Гинко билоба – как се пие

Гинко билоба в билковата медицина - ръце държащи чаша
3 четения

Студени крайници, проблеми с паметта и постоянно забравяне на задачи през деня? Гинко билобата съществува от много години, а нейните превантивни свойства за справяне с тези и други когнитивни оплаквания са познати по цял свят.

Листата на растението се използват за създаване на хранителни добавки под формата на хапчета или на капки, като най-често прием на гинко билоба като хранителна добавка се препоръчва при проблеми с паметта, тревожност и проблеми със зрението.

В статията ще разгледаме как се пие гинко билобата, какво е нейното действие и какви други ползи има за здравето.

Гинко билоба – действие

В листата на това старо дърво има две групи активни вещества – флавоноиди и терпен-лактони. Флавоноидите са с доказано положително действие срещу алергени и вируси и съответно притежава антиалергични, антивъзпалителни и антивирусни свойства. Те действат като разширяват малките кръвоносни съдове в тялото и подобряват кръвообращението. Това спомага и за увеличаване на кислорода, който достига до мозъка.

Терпен лактоните спомагат за предотвратяване образуването на съсиреци. И терпен латоните, и флавоноидите се смятат за мощни антиоксиданти.

Способностите на гинко билоба да подобрява притока на кръв и кислород към мозъка, и крайниците, обясняват и нейното основно действие – да поддържа паметта и да подобрява умствените възможности, кръвообращението, както и да противодейства на свързани с процеса на стареене в организма изменения– артрит и атеросклероза.

Затова гинко билобата е толкова често срещана като помощна добавка на лечението на различни състояния – деменция, Алцхаймер, шум в ушите, световъртеж (вертиго), глаукома, мигрена, главоболие.

Гинко билоба – дървото на живота, което е надживяло динозаврите

Гинко билоба - листа от дървото

Дървото Гинко билоба се смята за едно от най-старите живи дървета, съществувало от повече от 270 милиона години, което не се е променило и досега според наскоро открити вкаменелости.

На възраст дървото Гинко може да достигне 2500 години. Негова родина е Азия, или по-точно страните Китай и Япония, но сега е пренесено и се отглежда успешно в Европа и САЩ.

Дървото, което се е отглеждало още от древни времена в китайските и японски градини на храмовете, е ценено по целия свят заради полезните свойства на листата, както и заради устойчивостта на самото дърво към насекоми и гъбички.

Сега дървото се отглежда навсякъде – може да го срещнете в градски паркове и градини, дори и в България, защото в градска среда то понася много добре замърсения въздух и дори помага за неговото пречистване, без самото дърво да понесе негативни последици. Затова, ако видите дървото из града или дори в по-отдалечени гористи райони, не е препоръчително да берете листата и да ги използвате. Препоръчително е да използвате листа от гинко билоба с доказан произход.

Прием на гинко билоба

Гинко билоба плод и лист

Гинко се използва още от древни времена в традиционната китайска медицина. В нея то е особено популярно при проблеми като мигрена и главоболие.

Листата на дървото имат типична форма на ветрило и могат да достигнат 15 см дължина. Семето на гинко билоба има месеста обвивка, която излъчва силен неприятен мирис, поради съдържанието на маслена киселина. Обелено, семето се използва за консумация в Япония и Китай.

В края на 20-ти век екстрактът от гинко билоба става популярен и в много други страни, заради приписваните му свойства на подобряване на паметта. Растението се смята за възможното решение на болестта на Алцхаймер, поради което неговият химически състав е обект на изследвания за откриване на лечение.

Ползи от прием на гинко билоба

Гинко билоба листа на бял фон

Гинко може да се използва от повечето хора и има много приложения, заради съдържащите се в него мощни антиоксиданти, които се борят с вредното въздействие на свободните радикали и са смятани за основа на ползотворното му действие върху организма.

Освен заболявания на нервната система и мозъчни заболявания, терапевтичният потенциал на растението Гинко включва и помощ при стомашно-чревни разстройства и нарушения на паметта, подобряване на сърдечно-съдовите функции и подобряване на здравето на очите.

Някой от считаните за основни ползи на прием на гинко билоба са:

Гинко билоба би могла да помага за редуциране пристъпи на тревожност, макар че над това все още се провеждат проучвания.

Съществува вероятност и да помага за подобряване на зрението, но все още се провеждат проучвания дали това не се дължи на подобряване на кръвния поток към очите, или Гинко билобата наистина подпомага здравето на очите.

Повече за установените ползи от прием на Гинко билоба и за областите, в които неговите свойства все още се изследват може да прочетете в нашата статия.

Колко време се пие Гинко билоба

Продължителността на пиене на Гинко билоба зависи от причината, поради която се приема.

Препоръчителният прием е около 6 месеца, като при прием на хранителни добавки с Гинко билоба над 8 месеца е добре да се направи консултация с медицинско лице.

