Суперсилата на сутрешните навици

Жена медитира върху пясък
3 четения
4 мин

Ако човек обича да чете биографии на известни съвременни и исторически личности, лесно ще забележи една обща за тях тенденция. Повечето имат любими сутрешни ритуали! Дребни навици, които повтарят неотменно през почти целия си зрял живот. Чайковски и Роалд Дал например не пропускали кратката си сутрешна разходка. Ричард Брансън никога не дръпва завесите на прозорците, за да го събуди естествено рано сутрешното слънце. В реч пред завършващи станфордски студенти пък Стив Джобс казва така: “През последните 30 години имам един сутрешен ритуал. Заставам пред огледалото и си казвам: Ако това беше последният ден от живота ти, щеше ли днес да правиш това, което си тръгнал да правиш? Ако отговорът е “не”, знам, че е нужно да променя нещо.”

И така, сутрешните навици са нещо дребно и бързо, което обаче внася голямо усещане за ред и устременост още на прага на деня. А това е много важно, за да имате сили и концентрация за успешен д

Съветът на Хемингуей

Моцарт ставал в 6:00, а Хемингуей в 5:30. По този повод вторият обичал да казва: “Трябва да се става рано, защото великите дела не понасят да ги притискаш. Трябва да имаш достатъчно време за тях.” Според проведени проучвания 86% от успешните хора стават преди или около 7 часа, не по-късно.

Ментово вдъхновение

Ментата не е просто освежител на дъха. Доказано е, че тя е естествен стимулант, който повишава концентрацията и подсилва паметта. Най-добре е да се запасите с малко шишенце масло от ментов екстракт и да го поднасяте към ноздрите си за няколко секунди сутрин. Всичко на всичко ще ви отнеме 2 минути, а в замяна ще бъдете окрилени и освежени от уханието.

Аналогови първи минути, без стрес

Само 7% от запитаните участници в изследване за навиците на лидерите споделят, че още щом се събудят, посягат към смартфона или компютъра. Повечето успешни хора не го правят. Все пак, не е кой знае какво усилие – става дума за кратък период от време, до закуската. Подарете си спокойствие и хармонична адаптация, без да грабвате телефона още с отварянето на очи.

Водна медитация

Звукът от течаща вода спомага да се концентрирате и да постигнете вътрешен баланс. На Изток го наричат “shower zen” – душ-дзен, който ви помага да се отпуснете и ви дава нови сили.

Закуска, моля!

70% от 500-те най-добри лидери, селектирани от Форбс, споделят, че задължително закусват! Закуската подобрява настроението и краткосрочната памет. Участниците в проучването казват, че ако нямат време за пълноценна закуска, си правят поне зеленчуково смути. И една вметка: много хора, свикнали да не закусват, твърдят, че им е тежко и неприятно да започнат да ядат сутрин. Трябва да знаете обаче, че това е само временно! След като организмът ви привикне до няколко седмици, не просто ще се наслаждавате на закуската, а дори ще се събуждате леко гладни.

Новости със закуската

Много добра идея е да комбинирате храната за тялото с храна за ума. Докато си хапвате, можете да почетете вдъхновяваща книга, да научите нова дума, да изгледате любопитно видео. Целта е да бъде нещо ново, непознато за вас, което да стимулира по-активна мозъчна дейност, за да ви подготви за летящ старт. За Барак Обама например този умствен фитнес е свързан с любим сутрешен ритуал: четенето на вестник New York Times.

Минутки за благодарност

Хора като Опра Уинфри много държат на този ритуал: всяка сутрин намират няколко минути, за да откроят нещата, за които се чувстват благодарни и да изразят тази благодарност под формата на малка лична молитва, визуализация или импровизирана медитация. Това ще ви зареди с неподозирана ведрост и смисъл, а и ще ви помогне да започнете да обръщате повече внимание на добрите страни от живота си.

Техниката “Помодоро”

Тази техника се изразява във фрагментирането на сутрешното ви време на кратки, равни интервали – например от по 10 минути. Това вкарва повече ритъм и ред в старта на деня ви. В една такава десетминутка е добре да се посветите на сутрешна гимнастика. Най-честите сутрешни раздвижвания днес са: кратка разходка, йога, разтягания, дълбоко дишане.

Оптимизирай пътуването

Ако живее в по-голям град, средно човек изразходва около 25 минути в пътуване до работа сутрин. Можете да ги направите ползвотворни и забавни, като слушате аудио книги или любопитни подкастове.

Емпатични ритуали

Да зарадвате и окуражите близък човек е всъщност равнозначно на това да зарадвате и себе си. Две в едно! Създайте си ритуал да изпращате кратко съобщение сутрин – на любимия, на детето, на роднина или пък на приятел, с когото от известно време не сте се виждали. Или пък оставете вдъхновяваща бележка на хладилника, която сами да си намерите вечерта и да се усмихнете. Загрижеността и емпатията са заразяващи!

Изяж жабата!

И накрая, един съвет за летящ старт на работа. “Рецептата” се нарича “Изяж жабата” и е вдъхновена от Марк Твен, който някога обичал да казва: “Ако изядеш една жаба рано сутрин, после нищо по-лошо не може да ти се случи през деня!”. Разбира се, не е нужно да ядете жаби – то е просто модел на работа, който изтъква важността от това първо да се заемете с най-сложните, тежки и отговорни задачи за деня, вместо да ги отбутвате “за после”. Така с възможно най-голяма свежест и концентрация на ума ще свършите най-важното, преди да сте се уморили следобеда.

Благодарим, че останахте с нас! Запознайте се с повече полезна и интересна информация в блога на Jamieson!

© 2024 Всички права запазени.