тази причина приемът на хранителната добавка е толкова важен. Освен това при добавките съотношението е съобразено изцяло с препоръчителния дневен прием, което превръща приемът на таблетки с омега-3-6-9 в лесен вариант за набавяне на необходимите вещества в организма.

Препоръчителен дневен прием на Омега-3-6-9

Въпреки множеството си ползи за организма, прекомерният прием на есенциалните мастни киселини може да крие и рискове за организма. Нарушеният баланс между омега-3 и омега-6 например може да доведе до възпаления и дори до образуване на тромби. Най-оптималното съотношение между омега-3 и омега-6 мастни киселини е от 1:1 до 1:4 в полза на омега-6. Но в някои райони на света то стига дори до 1:20, което е изключително опасно за здравето! Освен това повечето риби, които се предлагат на пазара, са изкуствено отгледани и в тях се съдържат много вредни вещества – главно олово и живак. Тези вещества се натрупват в организма, като са изключително опасни за бременните жени, защото могат да преминат през плацентата и в плода.

Препоръчителният дневен прием на омега-3 мастни киселини е 1,1g за жени и 1,6g за мъже, а при наличие на сърдечно-съдови заболявания – между 2g и 4g. Съотношението между омега-3 и омега-6 би трябвало да бъде около 1:4 в полза на омега-6, тъй като тази мастна киселина е по-лесна за набавяне. Изключително лесно може да си набавите необходимото за деня количество от омега-9 мастна киселина чрез приема на поне 3g зехтин!

Ако консумирате мастните киселини под формата на хранителна добавка, обърнете внимание на упоменатия на опаковката препоръчителен дневен прием.

Омега-3-6-9 под формата на хранителна добавка от Jamieson

Ние, от Jamieson, знаем колко трудно може да бъде поддържането на баланса на всички необходими вещества в организма. Затова хранителната добавка омега-3-6-9, която предлагаме, ще ви помогне да поддържате здравето на вашата нервна и сърдечно-съдова система, като същевременно ще подсили и имунната. Вече няма нужда да се чудите дали успявате да постигнете оптималното съотношение между трите вида мастни киселини, защото в нашите таблетки то е идеално изчислено. Не чакайте, а поръчайте още сега хранителната добавка омега-3-6-9 на Jamieson на достъпна цена, за да се убедите сами в качеството, което канадската фирма с над 90-годишен опит в производството на натурални витамини и добавки предлага. Продуктът е получен от пресни, чисти и студено пресовани масла от био лен, пореч и риба, след което е пречистен чрез молекулярна дестилация, за да пристигне при вас в най-доброто състояние, без никакви замърсители и вредни вещества!

Омега-3-6-9 мастните киселини са от огромно значение за протичането на едни от най-важните функции на човешкия организъм. Не забравяйте, че той не може да ги синтезира сам, затова трябва да си осигурите необходимия дневен прием чрез храна или добавка!

Надяваме се, че информацията ви е била полезна и ще добавите в диетата си мастните киселини. Ако и други теми, свързани със здравето и здравословния начин на живот, са ви интересни, може да следите и нашия блог!

© 2024 Всички права запазени.