Удивителни концепции за здраве от природата

Жена помирисва билка
3 четения
6 мин

“Как природата допринася за психическото и физическото здраве” е любопитно научно изследване от 2004. То изобилства от примери за това как интензивната връзка с природата укрепва здравето ни по редица начини. Например при проучване, проведено сред хора, пътуващи дълго до работа сутрин, се установява интересна зависимост: онези, чийто път минава край зелени поляни, ферми и природни пейзажи, са много по-малко стресирани и изнервени, отколкото шофиращите в градски условия. Друг тест пък сочи, че мичигански затворници, чийто прозорец на килията гледа към поле, много по-рядко боледуват, отколкото онези, чийто прозорец е обърнат към стена. В трето теренно проучване две групи ученици са помолени да открият грешките в текст. Едните са в класна стая, другите са навън, сред природата. Вторите се справят много по-добре.

Още в миналото хората са осъзнавали сериозната лечебна сила на природата: например през Викторианската епоха стават популярни така наречените “лечебни градини” – това са градини в периметъра на болниците, където пациентите могат да садят зеленчуци и цветя. При над половината от хората се забелязва понижение в нивата на стрес и депресия.

Различните култури по света също могат да допринесат с удивителни идеи към представата ни за естествено здраве. Ето няколко от тях, които, надяваме се, ще ви вдъхновят:

Горският душ, Япония

Японският термин “shinrin-yoku” означава “горско къпане” или “потапяне в атмосферата на гората”. Вече 40 години той е неотменна част от японската култура на превенция. “Разходката в гората е полезна не само за емоционалното ни състояние, обяснява професор Миязаки от университета Chiba. – Нивата на кортизол се повишават, когато сте стресирани. Доказано е, че при потапяне в атмосферата на гората, нивата на кортизол спадат.

Добре е да имате предвид обаче един фактор: много е важно при “горското къпане” да не ви е студено. Усещането за студ осуетява благоприятните ефекти.” Много научни доклади са изписани за полезността на “shinrin-yoku”. Сред основните установени въздействия са: подобрено настроение; подсилване на имунитета; повишена способност за концентрация; по-бърза способност за възстановяване след операция; по-здрав сън; понижаване на кръвното налягане.

Календарът на уханията, Андаманските острови

Народът Онге живее на Андаманските острови (в Индийския океан). Техният живот е задвижван от силата на ароматите. Например годишният им календар е базиран на уханията на различни цветя. А сезоните са кръстени на аромати и силата на всеки сезон се свързва със съответен мирис. Онге имат специален жест – докосват носа си – когато говорят за себе си и произнасят “мен”, защото и самата им човешка идентичност е свързана с обонянието. Когато срещнат някого, те не питат: “Как си?”, а задават въпроса: “Как е твоят нос?”. Едно от любимите им ухания е това на дъжда. Ако искате и вие да си направите импровизиран календар на полезните ухания, ето с какви благотворни ефекти се свързват някои аромати: босилековият изостря концентрацията; лавандуловият е полезен за здрав сън (и приятни сънища!) и пълноценно релаксиране; уханието на лимон се бори с депресията; ароматът на розмарин е здравословен за нервната система.

Влиянието на ароматите върху емоциите и настроението е известно като “Ефект на Пруст” (именитият френски писател). Идеята е, че в паметта ви различни миризми са тясно свързани с информацията за определени събития – така всъщност дадено ухание активира паметта за хубави или неприятни спомени. Научавайки се да използвате ароматите в своя полза, можете да повлияете на емоционалното си здраве.

Боровинки и тихо-терапия, Финландия

Около 80% от Финландия е земя, върху която ще чувате главно тишина около себе си. А според международния пътеводител Lonely Planet тя е една от страните, известни като “земи с лековита сила” (друга такава е Канада). Освен всичко друго, Финландия е и най-гористата страна на света. Ето няколко интересни природно-свързани занимания, които укрепват здравето на този скандинавски народ.

Финландците много обичат да берат горски плодове. Особено боровинки (които са в изобилие там). Не е шега, че в тази страна има дори национален шампионат по бране на боровинки. Известно е, че една купичка свежи боровинки осигурява 25% от необходимата дневна доза витамин C. Боровинките са полезни за здравето на кожата, костите и са добра противоракова превенция.

“Терапията с тишина” е друга отличителна терапия на Финландия. Според Световната здравна организация над 40% от европейците ежедневно са подложени на зашумяване от над 55 децибела (за да си го представите, толкова е зашумяването в класна стая). За сравнение, само 15% от финландците са изложени на това. За тялото толкова висок шум е сигнал за опасност, затова то започва да отделя хормони на стреса и кръвното налягане се повишава.

Друга специфика на финландската свързаност с природата са ресторантите-без-меню. В тях можете да си хапнете само каквото расте тъкмо в съответния сезон и, забележете!, главно продукти, които са доставени от съвсем близо – местните ферми, мандри и градини.

Благодарим, че останахте с нас до края! Ако желаете да научите още интересна и полезна информация, посетете нашия блог.

© 2024 Всички права запазени.