Подсилете имунитета с естествени натурални фитокомплекси и витамини

Жена с маска на лицето
3 четения
4 мин

Доц. д-р. Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София.
Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина. Специалности: инфекциозни болести и детски болести.

Доцент Мангъров,

В момента сме в период на висока заболеваемост от грип и други остри респираторни инфекции. Буквално на прага ни е и новият коронавирус. Как можем да се предпазим от тези инфекции? Можем ли да засилим нашия имунитет с естествени продукти, които същевременно са и безопасни? Какво бихте препоръчали?

Има много моменти в живота, когато имунната система може да срещне затруднения в изпълнението на нейните защитни функции, или когато е незряла, както е в детската възраст или при случаи на чести боледувания. При всички случаи, включително и тези, в които искаме да подсилим защитните функции на имунната система, е желателно да се доверим на вещества, които не се абсорбират и които действат чрез повърхностно стимулиране на лигавицата, с което запазват естествената роля на имунната система, без да са агресивни към нея.

Сред тях заслужават специално внимание растителните полизахариди, които благодарение на тяхната особена структура и съществена молекулна маса не могат да проникнат през клетъчните мембрани, а взаимодействат и се свързват с различните клетки на повърхността. Така естествено подсилват имунитета.

маса с билки и ехинацея

Пример за такива съставки, които модулират имунната система са ехинацеята (Echinacea pallida) и слезът (Malva sylvestris) – те притежават този полизахариден компонент, чието имуномодулиращо действие е добре изучено. Тези полизахариди подобряват отговора на имунната система като го правят по-бърз и по-ефикасен.

В Echinacea pallida се съдържа още ехинакозид. Той е гликозид с доказано имуномодулиращо, антиоксидантно и противовъзпалително действие. Неговото имуномодулиращо действие е съществено и се изразява както върху вродения, така и върху придобития имунитет като увеличава броя на клетките, които произвеждат антитела.

Ако към ехинацеята добавим и черния бъз (Sambucus nigra) получаваме и богатото съдържание на флавоноиди, с което осигуряваме благоприятно комплексно действие върху организма. Флавоноидите спомагат за това имунната система да блокира производството на два глюкопротеина, хемаглутинин и невраминидаза, които са ключови в проникването и разпространението на грипните вируси в организма, с което засилват нейните защитни действия срещу различни щамове на грипните вируси. Така може да заключим, че те играят решаваща роля в защитата на организма срещу заразните болести.

При остра вирусна инфекция, организмът е изправен пред редица явления, свързани не само с агресивността на патогена, но и с отговорите, задействани от самия организъм, за да се защити. Това води до състояние на оксидативен стрес и възпаление, които са полезни в процеса на защита, но могат също и да причинят допълнително увреждане на клетките. Очевидно, организмът не се нуждае само от едно просто имуномодулиращо действие, а от съвкупност от ефекти, които от една страна да му помогнат да реагира по-добре на протичащата агресия, а от друга да компенсира негативните ефекти, предизвикани от патогените, и най-вече от вирусите, от оксидативния стрес и възпалението. В помощ на имунната система и на целия организъм е нужен набор от комплексни действия – антиоксидантно и противовъзпалително, антивирусно и имуномодулиращо действие.

Такъв продукт е Immunomix plus от Абока, който е 100% натурален. Той притежава тези необходими биологични действия и може да се използва както в превантивен план, поради неговото комплексно имуномодулиращо действие, така и за подпомагане на лечението в острата фаза. Сред основните съставки на продукта са фитокомплексите от ехинацея (Echinacea pallida), слез (Malva sylvestris) и черен бъз (Sambucus nigra), което го прави изключително подходящ както за профилактика, така и за по-бързо оздравяване. Продуктът се предлага във формата на сироп и е подходящ за деца от 2 години и нагоре и допълнително може да се открие и във формата на таблетки за възрастни, с добавен екстракт от котешки нокът (Unkaria).

Доцент Мангъров,
Освен изброените естествени източници за подсилване на имунната системата има ли и витамини, които също могат да подсилят нашия имунитет? Какво бихте препоръчали от вашия опит?

В период като този, когато има висока заболеваемост от грип и други остри респираторни инфекции за укрепване на общото здраве и за засилване на имунитета е добре да се взимат мултивитамини както от децата, така и от възрастните. На пазара има много продукти, но най-добри са тези, които са от естествени източници.

Освен мултивитамини, особено препоръчителен е приемът на Витамин Д. Този витамин е изключително важен за нашето здраве и влияе на много жизнени функции, но по отношение на имунитета неговата роля е ключова. Затова препоръчвам за деца и възрастни допълнителен прием на Витамин Д на капки като добавка към храната.

Дневната доза за дете е 1 капка – т.е. 400 МЕ (Международни Единици), а за възрастен 3 капки – т.е. 1200 МЕ за период от 1 до 3 месеца. Сега сме в период, когато по естествен път нивата на този витамин са най-ниски, тъй като неговия синтез в организма зависи от излагането на кожата на слънце. Затова северните народи приемат масово Витамин Д през цялата зима.

На пазара има различни продукти, но сред тях бих препоръчал Витамин Д – Натурални капки на канадската компания Jamieson. Този продукт е 100% натурален. Съдържащият се в него Витамин Д се извлича от естествен ланолин, а качеството му е гарантирано от производителя посредством въведени процедури за контрол на суровините, производствения процес и крайния продукт. Опаковката му съдържа 360 капки, всяка с 400 МЕ. Освен високото качество, неговото предимство е в това че е натурален, усвоява се от организма много по-лесно и гарантира висока бионаличност в кръвните нива, а от там и сигурен ефект.

© 2024 Всички права запазени.