Странични ефекти при прием на Гинко билоба

Прием на екстракта от листа Гинко билоба се смята за безопасен за повечето хора, но в определени случаи може да причини някои леки странични ефекти като стомашно разстройство, главоболие, виене на свят и алергични кожни реакции. Съществуват и известни опасения, че екстрактът от листа на Гинко може да увеличи риска от синини и кървене или да причини аритмия.

Кой не трябва да приема Гинко билоба

Ако обмисляте прием на Гинко билоба, трябва да направите консултация с лекар при следните здравословни фактори:

  1. Прием на лекарства за високо кръвно;
  2. При прием на лекарства за диабет – има вероятност Гинко билоба да повишава нивата на кръвната захар;
  3. При прием на лекарства за епилепсия;
  4. При бременност, заради възможността да се предизвика преждевременно раждане или прекомерно кървене по-време на раждане, ако се приема близо до термина. Не се препоръчва прием и при кърмене.

Прием на гинко билоба и следните видове лекарства не е препоръчителен и задължително трябва да се обсъди с лекар: ксанакс, лекарства за диабет, лекарства, които увеличават вероятността от припадък, антиконвулсанти и други лекарства.

Това важи и за прием на медикаменти, оказващи влияние върху кръвосъсирването като антикоагуланти (лекарства, забавящи съсирването), ацетилсалицилова киселина, ибупрофен, както и хранителни добавки витамин Е и рибено масло, защото се повишава риска от спонтанни кръвоизливи.

Кое е най-доброто време за прием на Гинко билоба

Най-доброто време за прием на гинко билоба зависи основно от вас и причините, поради които приемате добавката.

Ако например приемът на гинко е с цел подобряване на представянето на изпит, стандартно изписваната доза, за да се подобри умствената концентрацията, е в границите 120 – 240 мг приети 1 до 4 часа преди самия тест.

Като хранително добавка с друга терапевтична цел дозата може да е в границите 40 до 120 мг три пъти дневно.

Например, при болести, свързани с мисловната дейност, като деменцията, приемът на таблетка от 240 мг дневно би могъл да подобри симптомите на деменция.

Прием на Гинко билоба и дневна доза

Обикновено стандартният прием на добавки с Гинко е една таблетка дневно, но дневна доза Гинко билоба зависи от това каква формулировка и за каква цел се приема.

Най-добре е това да се обсъди с лекар и той да прецени дозата и продължителност за прием конкретно за вас, според вашите нужди, както и за адресиране на конкретни оплаквания.

Стандартните продукти с Гинко, които са най-подробно изследвани, съдържат екстракт от листа Гинко билоба. Най-често дозата за възрастни е от 60 до 240 мг, приемана орално, с продължителност на прием до 6 месеца.

При избор на добавки с Гинко билоба трябва да се обърне внимание на качеството, поради голямото количество нискокачествени добавки, които реално не съдържат Гинко билоба.

Като цяло, ако често се оплаквате от студени крайници, забравяте и като цяло сте по-разсеяни, отколкото ви се нрави, може би ще е добре да обмислите и да се консултирате с вашия лекар какви биха могли да са причините и дали прием на хранителна добавка Гинко билоба би бил подходящ за вас.

Хранителна добавка с Гинко билоба от Jamieson

Освен чай от Гинко билоба, може да я намерите под формата на различни хранителни добавки в които за основа се използва екстракт от листата.

С над 100 години опит в производството на качествени хранителни добавки, Jamieson ви предоставя хранителни добавки, които са клинично изпитани в лабораториите на фирмата, със строг контрол на качество и при спазване на най-високи стандарти.

Хранителна добавка Гинко билоба на Jamieson, за подпомагане на паметта и когнитивните способности, съдържа 80 мг екстракт от Гинко билоба, еквивалентен на 4000 мг сурова билка. Гинко билобата на Jamieson има японски произход, а предимство на добавката е използването на листа с еднакъв темп на стареене. Това гарантира прием на 24% флавоногликозиди, и минимум 10% кверцетин. Препоръчителният прием на Гинко билоба за възрастни е 1 таблетка дневно по време на хранене.

Една много подходяща комбинация за жени на възраст над 50 години е съчетаването на хранителната добавка Гинко билоба заедно с добавки с магнезий и Мултивитамини за жени. Мултивитамините, с добавени червена боровинка, лутеин и ликопен, покриват необходимия дневен прием доза витамини и минерали и подобряват цялостното здраве, поради факта, че формулата е създадена специално за подобряване на женското здраве и справяне с естествените промени на тялото с възрастта.

Магнезият подпомага здравето на костите, мускулите и сърцето, производството на хормони, регулира метаболизма и спомага за намаляване на високо кръвно налягане.

Надяваме се статията за това древно и интересно растение ви е била полезна, а ако желаете други информативни статии как да подобрите здравето си с естествени съставки от природата, може да продължите да следите нашия блог.

© 2024 Всички права запазени.