Магнезий – видове, ползи и за какво помага

Богати на магнезий храни
5 четения
7 мин

За да функционира един организъм правилно и безпроблемно, той се нуждае от определено количество витамини и минерали. Ето защо е важно всеки човек внимателно да следи нивата на тези безценни помощници на организма. Минералите са неорганични съединения, които се делят на две основни групи – макроелементи и микроелементи. В групата на макроелементите влизат минералите, от които човек има най-голяма нужда. При тях необходимото дневно количество е повече от 100 милиграма дневно. В микроелементите пък място намират тези минерали, които не са жизненоважни за организма и на дневна база от тях е необходимо да получаваме не повече от няколко милиграма.

В групата на макроелементите се нареждат 7 основни минерала – хлор, натрий, калций, сяра, калий, фосфор и магнезий. Безспорното им полезно действие е причината днес да обърнем специално внимание на един от тези минерали – магнезият. В следващите редове ще си поговорим за това какъв е този минерал и колко видове магнезий има. Няма как да не обърнем внимание и на други важни теми за магнезий – за какво се грижи и могат ли да се появят странични ефекти при прекомерен прием. Ако темата е важна за вас, то тогава продължавайте да четете, защото интересната информация тепърва предстои.

Какво е магнезий

Храни богати на магнезий на маса

Преди да преминем към същината на темата за магнезий – за какво помага, нека първо разберем какво всъщност представлява минералът. Като такъв, магнезият се свързва с ензимите в организма на човек и действа като катализатор и ускорител на химичните реакции. Като се вземе предвид фактът, че това е минералът, който участва в най-много ензимни реакции, можем да кажем, че той е ключов за поддържането на добро здраве на тялото.

Той представлява алкалоземен метал, който се съдържа в почти всяка клетка в тялото. Благодарение на него клетките си набавят необходимата енергия, защото той активно участва в производството на аденозин трифосфат. Макар че в органично състояние се характеризира като метал, в тялото може да се открие или в комбинация с различни съединения, или като самостоятелен йон. Голяма част от съдържанието му в човешкото тяло се крие в костите. Тук говорим за близо 50% от общото съдържание на магнезий в организма! Останалата част може да се среща в тъканните клетки и в органите. Имайте предвид, че голяма част от количеството магнезий в организма бързо се изхвърля обратно навън с помощта на потта и урината. Това, което се задържа в организма, е една една трета от количеството.

Форми и видове магнезий

Преди да преминем на темата за какво се пие магнезий, може би е добре да си отговорим защо на пазара можете да откриете различни видове магнезий? По правило минералите не се предлагат в чиста форма. Обикновено те вървят в съединение с друго вещество, най-често някаква молекула. Истината е, че това се прави, защото приемът на магнезий в органично състояние не води до добро усвояване на минерала в организма. За да се постигне по-висока ефективност при ниски нива и при липса на магнезий, производителите на хранителни добавки прибягват до т.нар. процес хелация. Най-просто казано – това е свързването между минерал и молекула. Оттук идва и основната разлика във всички видове магнезий – с каква молекула ще бъде свързан минералът. Част от добре познатите видове магнезий биват:

 • Магнезиев цитрат – Един от най-подходящите за абсорбиране видове магнезий. В този случай комбинацията е между магнезий и органична сол. Може да има лек слабителен ефект, което го прави подходящ при хора, страдащи от констипация.
 • Магнезиев оксид – Най-разпространеният вид магнезий. Има силно слабително действие. Много по-силно от това на магнезиевия цитрат. Слабителното действие е свързано с подуване на стомаха. Големият проблем на този вид магнезий е, че се абсорбира доста слабо от организма.
 • Магнезиев глицинат – Характеризира се с висока степен на абсорбция. Тук магнезият се комбинира с глицин. Тази аминокиселина работи с много от невротрансмитерите и има успокояващо действие. Добрите противовъзпалителни ефекти допринасят за широката популярност на този вид магнезий.
 • Магнезиев хлорид – Комбинацията е с морска сол. Има ставнително по-ниско съдържание на магнезий в сравнение с магнезиевия цитрат и магнезиевия оксид. Въпреки това нивото на абсорбция компенсира по-ниското съдържание, което прави тази форма на магнезий широко популярна и препоръчвана за лечение на липса на магнезий.
 • Магнезиеви хелати – Комбинацията се създава в лабораторни условия и се осъществява между магнезий и определена аминокиселина със съдържание на азот. Това води до появата на магнезиеви хелатни добавки. Усвояват се бързо и ефективно от организма.

