Супер ум: Презареждане

Жена медетира в домашни условия
4 четения
4 мин

Спомняте ли си репликата на Миньоните: “Мозъкът ми е като Бермудския триъгълник – информацията влиза в него и повече никога не мога да я намеря.” Обичайно се чувстваме именно така след зимната хибернация. Повечето съвети за пролетно презареждане са насочени към тялото и как да го енергизираме. Но умът ни също има нужда от сезонно освежаване! Ето няколко ефикасни начина да подобрите продуктивността на мозъка си и да имате – освен красиво тяло, и красив ум тази пролет. 

Дигитален детокс

Проучване на Американския журнал за превантивна медицина установява, че хората, които активно използват социални мрежи, много по-често споделят, че се чувстват социално изолирани и неспособни да се фокусират задълго. Една дигитална диета – колкото и да е кратка – чувствително възстановява способността на мозъка да се концентрира, а и насърчава задълбоченото, критическо мислене. Важно е да имате предвид, че много по-ефективно е да не използвате никакви устройства за 3 дни, отколкото да направите  дълъг дигитален детокс с редуциран, но все пак наличен онлайн достъп. 

Спортове за ума

Изберете спорт, който е силно свързан с координацията на тялото: танци или тенис например. Координирането засилва активността на церебелума (малкия мозък) и макар той да представлява само 10% от мозъчния обем, съдържа в себе си 50% от всички мозъчни неврони. 

Хей ръчички, хей ги две

Знае се, че шахът помага за поддържането на мозъка свеж, но, хайде да не се лъжем, колко от нас тепърва ще се научат да играят шах? Има обаче и по-лесни, пък и забавни заместители: например пробвайте да размените ръцете, с които вършите обичайни простички дейности. Например вместо с дясна, опитайте да попишете или да си хапвате с лявата ръка. Тази промяна силно стимулира мозъка, а и можете да се посмеете. 

Наслади за различни сетива

Дейностите, предизвикващи няколко сетива да се активират едновременно, са много полезни за изостряне на мозъчната продуктивност. Например чудесна идея е да пробвате съвсем нов тип храна – някоя далечна и непозната за вас национална кухня. Ароматерапията също се отразява благотворно – опитайте такава с розмарин, прочут с антистрес влиянието си. 

Намалете захарта 

Известно е, че захарта променя мозъчната активност и нарушава допаминовите нива, които са пряко свързани с емоционалното ви състояние. Под нарушава, имаме предвид води до пристрастяване, също като алкохола и наркотиците. Захарта носи еуфория, която обаче бързо преминава и за жалост в дългосрочен план се развива в своеобразна зависимост – непрекъснато търсене на сладко за повишаване на допамина/настроението. Разбира се, хапвайте си сладко, но внимателно и ограничено. В този дух, докато говорим за храни и хранителни добавки – мултивитамините също са добра идея, особено в периода на сезонна смяна.

Потенциални опасности

Ако нямате енергия и умът ви е вял и бавен, въпреки че сте дейни и се храните здравословно, не е лоша идея да обърнете внимание на няколко важни фактора, които понякога действат невидимо. Например, да изследвате TSH хормона си – твърде ниските или високи нива се отразяват на жизнеността, особено при жените; да се уверите дали случайно не дишате твърде повърхностно; дали сънят ви е здрав – ако много често бива прекъсван, дори да спите продължително, после се чувствате изтощени.

© 2024 Всички права запазени.