Гинко билоба и нейните ползи за човешкия организъм

Най-старото лековито дърво на света
5 четения
7 мин

През юрския период, когато на земята все още имало динозаври, на сушата често се срещали дървета Гинко. Това древно растение (на 200 милиона години), запазило се и до днес, има широко приложение и многобройни полезни свойства. В будизма и конфуцианството то е на голяма почит, затова в Азия се среща често и дори има гинко дървета на над 1500 години. Имайки предвид това колко ценна е гинко билобата, днес ще ви запознаем с това какво точно представлява, къде се среща и какви са ползите от приема ѝ. За да се запознаете по-подробно с всичко това, не спирайте да четете.

Какво представлява гинко билобата

Преди да преминем към ползите от гинко билобата, е редно първо да се запознаем с нея. Гинко билоба е вид семенно растение. Дървото е единственият представител на отдел Гинкови, който можем да срещнем днес. На височина достига завидните 25-30 метра, като може да живее 2500 г. Всъщност преди векове, дървото гинко се смятало за изчезнал вид, след което в две отделни китайски провинции били открити диворастящи гинко дървета. Оттук за негова родина се смята далечният Китай. Имайки предвид това, можем да кажем, че корените и листата на растението са били често използвани в традиционната китайска медицина. В наши дни за направата на различни добавки, съдържащи гинко билоба, се използва екстракт, извличан от листата на растението.

Резултатите от многото направени изследвания показват, че гинко билобата се е срещала на Земята още преди цели 270 млн. години. Откритите вкаменелости индикират, че съставът, строежът и структурата на дървото не са претърпели абсолютно никаква промяна през хилядолетията. Оттук тръгва и идеята, че именно това е дървото на живота, а някои учени дори шеговито го наричат „жив фосил“. Всичко това е благодарение на силната устойчивост на гинко билобата на всякакви болести, паразити, гъбички и насекоми. Насекомите избягват гинкото, защото листата му изпускат вещество със силен аромат, което ги отблъсква. Това предпазва билобата, която впрочем е също така недолюбвана и от птици.

След изследванията, които откриват всичките полезни свойства на дървото, за които ще си говорим след малко, през 18-ти век то бива пренесено и разпространено из цяла Европа. Днес засадени дървета на гинко билоба могат да бъдат открити из цял свят, като не е изключено да го срещнете засадено дори в градските паркове. Защо ли? Замърсеният въздух, идващ от индустриалните големи градове, се пречиства лесно от гинко билобата и то без този процес да вреди на структурата на дървото. В България гинкото се култивира от края на 19-ти век, като първите засадени дървета са тук и до ден днешен.

Състав на гинко билобата

Освен всичко останало, химичният състав на дървото също остава непроменен хилядолетия наред. В състава му се откриват много активни вещества, които имат силен положителен ефект върху организма. Съдържа добро количество:

  • Витамини A, B и C;
  • Флавоноидите кемпферо;
  • Билобалид;
  • Кверцетин.

На флавоноидните гликозиди и на терпеновите трилактони се дължи и основната фармакологична активност на гинко билобата. В проценти съдържанието на флавон-гликозидите е 24%, а на терпен-лактоните – 6%. Ще навлезем в темата на полезните свойства на гинко билобата, защото ще ви издадем, че флавоноидите са отговорни за разширяването на кръвоносните съдове и подобряването на кръвообращението.

Какви лечебни свойства крие гинко билобата

Време е да се запознаем и с основната част на нашата статия – ползите за организма от приема на гинко билоба. Като продукт, използван във фармацевтичната индустрия и в народната медицина, гинко билобата се характеризира с различни по вид действия, като например антибактериално, антиоксидантно, стимулиращо, противогъбично, седативно, стягащо и муколитично. Високите нива на флавоноиди и терпеноиди, за които по-рано стана дума, са съставки със силни антиоксидантни ефекти. Това им позволява да неутрализират разрушителните ефекти на свободните радикали. Гинко билоба може да се приема за:

1. Когнитивна мощ

Ако ви попитаме какво знаете за ефектите на гинко билобата, вероятно първото нещо, което ще ви дойде наум, е че помага за оросяването на мозъка. И със сигурност няма да сбъркате, защото това е най-популярната и добре позната полза на билката. Гинко билобата подобрява когнитивните функции, а според някои проучвания един конкретен екстракт от гинко билоба има благотворен ефект при пациенти с Деменция и болест на Алцхаймер. Подобрявайки оросяването, се подпомагат редица функции в организма.

2. По-добро кръвообращение

Истината е, че може би абсолютно всички ползи, които могат да се извлекат от този „жив фосил“, са базирани на подобреното кръвообращение. Благодарение на билката, кръвоносните съдове се разширяват, като това увеличава скоростта на обходния кръвен поток и съответно нивото на кислород в мозъка и в другите органи на тялото.

3. По-добра памет и концентрация

Положителното въздействие върху паметта е друга популярна полза на древното растение. Не е необходимо човек да е в напреднала възраст, за да приема билката. Положителен ефект върху паметта може да се наблюдава и при хора в млада възраст, занимаващи се с интелектуален труд. Не само, че ще се наблюдава подобрение в паметта, но и развитие в способността за концентрация. В такива ситуации, за по-добър ефект, приемът може да се комбинира с магнезий.

4. Шум в ушите

Ако често имате оплаквания от шум в ушите, то тогава може да започнете да приемате гинко билоба. Много често хранителни добавки с растението се изписват като допълваща или дори основна терапия за този проблем. Имайте предвид, че науката не се е произнесла окончателно по въпроса дали има категорично облекчение на симптомите след прием. При някои хора се наблюдава отшумяване на симптомите, докато при други не. Предполага се, че положителният ефект може да се дължи главно на подобреното оросяване на мозъка.

