Как да си набавим повече енергия по естествен начин?

Как да си набавим повече енергия по естествен начин?
5 четения
4 мин

Ако има нещо, което всеки би искал да има в повече, то това би било енергия. Дали с храна или с физическа дейност, ние ти предлагаме няколко варианта да си заредиш батериите. 

Увеличи приема на магнезий

Магнезият участва в над 300 метаболитни реакции, включително производството на ATP, комплексно вещество, което пренася енергия. Една от основните задачи на магнезия е произвеждане на енергия. Ако имаш нужда от спешно презареждане, избери храна богата на минерала като ядки или семена. Ако обичаш да похапваш сладко, черният шоколад е добър вариант да се презаредиш. Консумирана умерено, така наречената “забранена храна” всъщност може да ти даде енергията, от която се нуждаеш. В 100 г шоколад се съдържат 176 мг магнезий, което е около половината от препоръчителната дневна доза.  

Намали стреса

Една от водещите причини за хронични възпаления и общо чувство на отпадналост е стресът. Всеки изпитва определено количество стрес, но когато той се увеличи, това може да доведе до онова усещане за допълнително изтощение и умора в края на деня. Един чудесен начин да се заредиш с енергия е със слушане на музика. Музиката не само може значително да намали стреса, но и да въздейства на настроението, концентрацията и общото състояние на мозъка. Слушането на класическа музика или дори записи от звуци от природата те успокоява и зарежда с енергия за следващата задача. Нещо повече, слушането на музиката, която обичаш, може да ти помогне да си свършиш работата и задачите далеч по-бързо, по-ефективно и по-успешно.

Щади очите си

Знаеше ли, че човек мига с очи средно 18 пъти в минута? А когато седиш пред компютъра, това число значително намалява и води едновременно до умора и до изсушаване на очите. Ако работата ти е свързана със седене пред компютъра, ето един лесен начин да се погрижиш за очите си: правилото за 20-те, а именно – гледай встрани от монитора на 20 фута (т.е. поне на 6 метра) за 20 секунди на всеки 20 минути. Така ще дадеш на очите си почивката, която заслужават и ще се презареждаш с енергия периодично. Ако не си сигурен, че ще се сетиш да го правиш – сложи си напомняне на телефона. 

Не подценявай съня

Със сигурност си чувал това и преди, но поддържането на редовен режим на сън през денонощието е ключово за нивата ти на енергия. Да се наспиш добре ще ти помогне да поддържаш енергията си през деня и ще подобри ключови функции като паметта, вниманието и общата познавателна способност. Спиш плитко или ти е трудно да заспиш? Добавки като мелатонина с отложено освобождаване могат да подобрят качеството на съня ти и да увеличат общия брой часове спане. Мелатонинът върви отлично в комбинация с В12, естествен енергизиращ витамин, отговорен за клетъчния метаболизъм в тялото ти. Добавянето на богати на витамин В12 храни като ракообразни, риба тон или зърнени храни, в комбинация с редовни физически упражнения, могат да спомогнат да влезеш в здравословен режим, който да те зареди с енергия! Ако решиш да ползваш мелатонин, най-добре е предварително да се консултираш с лекар или фармацевт.

За още полезна информация, свързана със съня, прочетете нашите статии „Колко е важен сънят?“ и „Как да подобрим съня си?„.

Продукти на Jamieson, които можеш да разгледаш:

© 2024 Всички права запазени.