За това коя форма на магнезий да изберете, ви съветваме да се консултирате със специалист.

Ползи от приема на магнезий

Енергична жена, тренира у дома.

Предстои ни да се спрем на нещо много важно за магнезий – ползи и влияние на минерала върху организма.

 • Увеличава енергията – Една от най-съществените ползи от приема на магнезий е неговата способност да разгражда глюкозата и да я превръща в енергия. При ниски нива или при липса на магнезий, този процес е в пъти по-бавен, което увеличава приема на кислород и сърдечния ритъм. Това от своя страна води до изтощение на организма.
 • Регулира кръвното налягане – Магнезият спомага за поддържането на кръвното налягане в здравословни граници. Разбира се, това далеч не означава, че той може да се приема като заместител на предписаните от кардиолог лекарства за регулиране на кръвното налягане.
 • Подобрява качеството на съня – Благодарение на положителното му действие върху GABA рецепторите в мозъка, приемът на магнезий води до по-дълбок и спокоен сън. Под GABA се има предвид главният инхибиторен невротрансмитер в мозъка, който води тялото до състояние на покой.
 • Естествено балансира нивата на калций – Балансът между нивата на калций и магнезий е ключов за доброто здраве. Важно нещо, което трябва да се има предвид при минералите, е че липсата или прекомерното им количество в кръвта води до нежелани последствия. Що се отнася до калция, при липсата му костите са слаби и чупливи, а при прекалено високите нива – ставите са болезнени и твърди. Смята се, че приемът на магнезий помага при регулацията на нивата на калций в кръвта.

За какво помага магнезият

След цялата тази полезна информация за същността, различните видове магнезий и ползите от него, е време да преминем към същинската част от статията, която вярваме, че силно ви вълнува, а именно – за какво се пие магнезий.

Магнезий за мускулни и ставни болки

Жена се държи за крака от болка.

Всеки, който е търсил информация за магнезий – за какво помага минералът и защо се пие, знае, че основното му приложение е при проблеми с мускулите и ставите. Достатъчното количество от минерала помага за гъвкавостта и отпускането на мускулите. Магнезий за болки в коляното и ставите се пие за бързо облекчаване на симптомите. Възникналото възпаление може да доведе до скованост на тялото, затова и приемът на магнезий в такива ситуации е много важен.

Магнезий при подагра

Подаграта е медицинско състояние, при което се срещат повтарящи се пристъпи на възпалителен артрит. Симптомите са болезнени и се свързват със зачервяване на ставите. Магнезий при подагра е често срещано средство за облекчаване на симптомите. Като електролит, магнезият гарантира правилното функциониране на нервите и меките тъкани. Поддържането на нормалните нива на магнезий в кръвта е ключово и може дори да се свързва с намаляване на риска от появата на подагра.

Магнезий за крампи

Жена получила крампа, лежи на пътеката за бягане докато и указват помощ.

Честите спазми на мускулите могат да бъдат резултат от липса на магнезий. Приемът на магнезий при крампи помага за дългосрочното отпускане на мускулатурата. Крампите и спазмите могат да се случват дори нощем, по време на сън. Това е така, защото в ранните часове на деня концентрацията на магнезий в тялото значително спада.

Мускулна треска и магнезий

Мускулната треска е резултат от натоварването на мускулите. За възстановяването им е необходимо време. За по-бързото възстановяване на мускулите при мускулна треска, магнезий под всякаква форма – като добавка или чрез храната, винаги е от полза.

Магнезий при изтръпване на ръцете

Причините за изтръпване на ръцете могат да бъдат най-различни – умора, проблеми с кръвообращението, диабет, дефицит на витамини, прекомерна консумация на алкохол и други. Приемът на магнезий при изтръпване на ръцете може значително да облекчи състоянието, защото минералът отговаря за кръвообращението. Хранителната добавка с 250г магнезий на Jamieson е много ефективна при изтръпване.

Магнезий за сърце

Много често лекарите изписват магнезий за сърце и намаляване на кръвното налягане. Както вече стана ясно, всички видове магнезий се характеризират с положително им въздействие върху здравето на мускулите и ставите. В това число се включва и сърцето. Освен че доказано се грижи за намаляването на кръвното налягане, приемът на магнезий защитава сърцето, улеснява работата му и значително намалява риска от атеросклероза.

