Избери от всички серии витамини и си купи нужните за теб с -15% отстъпка!

Най-старото лековито дърво на света

79 четения
3 мин

През юрския период, когато на земята все още имало динозаври, на сушата често се срещали дървета Гинко. Това древно растение (на 200 милиона години), запазило се и до днес, има широко приложение и многобройни полезни свойства. В будизма и конфуцианството то е на голяма почит, затова в Азия се среща често и дори има гинко дървета на над 1500 години. Едно от ключовите предимства на Гинко Билобата е, че успешно подобрява и улеснява притока на кръв и кислород в мозъка и крайниците, поддържайки функциите на паметта, концентрацията и кръвообращението. 

Когнитивна мощ

Гинко, наричано още “жив фосил”, е оцелявало през много периоди на масово изчезване на видове. Тази му жизненост помага на човеците и днес – основно под формата на хранителни добавки, които съдържат екстракт от листата на дървото. Гинко подобрява когнитивните функции, а някои проучвания твърдят, че един конкретен екстракт от гинко има благотворен ефект при пациенти с деменция и алцхаймер. Освен това въздействието му подобрява социализацията и способността за изпълнение на много задачи през деня. Учените отдават подсилването на паметта на по-доброто кръвообращение, което осигурява гинко. Това именно предпазва от невронни увреждания. Най-сериозна полезност на гинко, проучванията доказват в сферата на старческото забравяне. 

Концентрация

Някои изследвания сочат, че гинко удължава способността за концентрация и понижава нивата на тревожност. Това го прави благотворен компонент от леченията на депресия, които, естествено, са много по-комплексни и не може да се разчита само на хранителни добавки като билобата. Благодарение на възпиращия ефект на възпалителни процеси в тялото, гинко подпомага и справянето с високите нива на стресовите хормони. В традиционната китайска медицина растението е ефикасно срещу главоболие и мигрена, а това косвено подсилва и концентрацията.

Интересни факти

  • Гинко е символ на дълголетие и добро здраве в Китай. Неслучайно китайците си подаряват за рожден ден гинко бонсай, с думите: “Желая ти 100 години щастие!”. 
  • В съвременния свят гинко е сред дърветата с най-голяма здравина. Това са и първите дървета, които започват отново да растат в района на Хирошима, след ядрената атака. Шест от гинко дърветата в Хирошима оцеляват при бедствието и до днес растат там.
  • Насекомите избягват гинкото, защото листата му изпускат вещество, което ги отблъсква. Това предпазва билобата, която, впрочем, е също така недолюбвана и от птици. 
  • Много интересно е, че гинко дърветата са далеч по-устойчиви на градското замърсяване от повечето други дървета. 
  • Гинко е най-често срещаното дърво в обителта на будистките манастири, а листото му носи прозвището “Нокътят на Буда”. 
  • За японците листото на гинко е символ на щастие и благоденствие, а разтварящата се форма тълкуват като знак, че бъдещето винаги разтваря хоризонтите си пред човек.  
  • Наричано е още “тоник за паметта”. 

Източници:

Ключови думи към статията:
© 2021 Всички права запазени.