5. Подобряване на настроението

Би било неточно да ви кажем, че приемът на гинко билоба ще ви избави от депресивните състояния. Депресията е сложно заболяване, което може да бъде причинено от различни фактори, и се нуждае от комплексно лечение. Въпреки това обаче се наблюдава положително въздействие върху централната нервна система. Това спомага за намаляване на потиснатостта и чувството на тревожност. Кемпферолът, който се съдържа в гинко билобата, е инхибитор на моноаминооксидазата. Ензимите на тази моноаминооксидаза могат да разрушават невротрансмитерите на щастието – серотонин и допамин. Като инхибитор, кемпферолът прекъсва този процес и подмага доброто настроение.

6. Предменструален синдром

Приемът на гинко билоба може да окаже положително въздействие не само при психическите, но и при физическите симптоми на предменструалния синдром. Вече ви споделихме, че дървото на живота спомага за облекчаване на тревожността, депресията и нервното напрежение. Положителен ефект се наблюдава и при физическите симптоми, като главоболие и болки в корема. С напредване на възрастта симптомите на предменструалния синдром при жените могат да започнат да се увеличават. Ето защо е добре в такива ситуации да се приемат хранителни добавки, като пакетът „Женско здраве 50+“ на Jamieson. Той съдържа в себе си мултивитамини, магнезий и гинко билоба, за да отговори на специфичните нужди на организма на всяка жена.

7. Сексуална дисфункция

Според някои изследвания гинко билобата може да се справя с различни сексуални проблематики, като еректилната дисфункция или ниското либидо. И то отново благодарение на доброто кръвообращение. Евентуалната връзка между двете неща се дължи на това, че много често еректилната дисфункция е индикатор за влошено сърдечно здраве. Резултатите обаче все още не могат да бъдат признати за общовалидни, тъй като не при всички хора с такива проблеми се наблюдава значителна промяна след прием на гинко билоба. Разберете повече как се пие гинко билоба в тази статия.

Как да си набавим гинко билоба

Въпреки неприятния мирис, в някои азиатски страни (Китай, Япония и Корея) плодовете на женската гинко билоба се предлагат като деликатес по време на тържества. Ако се чудите какво имаме предвид под женска, ще споделим, че това е двудомно растение. Това означава, че едно дърво гинко билоба има генеративни органи само от един пол – мъжки или женски.

Дойде моментът, в който ще ви споделим как можете да приемате гинко билоба по друг начин, в случай че не желаете да вкусите азиатските деликатеси.

Под формата на чай

Как да си набавим Гинко билоба

Направата на чай с корените или листата на растението е най-популярният начин за набавяне на гинко билоба в организма по естествен и натурален път. Всеки знае как да си приготви чай, затова няма да обръщаме внимание на начина на приготвяне на чай от гинко билоба. За сметка на това, можем да ви дадем съвет какви други билки и продукти можете да добавите към чая, за да го превърнете в една истинска експлозия от полезни съставки, които да помогнат на организма ви.

  • Глог и маточина – За да допълните успокояващия ефект на гинко билобата, прибавете към чая си някое от тези две съставки. А защо не и двете?
  • Зелен чай – В комбинация с гинко билоба, зеленият чай подобрява притока на кръв към крайниците и подобрява снабдяването на мозъка с кислород.
  • Салвия – Тази билка, подобно на гинко билобата, има положително въздействие върху паметта.

Хранителна добавка Jamieson

В случаите, когато трябва спешно и трайно да си набавите гинко билоба, можете да се обърнете към хранителните добавки. Това е и най-лесният и бърз начин за прием. Както с всичко, което приемате, като добавки, лекарства и други продукти от този тип, трябва да сте изключително внимателни. Не приемайте нерегламентирани продукти, които могат да навредят на здравето ви. Доверявайте се на доказани производители, които произвеждат качествени и безопасни добавки и се консултирайте с вашият лекар преди прием.

Хранителна добавка с гинко билоба на Jamieson е тук, за да ви предостави всичките си полезни и антиоксидантни свойства по безопасен и сигурен начин. Лесните за поглъщане таблетки съдържат всичко необходимо, за да помогнат на функциите на паметта и на по-доброто кръвообращение. А най-важното е, че не съдържа абсолютно никакви консерванти или изкуствени оцветители и овкусители.

Нежелани реакции от приема на гинко билоба

Колкото и да е полезна, прекомерният прием на гинко билоба може да доведе до нежелани странични ефекти. Те обикновено са резултат от неправилен прием. Затова ви съветваме винаги да се доверявате на препоръчителните дневни дози или на препоръките, дадени ви от вашия лекар. Появата на алергични реакции е сред най-честите странични ефекти заради голямото количество киселини, които се съдържат в билката. Стомашно-чревните разстройства и появата на повръщане и диария също не са изключени. Силно главоболие, проблеми с черния дроб и бъбреците също се нареждат сред нежеланите ефекти от прекомерния прием на гинко билоба.

Съветваме ви, ако ви предстои операция или друга хирургическа интервенция, да преустановите приема на гинко билоба поне 2 седмици по-рано, защото билката разрежда кръвта и може да причини обилно кръвотечение.

Хранителна добавка Jamieson

На финала на нашата статия искаме да ви благодарим, че отделихте от времето си, за да я прочетете. Надяваме се, че получената информация ви се е сторила полезна. Ползите, които можете да извлечете от приема на гинко билоба под всякакви форми, със сигурност са много. Историята на дървото на живота и всичките му полезни свойства е изключително интересна. А ако искате да се запознаете с още такива интересни истории, можете да погледнете и другите статии в блога ни.

© 2024 Всички права запазени.