Магнезий при стрес

Жена в офис под стрес

Тъй като успешно регулира нервната система, приемът на магнезий при стрес, безпокойство, тревожност и нервни състояния е много често срещан. През моментите, в които стресът стане прекалено висок, тялото изразходва много по-големи количества магнезий, отколкото при нормално състояние. Това е и причината по време на тези периоди магнезият, който е необходим на организма, да е в по-големи количества. Недоспиването и некачественият и неспокоен сън са чести придружители на личността по време на стресови ситуации. Приемът на магнезий при стрес се грижи освен за намаляване на тревожността и за подобряване на качеството на съня.

Магнезий при диабет

Ако сте се чудили магнезий за какво помага, то може би знаете, че минералът помага за контролирането на диабета. Вече ви споменахме, че магнезият има важна роля за разграждането на въглехидратите и глюкозата. От това следва, че той косвено контролира нивата на кръвната захар. Намалявайки риска от инсулинова резистентност, магнезият се грижи за хората, страдащи от диабет.

Как да си набавим магнезий

Два са основните начини, по които един човек може да си набави необходимото количество магнезий в кръвта. Единият е чрез храната, която приема, а другият – с помощта на специално разработени хранителни добавки.

Естествени източници на магнезий

Маса отрупана с храна богата на магнезий

Най-популярните храни, благодарение на които можете да си набавите завидно количество магнезий, са:

 • Риба – Сьомга, риба тон, скумрия и камбала освен добри източници на полезни мазнини, имат и добро съдържание на магнезий.
 • Авокадо – Осигурява близо 15% от необходимото дневно количество магнезий.
 • Черен шоколад – Притежава високи количества магнезий.
 • Сушени плодове – Сливи, кайсии, фурми, стафиди, а също и смокини са добра алтернатива.
 • Листни зеленчуци – Трябва да са неразделна част от всяко меню. Тук се причисляват спанакът, зелето и марулята.

Имайте предвид, че естествените източници на магнезий невинаги са достатъчни за набавянето на необходимото количество за правилното функциониране на организма. Ето защо експертите препоръчват набавянето на минерала да се случва с помощта на хранителни добавки. Ако искате да научите повече за храните, в които се съдържа, прочетета статията на Jamieson.

Хранителна добавка Jamieson

Винаги, когато става дума за прием на хранителни добавки, е важно да внимавате на кого се доверявате. Не приемайте нерегламентирани добавки и винаги четете съдържанието на етикета. Хранителна добавка Магнезий на Jamieson е тук, за да ви даде всичко, от което тялото ви може да има нужда. Благодарение на широката си популярност и множеството си полезни свойства, магнезий много често се комбинира с различни минерали и мултивитамини. Ако търсите комплексен вариант, който съдържа в себе си не само магнезий, а и други полезни съставки, можете да се доверите на хранителната добавка – Калций и магнезий с цинк или дори Калций и магнезий с витамин D.

Липса на магнезий

Жена на работа изпитва умора от липса на магнезий

Дефицитът на магнезий в организма е опасно състояние, което може да бъде следствие от много фактори. Един от тези фактори е замърсяването на почвите. Това води до по-ниско съдържание на магнезий в храната, с която се храним. Симптомите при липса на магнезий са разнообразни, като най-честите са:

 • Умора;
 • Безсъние;
 • Безпокойство;
 • Крампи в долните крайници;
 • Мигренозни състояния.

Симптомите се регулират при набавянето на необходимото количество на магнезий в организма.

Магнезий – странични ефекти

За финал ще преминем и през частта за магнезий и странични ефекти, които могат да настъпят при приема му. Може би най-силната странична реакция, която може да настъпи при прекомерен прием на магнезий, е появата на диария. Някои видове магнезий са със силен слабителен ефект, което ги прави подходящи за хора, страдащи от констипация. Редом с диарията върви и усещането за стомашно-чревен дискомфорт. Други съпътстващи странични ефекти могат да бъдат мускулна слабост и крампи, летаргия и значително понижено кръвно налягане.

В края на нашата статия вече имате подробна информация за минерала магнезий – ползи, предназначение, странични ефекти, а също и до какво води евентуалната липса на магнезий. Надяваме се, че в тези редове сте открили нещо полезно, което да обогати знанията и здравната ви култура. Ако намирате такъв вид съдържание за интересно, то тогава може да разгледате блога ни, където ще откриете статии по множество теми, свързани със здравето.

© 2024 Всички права запазени.