Минерален азбучник

Карта на света направена от различни билки
5 четения
7 мин

Освен ключовото трио калций-магнезий-цинк, които за улеснение изведохме в отделен материал, ви предлагаме кратък азбучник на останалите минерали, важни за здравето. Минералите са много ценни за нормалното функциониране на телесните процеси и често за максимализиране на ползите от тях е добре да се приемат в комбинация. Делят се на две групи: макроминерали (общо 7 на брой), от които се нуждаем в по-големи дози, и микроминерали – нужни в съвсем малко количество. 

Макроминерали:

КАЛИЙ

Калият е ключов за мускулната дейност, защото отпуска стените на кръвоносните съдове. Това понижава кръвното налягане и ни предпазва от мускулни крампи. За правилната работа на нервната система и сърцето също е ценен минерал. Най-богати на калий са: банан, авокадо, боб, картофи и пъпеш. 

НАТРИЙ

Редовният прием на натрий е важен за здравината на костите, нормалното кръвно налягане и регулацията на телесни течности. Дефицитът му може да доведе до запек, умора, респираторни проблеми. Най-добрият начин да приемате натрий е консумацията на свежи плодове и зеленчуци като домати, авокадо, картофи, боб. Имайте предвид, че преминалата топлинна обработка храна не съдържа много натрий. 

СЯРА

Наричат сярата “магически минерал”. Неслучайно в държави, богати на сяра, като Исландия, хората са доста здрави. Органичната сяра (за разлика от смрадливия серен оксид) не мирише и е бяла на цвят. Тя се съдържа например в чесъна и броколите. Сярата подпомага клетъчното и сърдечното здраве, забавя процесите на стареене, бори се ефикасно с възпаления при ставни заболявания. 

ФОСФОР

Фосфорът е основна съставка на клетките и тъканите. Над 80% от концентрацията му е в костите и зъбите. Той спомага за нормалните процеси на развитие и регенерация на клетките, храносмилане, регулацията на pH и производството на енергия (помага срещу усещането за изтощение и слабост). За да си го набавяте, включете в менюто си повече: гъби, ориз, киноа, соя, картофи. 

ХЛОР

Хлорът поддържа водния и електролитния баланс в тялото. Грижи се за доброто храносмилане, свързвайки се с натрия до образуването на солна киселина в стомаха. А тя пък от своя страна е важна за усвояването на важни витамини и желязо. Най-често ще го открием в готварската сол, както и в плодовете, рибата и зеленчуците. 

Микроминерали:

ЖЕЛЯЗО

Недостигът на желязо може да ни причини анемия. Желязото е важно за общия тонус и енергия, за здравословното протичане на бременността, за доброто храносмилане и силния имунитет. Освен в спанака, както е известно на всеки, желязото може да се набави от: черен шоколад, нахут, тофу, миди, картофи и кашу. Важно е да имаме предвид, че предозирането с желязо от своя страна не е полезно! 

ЙОД

Йодът е важен елемент от работата на щитовидната жлеза и от хормоналния баланс. Йодният дефицит обичайно предизвиква хипер или хипо функция на жлезата (много често срещани състояния при жените в България и по света). Йодирането на солта е обичайният начин да си набавяте този минерал, особено ако живеете в район, беден на йод (обикновено в планински райони). Особено важен е йодът за бременните жени – ако по време на бременността има недостиг, това може да нанесе много увреждания на плода. Млякото, яйцата и пресните сирена съдържат добри количества йод. Но най-богати на йод са орехите и рибата. 

МАНГАН

Манганът е мощен антиоксидант. Той е ценен за нормалните функции на нервната система, бъбреците, костите, черния дроб. Подобрява метаболизма и има превантивна роля – предпазва ни от злокачествени заболявания, диабет, остеопороза, пр. Най-богатите на манган храни са: ананасът е един от първенците в класацията, ядки, сладки картофи, кафяв ориз, спанак. 

МЕД

Медта участва основно в процесите на енергийно производство, на формиране на колаген и усвояване на желязо. Също така е важен елемент за укрепване на имунитета и здравето на нервните клетки. Заедно с желязото са важни за производството на червени кръвни телца. Храните, изобилни на мед, са: боб, картофи, тъмнолистни зеленчуци, черен пипер. Любопитно е, че плодовете и зеленчуците са бедни на мед. 

СЕЛЕН

Селенът е особено важен за хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза. Той спомага за забавяне на стареенето, тъй като е антиоксидант, и за укрепване на имунната защита. Дефицитът му често се изразява в чувство за умора. Добра идея е да го комбинирате с цинк и витамин C – за още по-добро усвояване. Бразилският орех е една от най-богатите на селен ядки, както и: чесънът, слънчогледът и маслото. 

ХРОМ

Хромът е ценен с това, че поддържа балансирани нива на кръвната захар, а също така подпомага движението на инсулина през клетъчните мембрани. Въпреки че хромът ни е нужен в много оскъдни количества, той е особено важен: например за метаболизма. Достатъчно количество хром можете да си набавяте, ако консумирате: броколи, зелен боб, сок от грозде, домати. 

© 2024 Всички права запазени.